DDoS-aanval op gemeente Den Haag voorbij, gemeente doet aangifte

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het gemeentelijk netwerk van Den Haag doet het weer na de DDoS-aanval waar de gemeente dinsdag en woensdag mee te kampen kreeg. Door die aanval deden de systemen die de gemeente gebruikt het een tijd lang niet. 'Het netwerk is stabiel en de gemeentesystemen zijn weer bereikbaar', zegt wethouder Saskia Bruines vrijdag.
De aanval, die afgelopen dinsdag begon, trof het gehele netwerk van de gemeente. Zo lag de website plat, werkten de systemen ter ondersteuning van de balies nauwelijks en was ook het gemeentelijke telefoonnummer 14070 onbereikbaar. Daardoor moesten afspraken worden verplaatst. De parkeersystemen in de stad werkten ook niet optimaal.
De aanval hield dinsdagavond op, maar begon woensdagochtend weer. Tijdens de raadsvergadering gaf wethouder Saskia de Bruines aan dat alles op alles werd gezet om de aanval af te weren.

Gemeente doet aangifte

Sinds donderdagochtend zijn de system van de gemeente weer bereikbaar. Wethouder Bruines: 'Een DDoS-aanval laat zich helaas niet voorspellen en is moeilijk af te weren. Er is gelukkig geen aanleiding om aan te nemen dat kwaadwillenden in de gemeentelijke systemen zijn geweest of dat er persoonsgegevens zijn buitgemaakt.' De gemeente doet aangifte van de aanval.
Een DDoS-aanval is een aanval waarbij kwaadwillenden veel internetverkeer richten op computersystemen. Hierdoor raken ze overbelast en uiteindelijk onbereikbaar. Cybercriminelen gebruiken deze manier van internetcriminaliteit meestal om organisaties af te persen. DDoS-aanvallen zijn dan ook vaak gericht op grote commerciële bedrijven, de vitale sector of de overheid.