Vrouw houdt medicijnen achter: mogelijk ernstige gezondheidsschade bij aantal patiënten

© ANP
DELFT - Een 32-jarige voormalige zorgmedewerkster uit Maassluis is aangehouden, omdat ze volgens justitie jarenlang medicijnen heeft achtergehouden, in plaats van toegediend aan cliënten. Dat zou zijn gebeurd tussen 2011 en 2019. De vrouw heeft in die jaren in Delft en Den Haag gewerkt. In een opslagruimte stonden tassen met meer dan tienduizend pillen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.
De zaak kwam in 2019 aan het rollen toen de vrouw tijdens een verhuizing tassen in een opslagruimte van een bekende stalde. Die bekende ontdekte dat de tassen vol medicijnen zaten en ging ermee naar het verpleeghuis waar de verdachte toen werkte. Die organisatie deed aangifte. Hierop werd de vrouw aangehouden.
Uit onderzoek blijkt dat het om allerlei medicatie ging. Een woordvoerder zegt dat tussen de gevonden medicijnen middelen zitten tegen Parkinson, maar ook werden ontstekingsremmers, anti-epilectica, bloeddrukverlagers en bloedverdunners gevonden.

In Delft en Den Haag

De zorgmedewerkster werkte tussen 2011 en 2018 bij Pieter van Foreest in Delft op de locatie Bieslandhof. Justitie zegt dat ze daar medicatie van zo'n honderdveertig patiënten heeft achtergehouden.
Tussen 2018 en 2019 werkte ze in Woonzorgcentrum Dekkersduin van Florence in Den Haag waar ze volgens het OM acht patiënten benadeelde door medicatie achter te houden. Justitie verdenkt de vrouw nu van 'het opzettelijk benadelen van de gezondheid' door het achterhouden van de medicatie.

'Ze was volledig gekwalificeerd'

Zorginstelling Florence zegt dat het onduidelijk is hoe deze vrouw dit heeft kunnen doen. Ook de omvang is onduidelijk. 'De vrouw was volledig gekwalificeerd, had alle diploma's, een BIG-registratie en ook een Verklaring omtrent gedrag', aldus een woordvoerder.
De medicijnen die werden achtergehouden, mogen door één medewerker worden uitgedeeld. Daar is een strak regime voor, en die protocollen zijn volgens de woordvoerder ook gevolgd. Zo krijgt de medewerker die medicijnen uitdeelt, de medicatie van de apotheker in verpakkingen, waar de naam van de cliënt opstaat. Alles moet ook worden afgetekend. Dit is ook steeds gedaan door de vrouw die nu wordt verdacht van het niet toedienen van de medicatie.

Zes dossiers extra onderzocht

Het OM heeft per patiënt onderzocht welke medicijnen niet zijn toegediend en wat daarvan de gevolgen waren. Aan dit onderzoek deed ook het Landelijk Expertise Centrum Medische Zaken van het OM en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) mee.
Op basis van deze inventarisatie heeft het OM Den Haag besloten dat nader onderzoek moet worden gedaan naar de medische dossiers van zes mensen. Die zouden door het niet krijgen van hun medicijnen ernstige gezondheidsschade opgelopen kunnen hebben, en veel hebben geleden.

Veel gevallen ook niet nader bekeken

Er wordt geen onderzoek gedaan naar de andere gevallen, zegt het OM. Het staat weliswaar vast dat deze mensen geen medicijnen hebben gekregen terwijl dat wel had moeten gebeuren, maar het is niet vast te stellen dat dit grote gevolgen had voor hun gezondheid.
De zaak wordt nu pas naar buiten gebracht omdat het onderzoek lang heeft geduurd, zegt een woordvoerder. Het OM verwacht vóór de zomer van 2022 een beslissing over verdere vervolging te kunnen nemen. De 32-jarige vrouw is na haar verhoor naar huis gestuurd, ze heeft sindsdien niet meer in de zorg gewerkt.

'Zeer geschrokken'

Pieter van Foreest zegt 'zeer geschrokken' te zijn van de ontdekking en heeft meteen daarop aangifte gedaan. 'In het belang van het strafrechtelijk onderzoek, zijn cliënten en eventuele nabestaanden niet eerder geïnformeerd dan deze week', zegt een woordvoerder. Deze week hebben gesprekken plaatsgevonden door het OM met de betrokkenen bij wie nader onderzoek wordt gedaan naar de medische dossiers. 'De overige slachtoffers of hun nabestaanden hebben een brief ontvangen.'
Verder zegt de instelling: 'Uit het onderzoek dat is verricht door een onafhankelijk onderzoekbureau is naar voren gekomen dat de betreffende ex-medewerker de maatregelen die dienen te voorkomen dat per ongeluk medicatie niet wordt toegediend, heeft omzeild. Hierdoor is de onthouding niet eerder opmerkt.'