Einde aan verhuissoap: ministerie van Algemene Zaken wordt ondergebracht bij Economische Zaken

Premier Rutte voor het ministerie
Premier Rutte voor het ministerie © ANP
DEN HAAG - Het gebouw in Den Haag waar de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw (LNV) zijn gehuisvest, wordt ook het nieuwe onderkomen van het ministerie van Algemene Zaken. Daarmee komt er een einde aan een langlopende verhuiskwestie. Algemene Zaken, waar demissionair minister-president Mark Rutte eindverantwoordelijke is, wilde graag een kantoorpand bouwen in de tuin van het Catshuis. De Haagse gemeenteraad stemde tegen dit plan.
Algemene Zaken wordt ondergebracht in een pand dat tegenover het tijdelijke Tweede Kamergebouw staat, aan de Bezuidenhoutseweg. Zolang het tijdelijke verblijf nog niet klaar is voor gebruik, blijft de ministersploeg vergaderen aan het Binnenhof, stelt demissionair staatssecretaris Knoops in een brief aan de Kamer.
De vergaderzalen op het Binnenhof worden tot de verhuizing voorzien van 'geluidswerende wanden'. Dit zodat de bewindslieden geen last hebben van bouwlawaai gedurende de verbouwing. Deze oplossing was nodig omdat de renovatie dan volgens de huidige planning door kan gaan.

Gehele gemeenteraad was tegen plan Catshuis

De Haagse gemeenteraad wilde niet dat het Rijksvastgoedbedrijf een tijdelijk kantoorgebouw voor tweehonderd ambtenaren zou neerzetten in de tuin van het Catshuis. De gehele raad vond afgelopen zomer dat het stadsbestuur geen vergunning moest verlenen.
Belangrijkste argument was dat de tijdelijke nieuwbouw het beschermd stadsgezicht en de natuur van Park Sorghvliet zou aantasten. De stemming ging in tegen de plannen van verantwoordelijk wethouder Anne Mulder.
Schetsontwerp tijdelijke huisvesting Catshuis
Schetsontwerp tijdelijke huisvesting Catshuis © Rijksvastgoedbedrijf
Ook omwonenden van het Catshuis waren tegen de tijdelijke oplossing in de tuin en dreigden met juridische stappen. 'Het is een beschermd stadsgezicht en er is hier veel groen', zei Robbert Coops, bewoner en oud-voorzitter van wijkoverleg Zorgvliet. Opvallend was dat pal tegenover de uitgang van het Catshuis een kantoorpand leeg stond.

718 miljoen in plaats van 475 miljoen

De renovatie van het Binnenhof moet eind 2026 klaar zijn. Inmiddels blijkt het plan al veel duurder uit te vallen dan geraamd. Vooralsnog gaat het project 718 miljoen euro kosten in plaats van 475 miljoen euro.