De musea zijn weer open: deze tentoonstellingen zijn de moeite waard

REGIO - De musea in de regio zijn weer open. Voorlopig nog met beperkingen zoals QR-codes, mondkapjes en anderhalve meter, maar als je dat allemaal geen probleem vindt dan is er genoeg te ontdekken. Wij zetten een aantal tentoonstellingen op een rijtje die door de lockdown nog maar door weinig mensen zijn gezien of zelfs gloednieuw zijn. Opvallend is dat veel tentoonstellingen over vrouwen gaan.
'Een Zee van Geluk', Haagse Chinezen in Beeld & Geluid
Veel autochtone landgenoten denken dat de Chinezen pas in de jaren vijftig naar ons land kwamen; het decennium waarin de Chinees-Indische restaurants als paddenstoelen uit de grond schoten. De cultuur van babi pangang en foe yong hai in witte plastic bakjes is zelfs tot immaterieel erfgoed verklaard. Maar het is maar een heel klein stukje van de geschiedenis van de Chinezen in Nederland, die al 111 jaar geleden begon.
Beeld & Geluid Den Haag opent dinsdag, op Chinees nieuwjaar, de tentoonstelling 'Een zee van geluk', die het hele verhaal vertelt. Aan de hand van veel historisch beeldmateriaal maak je kennis met een paar Chinese families, die al generaties lang in Den Haag wonen.
1 februari - 24 april 2022

Thérèse Schwartze in Museum Paul Tetar van Elven
Kunstenares Thérèse Schwartze (1851-1918) is twee jaar ouder dan Vincent van Gogh. In tegenstelling tot de 'verguisde schilder' is ze tijdens haar leven wel zeer succesvol. Ze is een gevierd portrettiste die een groot talent en technische vaardigheid koppelt aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Zij brengt de negentiende-eeuwse beau monde en het koningshuis met bijna on-Nederlandse allure in beeld en verdient daar miljoenen mee. Ook internationaal vestigt zij haar reputatie met talloze tentoonstellingen en opdrachten in heel Europa en de Verenigde Staten.
In museum Paul Tetar van Elven zijn ruim vijftig originele werken van Schwartze te zien uit museale en particuliere collecties, waaronder nooit eerder tentoongestelde schilderijen en tekeningen.
Tot en met 8 mei 2022
Museum Paul Tetar van Elven, Delft
Museum Paul Tetar van Elven, Delft

'God op Aarde: Keizer Domitianus' in het Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een lange traditie in 'wintertentoonstellingen'. Het zijn altijd grote exposities, waar veel werk en onderzoek aan vooraf gaat. Dat geldt zeker voor de tentoonstelling over de Romeinse Keizer Domitianus, die vlak voor de lockdown opende en dus door nog maar weinig mensen is gezien. Domitianus is een relatief onbekende naam en dat heeft een reden. Hij werd vermoord en ging de geschiedenisboeken in als een tiran, een van de slechtste keizers van Rome.
Onderzoekers van het museum zijn in het leven van Domitianus gedoken om te onderzoeken of deze beeldvorming recht doet aan de man. Er is jarenlang uitgebreid onderzoek aan vooraf gegaan.
Tot en met 22 mei 2022

