Grote cyberaanval op gemeente Den Haag

© ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag is woensdag getroffen door een digitale aanval. Daardoor was onder meer de gemeentelijke website moeilijker bereikbaar en werkten ook de systemen van de balies in het stadhuis en de parkeersystemen niet optimaal. Daarnaast moest het begin van de gemeenteraadsvergadering woensdag bijna anderhalf uur worden uitgesteld, omdat die online niet te volgen was.
Volgens de Haagse wethouder Saskia Bruines (D66, ict) is er sprake van een grote DDoS-aanval. Daarbij worden enorme hoeveelheden data naar de gemeente gestuurd. De aanval begon dinsdagmorgen en hield 's avonds op. Maar hij werd woensdagmorgen hervat. Tijdens de gemeenteraadsvergadering verklaarde Bruines dat 'met man en macht' wordt gewerkt om de aanval af te slaan. Daarbij zijn de eigen specialisten ingezet, maar ook bedrijven van buiten.
De wethouder benadrukte dat de hackers er tot nu toe niet in geslaagd om binnen te komen bij de gemeente en dat er geen gegevens zijn buitgemaakt. 'We weten tot nu toe ook nog niet wie het zijn en wat de beweegredenen zijn.' Een woordvoerder voor de gemeente kon op donderdag nog niet bevestigen dat de aanval volledig was afgewend. 'Alles lijkt nu te werken, maar achter de schermen zijn we nog druk bezig om te controleren.'

Wat is een DDos-aanval?

Een DDoS-aanval is een aanval waarbij kwaadwillenden veel internetverkeer richten op computersystemen. Hierdoor raken ze overbelast en uiteindelijk onbereikbaar. Cybercriminelen gebruiken deze manier van internetcriminaliteit meestal om organisaties af te persen. DDoS-aanvallen zijn dan ook vaak gericht op grote commerciële bedrijven, de vitale sector of de overheid.