Leids restaurant Annie's krijgt na slepend proces nieuw terras op het water

Cafe Annie's in het centrum van Leiden
Cafe Annie's in het centrum van Leiden © Frank Vos
LEIDEN - Het Leidse restaurant Annie's krijgt een nieuw terras op het water. Dat meldt mediapartner Sleutelstad. De gemeente heeft na een slepend proces, dat al in 2012 begon, een vergunning afgegeven waar alle betrokken partijen mee kunnen leven. 'Het wordt groter dan het nu is, maar kleiner dan in eerste instantie gepland', concludeert wethouder Yvonne van Delft.
Annie's wilde graag een groot, halfrond terras met een looppad eromheen. De Historische Vereniging Oud Leiden en het Waterambacht Leiden vonden dat een ontoelaatbare aantasting van het historische stadsgezicht en vochten de plannen met succes aan bij de Raad van State.
In het compromisplan heeft iedereen wat water bij de wijn moeten doen. 'We hebben het van tevoren met alle partijen besproken', vertelt Van Delft. 'Daarom zijn er ook geen bezwaren gekomen op de vergunning.'

Langslepend conflict

Het conflict over het nieuwe terras liep al sinds 2012 en kwam ook meerdere keren bij de Raad van State te liggen. Zij zetten telkens een streep door de plannen van het restaurant, tot grote vreugde van tegenstanders van het terras zoals de Historische Vereniging Oud Leiden. Volgens hen zou een uitbreiding van het terras met een looppad het zicht op het water ontnemen.
Het door de Raad van State afgeschoten terrasplan van Annie's
Het door de Raad van State afgeschoten terrasplan van Annie's © Sleutelstad
Inmiddels is er dus een plan waarmee alle partijen akkoord zijn en kan het werk straks beginnen. Als alles volgens plan verloopt, moet het nieuwe terras in de loop van 2022 klaar zijn.