Edward (65) heeft een strafblad van 52 pagina's en stal nog 24 tubes tandpasta

Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter © Theresa Hartgers
DEN HAAG - De 65-jarige Edward is niet aanwezig in de rechtszaal. Hij heeft vorig jaar geprobeerd 24 tubes tandpasta te stelen in Den Haag, maar zijn stoel blijft leeg. Eerder is hij op straat neergevallen door hartproblemen. Het strafblad van Edward is daarentegen allesbehalve leeg: het telt 52 pagina's.
Dit is een verhaal in onze serie Bij de politierechter.
Nadat we een lange tijd hebben gewacht op de verdachte, die niet komt opdagen, neemt zijn advocaat wel plaats. De rechter leest de persoonlijke gegevens van de verdachte op, waarna de officier van justitie het woord neemt. De nu 65-jarige man wordt verdacht van het stelen van 24 tubes tandpasta in een lokale supermarkt in Den Haag.
Hij heeft nogal een indrukwekkend strafblad van 52 pagina's. 'Waarop meerdere veroordelingen staan zoals diefstallen, waaronder ook winkeldiefstallen', aldus de rechter. De officier van justitie vulde eerder al aan dat hij overal op de camerabeelden te zien is.

Verstandelijke beperking

De zorgorganisatie van de verdachte heeft nog een brief gestuurd. Hij blijkt een verstandelijke beperking en adhd te hebben en blijkt te maken te hebben met impulsief gedrag. 'Hij heeft ook wel drugs gebruikt.' Maar de afgelopen 15 jaar zou hij clean zijn.
De officier van justitie heeft haar eis snel geformuleerd: 'De diefstal is wettelijk en overtuigend bewezen. Meneer deed meerdere malen een greep in het vak en stopte de tubes in zijn vest. Een medewerker heeft dat ook gezien. En ik houd ook rekening met de buit: 24 tubes. Ik zou niet denken dat dat voor hem thuis was bedoeld, maar om te verhandelen of om door te verkopen voor drugs.'

Sindsdien niks meer gedaan

Volgens zijn advocaat en de reclassering gaat het nu 'goed' met de 65-jarige man. Hij heeft een uitkering, is onder bewindvoering en sindsdien heeft hij geen strafbare feiten meer gepleegd. De officier eist 28 uur taakstraf. Zijn advocaat wil nog heel graag laten weten waarom de man er zelf niet bij is.
'Ik sta hem al meer dan 15 jaar bij. Hij was toen nog net geen 50, maar het is wel triest. Hij was zoveel jaren junk. Hij is afgekickt zonder hulp. Nu is het anderhalf jaar al rustig, langer dan ik ben gewend. Hij is nu 65. Het lijkt op te houden.'

Fysieke problemen

Hij vraagt zich af of een werkstraf zou helpen, gezien zijn fysieke problemen. 'Hij is eerder dit jaar op straat in elkaar gezakt en bleek een hartaanval te hebben gehad. Hij trok het ook niet om hier te verschijnen, hij zei dat het te zwaar voor hem was en of ik zonder hem kon komen', aldus zijn trouwe advocaat.
De rechter legt hem toch 28 uur taakstraf op, te vervangen door 14 dagen in de gevangenis.
De namen in dit artikel zijn gefingeerd in verband met de privacy.