Den Haag wil verzekeraars voortaan dwingen om regionale zorg te leveren

De ic van het HMC, eerder dit jaar
De ic van het HMC, eerder dit jaar © ANP
DEN HAAG - Den Haag wil in de toekomst voorkomen dat verzekerden met een laag inkomen de dupe worden van conflicten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en zorgverzekeraar VGZ liggen op ramkoers waardoor 50.000 minima die zijn aangesloten bij de Haagse verzekering, mogelijk op kosten worden gejaagd. Door voortaan in de aanbesteding te eisen dat verzekeraars contracten sluiten met regionale ziekenhuizen en zorgverleners, hoopt het stadsbestuur deze problemen in de toekomst te voorkomen. Een motie van de PvdA hierover werd donderdag door de hele raad aangenomen.
Vorige week riep het HMC patiënten op die zijn verzekerd bij VGZ en Menzis om op zoek te gaan naar een andere verzekeraar. Het ziekenhuis en de verzekeraars kunnen het tot op de dag van vandaag niet eens worden over het nieuwe contract voor volgend jaar, omdat de verzekeraars volgens HMC 'draconische bezuinigingen' willen doorvoeren. Als ze er niet uit komen moeten patiënten er rekening mee houden dat zij niet alle zorg in het HMC vergoed krijgen, waarschuwde het ziekenhuis.
De oproep zorgde voor veel onrust bij patiënten. Ook bij de tienduizenden mensen die zijn aangesloten bij de Haagse zorgverzekering. Dat is een collectieve verzekering voor mensen met een laag inkomen die de gemeente Den Haag afsluit bij VGZ. Minima krijgen daardoor korting op hun zorgverzekering.

Onacceptabel

'Haagse minima schrokken zich een hoedje toen zij de oproep van het HMC hoorden', zei fractievoorzitter Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP donderdag tijdens een raadsvergadering. En PvdA-raadslid Janneke Holman stelde dat zij het 'onacceptabel' vindt als Haagse minima niet de zorg bij grote zorgverleners en ziekenhuizen in de regio vergoed kunnen krijgen. Holman wil bij nieuwe aanbestedingen daarom eisen dat er contracten gesloten worden met regionale zorgverleners.
'Niet alleen de situatie van nu moet opgelost worden', vindt Holman. 'Ook moet in de toekomst voorkomen worden dat deze situatie zich nogmaals voordoen.' Daarom stelde ze in een motie voor om te onderzoeken of bij nieuwe aanbestedingen de eis vastgelegd kan worden dat verzekeraars in elk geval contracten sluiten met grote zorgverleners en ziekenhuizen in de regio. Wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) beloofde dit onderzoek te starten. 'We bekijken de mogelijkheden. Maar ik weet niet of het lukt. Het kan lastig worden', waarschuwde hij.

Maximale druk

Probleem voor nu is dat de afspraken die Den Haag heeft met VGZ nog lopen tot en met 2025. Op de kortere termijn wil Holman daarom dat de gemeente in de jaarlijkse evaluatiegesprekken VGZ wijst op de zorgplicht die de verzekeraar heeft. Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP drong er bovendien in een motie op aan dat het college maximale druk uitoefent op het HMC en VGZ om uit de onderhandelingen te komen.
Dat is wat het college al doet, zei wethouder Kapteijns. 'De gemeente speelt geen rol in het conflict, maar ik heb desondanks persoonlijk contact gehad met HMC en VGZ', zei hij. 'Want ook wij betreuren het dat er onrust is ontstaan. Ik kan niet garanderen dat ze eruit komen, maar ik heb er wel vertrouwen in. Er niet uitkomen is voor het college geen optie.'