Nep-dakdekker slaat opnieuw toe, gedupeerden leveren hem af bij politie

ZOETERMEER - Nog geen maand was meesteroplichter Roy S. op vrije voeten toen hij toesloeg in Zoetermeer. Hij deed zich voor als dakdekker en ontfutselde de 79-jarige Hennie 850 euro. Roy S. gebruikte de naam van een personeelslid van de gevangenis in Vught, waar hij lange tijd gedetineerd zat. Omdat de politie niet in actie kwam, gingen de gedupeerden zelf achter S. aan. 'Ik heb zijn verblijfplaats, zijn volledige naam, eigenlijk alles doorgespeeld naar de politie. We hebben hem op een dienblad gepresenteerd', zegt de schoondochter van Hennie.
'Ineens stond hij voor het raam', vertelt Hennie over de dag dat Roy S. haar oplicht. 'Hij was heel aardig, heel beleefd, sympathiek ook wel. Bij de buren waren ze op het dak bezig en hij vertelde dat ze een beschadiging aan mijn dak zagen.' S. biedt aan om het dak meteen te repareren. Hij belt de groothandel of het materiaal op voorraad is. 'Hij schreef allerlei bedragen op een briefje en ik moest het meteen voorschieten.'
Roy S. vraagt 840 euro materiaalkosten. 'Ik had 850 euro liggen, omdat ik aan het sparen was voor de kinderen en de kleinkinderen voor de verjaardagen en kerst. 'Hij zei: Mijn baas komt vanmiddag en dan verrekent hij die 10 euro meteen', vertelt Hennie 'Ik geloofde het echt.' Het briefje laat S. achter. Hij ondertekent met John (achternaam noemen we niet vanwege privacy, wel bekend bij de redactie).
Het briefje dat Roy S. voor Hennie schreef I
Het briefje dat Roy S. voor Hennie schreef I © Omroep West
Schoondochter Nancy vertrouwt het niet en daarom gaat de 79-jarige Hennie naar de buren waar aan het dak wordt gewerkt. 'Die zeiden dat er die dag geen werklui waren geweest. Toen heb ik de politie gebeld.' Hennie mag eerst alleen melding doen van oplichting, na een paar dagen volgt alsnog een aangifte op het politiebureau. De buren leveren glasheldere bewakingsbeelden aan waar Roy S. opstaat. 'Die heb ik op Facebook gezet', vertelt Nancy.
Ze krijgt in een week tijd 6500 reacties. 'Van heel veel slachtoffers die hem kenden. Ik wist bijna gelijk zijn volledige naam, zijn verblijfplaats en heb alles doorgespeeld naar de politie. Die deden niets, ze konden de aangifte niet eens meer vinden.' Nancy ontdekt dat S. zich al sinds 2010 bezighoudt met oplichtingspraktijken. Hij maakt tientallen slachtoffers en is in 2013 tot een jaar cel veroordeeld, in 2018 krijgt hij 2,5 jaar cel voor oplichting. In 2015 besteedt het tv-programma Opgelicht?! aandacht aan de meesteroplichter die toen opereerde onder de naam Richard Verbeek.

Aangifte van identiteitsfraude

John legt ook contact met Nancy via Facebook. Hij is werkmeester in de bajes in Vught en heeft Roy S. daar zes jaar lang meegemaakt. 'Ik hoorde via via dat S. mijn naam had gebruikt om mensen op te lichten. Daar schrok ik van.' Hij doet aangifte van identiteitsfraude bij de politie in Brabant. 'Je voelt je zo machteloos dat zo'n gozer dat flikt. Je kan niets anders dan aangifte doen, maar daar wordt vervolgens helemaal niets meegedaan. dat verbaasde me wel.'
Als Nancy en John ontdekken dat S. in een hotel in Tilburg verblijft op steenworp afstand van het politiebureau, rijdt John erheen. 'Toen ik aan het loket stond bij de politie en zijn naam noemde, zagen ze dat hij gesignaleerd stond en nog celstraf open had staan. Toen vonden ze het wel de moeite waard om even mee te gaan.' S. is niet op zijn kamer, maar met de eigenaar spreken ze af dat die de politie belt als S. binnenkomt. Een paar dagen later wordt de meesteroplichter opgepakt.

Op een presenteerblaadje

'Ik moest hem op een presenteerblaadje aanleveren en dat is eigenlijk jammer, omdat ik al eerder zijn naam had genoemd', zucht John. Hij is opgelucht dat S. weer vast zit. 'Er valt toch iets van je schouders af. Hij kan nu niet meer mensen bedonderen, want hij zal altijd in herhaling blijven vallen.' Ook in Zoetermeer zijn ze blij. 'We voelden ons bij de politie niet gehoord, maar je kan zelf ook wat bereiken door samen te werken en informatie te delen.' Of Hennie haar 850 euro nog terugziet, is de vraag. 'De politie heeft niets meer laten horen, dus ik denk dat ik naar dat geld kan fluiten.'
De politie Zeeland-West-Brabant bevestigt dat Roy S. op 8 december is aangehouden na een tip van een hoteleigenaar. S. stond gesignaleerd voor een oplichtingszaak uit 2018 in Ossendrecht. Hij gebruikte daar dezelfde truc als bij Hennie in Zoetermeer. De officier van justitie in Breda gaf in 2018 toestemming om S. buiten heterdaad aan te houden. Vanaf dat moment stond hij in de politiesystemen als gesignaleerd. Volgens de politie Eenheid Den Haag, waar Zoetermeer onder valt, is het onderzoek nog niet afgerond en gaat het vermoedelijk in het geval van Hennie om dezelfde verdachte als in Ossendrecht. Waarom Roy S. na de aangifte van Hennie niet is opgespoord, legt een woordvoerder van de Haagse politie als volgt uit: 'Als iemand gesignaleerd staat, loopt hij tegen de lamp als hij wordt staande gehouden. Dan worden zijn gegevens door de systemen gehaald. Deze persoon is na de aangifte niet staande gehouden, dus dat was niet aan de orde.' S. kwam in augustus voorlopig vrij, maar zit nu opnieuw in de cel. Hij moet nog een gevangenisstraf van negen maanden uitzitten voor de oplichting van zeker 26 mensen tussen 2013 en 2015.