Een kijkje in de asielboot in Gouda: een plek voor 100 asielzoekers

Het asielschip in Gouda
Het asielschip in Gouda © Omroep West
GOUDA - Het Duitstalige menu hangt nog aan de muur en het ruikt er zoals op elke toeristenboot: niets wijst er op dat op dit schip, dat tot 1 november vakantiegangers over de Donau vervoerde, de komende twee maanden het tehuis wordt van 100 asielzoekers. Toch gaat dat gebeuren in Gouda. Vanaf dinsdag worden ze verwacht. Omroep West keek alvast rond.
Baukje van Dijk, locatiemanager van het COA leidt journalisten en omwonenden rond. Er zijn 70 hutten, verdeeld over drie dekken, waarvan het COA er een paar gebruikt als kantoor. De vluchtelingen worden per twee over de hutten verdeeld. Een kok aan boord zorgt driemaal daags voor eten.
Kamer 214
Kamer 214 © Omroep West
Nu ze niet zelf hoeven te koken, krijgen de vluchtelingen per week 13 euro leefgeld, vertelt Van Dijk. Het zwembad, op het grote open dek, blijft buiten gebruik.
Het zwembad zal niet worden gebruikt
Het zwembad zal niet worden gebruikt © Omroep West
Het schip deint licht, te weinig om zeeziek van te worden. Maar er kunnen vluchtelingen bij zijn die nare ervaringen hebben met schepen, zei Van Dijk al tijdens de informatiebijeenkomst. Verplaatsen is geen optie. 'Die mensen bieden we een luisterend oor en we zullen hun gevoel niet ontkennen', zegt Van Dijk. 'Vaak helpt het al om de stalen kabels te laten zien waarmee het schip ligt aangemeerd.'
Informatiedek waar je het schip binnenkomt
Informatiedek waar je het schip binnenkomt © Omroep West

Noodkreet van het COA

De boot die Gouda biedt is een noodoplossing. Het college reageerde hiermee op de noodkreet van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), dat dringend op zoek is naar meer opvanglocaties. Andere gemeenten in Zuid-Holland als Den Haag, Rotterdam en Krimpen aan den IJssel gingen Gouda voor. Het gaat in eerste instantie om de opvang van 100 vluchtelingen, voorlopig voor twee maanden. De hotelboot biedt ruimte aan 146 personen. 'Als de opvang langer gaat duren, zullen we een nieuw besluit moeten nemen', aldus burgemeester Verhoeve.
<br/>
LEES OOK: