Bedrijf alsnog vervolgd voor dodelijk hijskraanongeluk: 'Zwarte bladzijde in ons bestaan'

Hulpdiensten op de plek van het bedrijfsongeluk
Hulpdiensten op de plek van het bedrijfsongeluk © Regio 15
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Bouwbedrijf Stebru uit Nieuwerkerk aan den IJssel wordt strafrechtelijk vervolgd voor een hijskraanongeluk in Den Haag, meldt het bedrijf zelf. Bij het ongeluk kwam de 24-jarige kraanmachinist Kevin Vrolijk uit Breda om het leven. Het bedrijf ziet de zaak met vertrouwen tegemoet.
Het ongeluk gebeurde op 22 mei 2019 op een bouwplaats aan de Eerste Lulofsdwarsstraat, langs de Laakhaven in Den Haag. De kraan van het slachtoffer werd geraakt door de draaiende giek van een andere kraan. De machinist viel met zijn kooi naar beneden en was op slag dood. Kraanmachinisten uit het hele land hielden een dag later een herdenking.
Het onderzoek naar het incident werd in eerste instantie gedaan door Inspectie SZW, maar werd later overgenomen door justitie. Het Openbaar Ministerie heeft nu besloten dat er een strafzaak komt.

'Zwarte bladzijde'

Stebru was weliswaar niet de werkgever van Vrolijk, maar het bedrijf huurde hem wel vaak in: 'We huurden Kevin vaak in en we zagen hem als een collega', aldus het bedrijf. 'Het ongeval is een zwarte bladzijde in het bestaan van ons familiebedrijf en voor de familie van de nabestaanden. We hebben al die tijd goed contact met zijn familie waar onze aandacht en medeleven naar uitgaat.'
Volgens het bedrijf was het ongeluk een gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. 'Over de details doen we liever geen uitspraken. De zaak is onder de rechter en we vertrouwen erop dat de zaak consciëntieus wordt behandeld.'