Verdachte aangehouden na brand in flatgebouw: 'We hoorden twee explosies'

Meerdere woningen werden ontruimd
Meerdere woningen werden ontruimd © Regio15
RIJSWIJK - Diverse woningen in een appartementencomplex aan de Prinses Beatrixlaan in Rijswijk zijn donderdagmiddag ontruimd nadat er in een van de woningen een brand is ontstaan. De straat is afgesloten. Er is niemand gewond geraakt. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting en heeft een verdachte aangehouden.
De brand, waarvan de oorzaak nog niet bekend is, ontstond rond 16.00 uur. 'Bewoners zeggen dat ze een explosie hebben gehoord, maar dat kunnen we nog niet bevestigen', zegt een woordvoerder van de brandweer. De brand was snel onder controle en binnen een uur was het vuur nagenoeg uit, zo laat de brandweer weten.
De onderburen geven aan dat ze twee explosies hebben gehoord. 'Eerst een kleine, waarvan we dachten dat het vuurwerk was', vertelt een van de bewoners. 'Vlak daarna volgde een tweede, hardere explosie. We wisten toen dat het foute boel was en zijn direct naar balkon gegaan om te kijken. We zagen allemaal rook en zijn via de brandtrap snel naar beneden gegaan.'

Bewoner van de woning thuis

Bij een woning op de tiende verdieping zijn de ruiten gesprongen. Er ligt veel glas op de grond voor het flatgebouw. Ook woedde in die woning een felle brand, waardoor de brandweer opschaalde naar een grote brand. De bewoner van de woning zou op het moment van de explosie thuis zijn geweest, maar niet gewond zijn geraakt. De politie gaat ervanuit dat de brand is aangestoken en hield bij het appartementencomplex een verdachte aan.
'We hebben vier woonlagen moeten ontruimen', vertelt de woordvoerder van de brandweer. 'Het is alleen ingewikkeld met zowel appartementen als maisonnettewoningen. We weten daarom nog niet hoeveel woningen er precies zijn ontruimd. We verwachten dat deze mensen binnen niet al te lange tijd weer terug naar binnen kunnen, maar in het kader van de veiligheid moeten de woningen eerst worden gecontroleerd.'

Wachten tot onderzoek is afgerond

De bewoners van de bovenste en onderste ontruimde woonlaag zijn al weer teruggekeerd naar hun woningen. Alleen de bewoners van de negende en tiende verdieping van de flat moeten wel nog buiten blijven wachten tot het onderzoek van de brandweer is afgerond.
Aan het begin van de avond is gebleken dat de brand lastiger te blussen is dan gedacht. De brandweer heeft een uitbreiding van de brand in het ventilatiekanaal gevonden, waardoor de rook zich door een groot deel van het complex heeft verspreid.