Kok slaat met hakmes in op zijn bazen, OM eist zes jaar cel

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie wil dat een 60-jarige kok, die met een hakmes uit woede insloeg op zijn bazen, zes jaar de cel in gaat. De man zegt dat hij was beledigd door een opmerking van een van hen.
'Het deed me denken aan een horrorfilm', zei één van de agenten die als eerste bij het restaurant in Zoetermeer aankwam in de rechtszaal. 'Totale chaos, veel bloed, plukken haar en drie mensen die volledig waren besmeurd met bloed.'
In de keuken van het restaurant ontstond op 1 april onenigheid tussen de kok en de eigenaresse. Daarop greep de kok het hakmes, waarmee hij op dat moment babi pangang aan het bereiden was.

Vier keer hakken in vijf seconden tijd

Op camerabeelden is te zien hoe hij in vijf seconden tijd vier keer op het slachtoffer inhakt. Daarbij liep de vrouw verschillende verwondingen op aan haar hoofd en nek. Ze vluchtte vanuit de keuken naar het restaurant, maar werd achtervolgd door de kok.
De mannelijke eigenaar van het restaurant kwam daar tussen beide, maar kreeg vervolgens ook de volle laag. De camerabeelden laten zien dat de kok verschillende keren vol uithaalde naar het hoofd en de nek van de eigenaar, die daarbij een hoofdwond opliep.

'Bruutheid van geweld was ongekend'

De officier van justitie zei tijdens de rechtszaak vrijdag dat het aan de eigenaar te danken is dat er geen doden zijn gevallen. 'De bruutheid van het geweld was echt ongekend. Zelfs als een andere persoon ingrijpt, blijven er klappen met het mes vallen'. Als verklaring zei de kok dat de eigenaresse zijn moeder had uitgescholden en dat dat bij hem gevoelig ligt.
Volgens de officier heeft de kok zich schuldig gemaakt aan dubbele poging tot doodslag. Maar omdat de verdachte zwakbegaafd is, is hij volgens het OM enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom eiste de officier zes jaar cel tegen de verdachte.