Alexine Tinne, fotograaf - haar wereldbeeld in het Haags Historisch Museum
Van Haagse dame op stand tot foto-pionier én ontdekkingsreizigster. In het Haags Historisch Museum is een fototentoonstelling over de markante Alexine Tinne (1835 – 1869). Zij woonde halverwege de negentiende eeuw op het Lange Voorhout, maar verruilde haar luxe leven voor exotische oorden. Met fatale gevolgen.
Alexine Tinne was al tijdens haar leven wereldberoemd als ontdekkingsreiziger. Daarnaast was ze, ondanks haar vrouw-zijn, één van de belangrijkste pioniers van de fotografie in Nederland. Het Haags Historisch Museum vond het daarom hoog tijd om het vernieuwende fotografische oeuvre van deze Haagse dame op stand de aandacht te geven die het verdient. De eigenzinnige Alexine experimenteerde op hoog niveau met techniek en vorm, maar wat haar ook onderscheidt is de voor haar tijd opmerkelijke 'inclusieve' kijk op de wereld. In Noord-Afrika legde ze zich toe op portretten van haar Nederlandse, mediterrane en Afrikaanse reisgenoten, zonder negentiende-eeuwse standsverschillen.
26 januari 2021 t/m 23 juni 2022
Haags Historisch Museum
Haags Historisch Museum
De Delftse Blik: Historische Vrouwen in Museum Prinsenhof Delft
De vrouwen rond Willem van Oranje fungeerden niet alleen als moeder of huwelijkskandidaat met bruidsschat. Ze waren gesprekspartner, hun mening deed ertoe en ze speelden een belangrijke rol in het leven van Willem van Oranje. In Historische Vrouwen zie je onder andere brieven die zijn echtgenotes, zijn moeder Juliana van Stolberg en zijn dochter Emilia van Nassau aan de Vader des Vaderlands schreven. Aan de hand van hun eigen brieven zie je de bijzondere levensverhalen van deze vrouwen en laten ze hun kant van de geschiedenis horen.
Net zo bijzonder als de vrouwen uit de 16e eeuw, zijn de verhalen van vrouwen van nu. In video’s waarin zij hun verhalen vertellen en portretten waarop deze vrouwen te zien zijn, laat het museum zien dat thema’s als liefde, succes, moederschap en rouw, vrouwen van alle tijden met elkaar verbindt. Zo schrijft één van de Delftse vrouwen dat zij blij is dat de tijd gekomen is dat mensen opkomen voor hun eigen wensen, dat ze zich verdiepen in hun afkomst, hun geschiedenis en talenten en durven te zeggen wat zij willen leveren aan de maatschappij.
1 oktober 2021 t/m 20 februari 2022
Prinsenhof Delft
Prinsenhof Delft

Paula Rego, in het Kunstmuseum Den Haag
In het Kunstmuseum in Den Haag is een groot overzicht van het werk van Paula Rego (1935). De Britse kunstenares van Portugese afkomst deelt in haar figuratieve werk persoonlijke worstelingen, waaronder een jarenlange depressie. Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie lopen als een rode draad door haar het oeuvre. Ze toont sociaal-maatschappelijke problematiek zoals de minderwaardige positie van vrouwen en de gevolgen van illegale abortus..
De expo van het realistische en soms onheilspellend, onbehaaglijk aandoende werk met menselijke figuren is samengesteld met museum Tate Britain in Londen. De directeuren van Tate Britain en het Kunstmuseum, Alex Farquharson en Benno Tempel, noemen Rego 'een van de belangrijkste kunstenaars van haar generatie'.
Tot en met 20 maart 2022
Kunstmuseum Den Haag
Kunstmuseum Den Haag

Art is the antidote in Museum Voorlinden, Wassenaar
Het was niet helemaal volgens plan, maar tijdens de lockdown besloot Mueum Voorlinden in Wassenaar spontaan om een nieuwe tentoonstelling op te bouwen. Daar was wat het museum betreft ook een reden voor, na twee jaar corona-ellende waarin de verharding optreedt en de verdeeldheid in de samenleving alleen maar groter wordt. Bij Voorlinden weten ze een ding zeker: kunst is het tegengif! We zijn gebaat bij een kunst-booster. Alle werken komen uit de eigen depots, maar zijn nog niet eerder te zien geweest. Afgelopen woensdag met de heropening moest de laatste hand nog aan de expositie worden gelegd, maar hij is voor het publiek te zien voor onbepaalde tijd.
Museum Voorlinden blij met versoepelingen
Groeten uit de Oriënt, in het Huis van het Boek, Den Haag
Al eeuwenlang is het een inspiratiebron voor schrijvers uit Europa: het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vroeger ook wel 'De Oriënt' genoemd. Denk aan Agatha Christies 'Moord op de Oriënt Express' en de sprookjes van 1001 Nacht. Het was een tijd waarin er nog weinig gereisd werd, dus vaak werd een beeld van het Midden-Oosten geschetst dat sterk geromantiseerd was of soms zelfs helemaal niets met de werkelijkheid te maken had.
Op deze tentoonstelling zie je hoe 'De Oriënt' decennialang is weergegeven in onze populaire cultuur. Boeken, films en ansichtkaarten schetsten een stereotiep beeld van het gebied. En dat beeld zegt ook veel over het heden.
Tot en met 6 maart 2022
