Aanleg warmtenet op Haags grondgebied uitgesteld

DEN HAAG - De voorbereidingen voor de aanleg op Haags grondgebied van het zogeheten warmtenet zijn voorlopig uitgesteld. Het plan was om in maart komend jaar met de werkzaamheden te beginnen, maar dat moment is verschoven naar het najaar van 2022.
Gasunie, het concern dat verantwoordelijk is voor het warmtenet, heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Het bedrijf wil eerst de procedure bij de Raad van State afwachten: de gemeente Den Haag wil bij dit rechtscollege bezwaar aantekenen tegen het recente besluit van de provincie Zuid-Holland om de warmtetransportleiding mogelijk te maken.
De bedoeling is dat de leiding de restwarmte van de industrie uit de Rotterdamse haven naar de Haagse regio brengt. Maximaal 120.000 woningen en bedrijven in de provincie Zuid-Holland zouden hiermee kunnen worden verwarmd. Dit bespaart aardgas en leidt tot minder CO2-uitstoot.
Miljoenen anders besteden
Het project is in handen van de Gasunie en staat bekend als WarmtelinQ. Het tracé van de leiding loopt vanuit Rotterdam, via Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft en Rijswijk naar Den Haag.
Maar een meerderheid van de Haagse gemeenteraad ziet deze nieuwe energievoorziening niet zitten. De partijen wijzen erop dat de warmte van fossiele industrie afkomstig is en dat de miljoeneninvestering beter in andere vormen van duurzame energiewinning kan worden geïnvesteerd.
Grote delen van de stad op de schop
Een ander bezwaar is dat grote delen van de stad op de schop moeten om de pijp in de grond te stoppen. 'Wij vinden het niet gepast om al te starten met de werkzaamheden in Den Haag terwijl er nog een juridische procedure loopt', aldus directeur WarmtelinQ Guido Custers.
Hij beschouwt de gemeente Den Haag naar eigen zeggen 'als een belangrijke samenwerkingspartner in dit project'. 'Tot op heden ervaren wij een heel constructieve samenwerking met de gemeente. Dat willen we graag zo houden', zegt Custers.
Werkzaamheden najaar 2022
Volgens Custers heeft het uitstel geen invloed op de planning van de aanleg van de pijpleiding in de overige betrokken gemeenten.
Uit een schriftelijke verklaring van Gasunie blijkt dat het concern er bovendien vanuit gaat dat de Raad van State het beroep van de gemeente Den Haag afwijst: 'Naar verwachting zal de Raad van State rond de zomer van 2022 uitspraak doen over het beroep van de gemeente Den Haag', schrijft het bedrijf. 'De startdatum van de werkzaamheden wordt daarom verschoven naar het najaar van 2022.'