De Mussen gered: donateurs voorkomen faillissement buurthuis Den Haag

Buurthuis De Mussen aan de Hoefkade in Den Haag
Buurthuis De Mussen aan de Hoefkade in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Buurthuis De Mussen in Den Haag is gered van een faillissement dankzij meerdere donateurs. Dat schrijft het stichtingsbestuur in een brief aan verantwoordelijk wethouder Martijn Balster (PvdA). 'Een aantal private partijen wil met donaties de continuïteit van De Mussen voor de komende jaren waarborgen.'
Het noodlijdende De Mussen heeft jaarlijks drie ton extra subsidie nodig van de gemeente Den Haag om te kunnen overleven. Omdat de gemeente heeft besloten dat bedrag niet toe te kennen, zou het buurthuis dicht moeten. Maar donateurs hebben de wijkvoorziening nu gered.
Het bestuur, directie en medewerkers reageren opgelucht dat De Mussen door kan gaan met het werk voor de bewoners in de Schilderswijk. 'Onze dank aan de donateurs is dan ook zeer groot', citeert mediapartner Den Haag FM uit de brief.
De Mussen verkeert al jaren in financiële problemen. Volgens het bestuur en de directie komt dat doordat de subsidies in 2021 nog even hoog zijn als in 2005. Dit terwijl de kosten - onder meer van salarissen - zijn gestegen in die jaren. Daardoor is het tekort nu opgelopen tot drie ton per jaar. Het buurthuis ontvangt jaarlijks circa 700.000 euro subsidie.

Publieke zaak

In de brief schrijft het bestuur van De Mussen dat de donateurs onder de indruk zijn van de betekenis en de impact van de werkzaamheden van het buurthuis in de Schilderswijk. 'Ondanks dat zij welzijnswerk een publieke zaak vinden, willen de donateurs met hun gift voorkomen dat De Mussen haar deuren zal moeten sluiten.'