Coronavirus: 'Ga niet op de bank zitten treuren, maar dans door de kamer'

Jessica danst erop los
Jessica danst erop los © Omroep West
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van het weekend van 18 en 19 december.

Schuif de bank opzij en dansen maar

We zijn natuurlijk allemaal klaar met corona en alles wat daarbij komt kijken. Maar wat kun je doen om er toch nog iets van te maken? 'Dansen', zegt dansleraar Jessica van 't Hoff. 'Ga niet op de bank zitten treuren, maar dans door de kamer.'
Volgens Van 't Hoff past latin dansen heel goed bij de tijd waarin we nu zitten. 'Dat zijn vrolijke dansen waardoor je alle negatieve dingen weer even kan vergeten.' Dansen helpt, zegt ze. 'Juist in moeilijke tijden. Je kunt er een hoop frustratie in kwijt en het zorgt voor positieve energie.'
Kun jij stil blijven zitten als je de video hieronder kijkt?
Voorkom stress door nieuwe lockdown: 'Niet treuren, maar dansen'

Ruim 20 miljoen pinbetalingen op zaterdag voor lockdown

Op de laatste dag voor de lockdown zijn er ongeveer 20,6 miljoen pintransacties uitgevoerd, schat Betaalvereniging Nederland. Dat was zaterdag goed voor circa 656 miljoen euro aan omzet. Volgens de Betaalvereniging lag het aantal transacties ongeveer 20 procent hoger dan op een gemiddelde zaterdag. De omzet lag ongeveer 35 procent hoger dan normaal.
Op het drukste moment van de dag, rond 14.45 uur, werden er 860 pinbetalingen per seconde gedaan. De cijfers van zaterdag zijn niet hoog genoeg om records te breken.
© ANP

RIVM meldt 13.331 positieve tests, gemiddelde daalt

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn er 13.331 positieve coronatests geregistreerd. Het gemiddelde daalde voor de veertiende dag op rij, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Afgelopen week noteerde het RIVM in totaal 99.949 positieve tests. Gemiddeld waren er in de afgelopen week 14.278 positieve tests per dag. Twee weken geleden lag dat gemiddelde nog boven de 21.000.

Opnieuw minder patiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Er liggen nu 2323 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 31 minder dan zaterdag, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen daalt al enkele dagen achter elkaar. Woensdag was sprake van een flinke daling, met 122. Donderdag ging het cijfer met 76 omlaag. Ook vrijdag en zaterdag daalde het aantal patiënten hard, met respectievelijk 90 en 102.
Verpleegafdelingen behandelen nu 1714 mensen met corona. Dat zijn er 22 minder vergeleken met zaterdag. Er werden 146 nieuwe patiënten opgenomen. Op de intensive cares liggen 609 coronapatiënten, 9 minder dan zaterdag. Op de ic's zijn 26 nieuwe patiënten opgenomen.
© ANP

GGD's breiden prikcapaciteit maximaal uit

De GGD’s gaan hun prikcapaciteit maximaal uitbreiden door op lokaal en regionaal niveau te kijken waar nog groei te behalen valt. Dat gebeurt met hulp van ziekenhuizen, huisartsen, Defensie en het Rode Kruis.
Met meer priklocaties en het verruimen van de openingstijden kunnen regionale verschillen ontstaan. Iedere regio geeft volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland 'met eigen innovatieve en creatieve manieren invulling aan de opschaling van de prikcapaciteit'.
Vaccineren op een priklocatie
Vaccineren op een priklocatie © GGD Hollands Midden
De GGD's zetten komende weken 'alles op alles' om alle Nederlanders van 18 jaar en ouder een boosterprik aan te bieden. De prioriteit ligt deze dagen bij de 60-plussers.

Restaurants blijven zitten met grote onverkoopbare voorraden

De horeca en dan met name de restaurants blijven zitten met grote, onverkoopbare voorraden. Juist voor de drukke kersttijd waren die voorraden groot ingeslagen. Niemand had deze snelle sluiting zien aankomen, blijkt zondag uit een rondje langs Nederlandse horecazaken.
Gilles Harthoorn van Hotel Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog is laaiend op het kabinet. 'We zitten met een enorme kostenpost', zei hij zondag. 'We kunnen niet alles invriezen, veel is rijp voor de container. De voorraad naar de voedselbank brengen is geen optie, dat is op een eiland wat lastiger dan aan de wal.' Zijn hotel en restaurant waren voor de kerst volgeboekt.
Eigenaar Johan de Vos van een restaurant en café in Breda heeft er nog niet over nagedacht wat hij met de voorraad gaat doen. 'Ik ben nog steeds volledig gedesillusioneerd van zaterdagavond', zegt hij. 'Ik spoor iedereen aan niks weg te gooien maar de voorraad naar de voedselbank te brengen. Ik hoop dat er nog wat mensen langs komen om wat eten af te halen, want ik heb heel veel ingeslagen.'

GGD: komende week 1 miljoen prikken en streven is 1,5 miljoen

De GGD's willen komende week zo'n 1 miljoen mensen vaccineren tegen het coronavirus. Alles wordt ingezet op de boostercampagne, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. 'We groeien daarna door naar 1,5 miljoen prikken per week'.
Ongeveer 280.000 mensen boven de 60 jaar hebben een prikafspraak gemaakt in het nieuwe jaar. De GGD wil zoveel mogelijk afspraken verzetten om deze groep mensen nog vóór de jaarwisseling te boosteren. Komende week sturen de GGD’s een sms met instructies naar de mensen waarvoor plek vrijkomt. Het zal mogelijk niet voor alle mensen lukken de afspraak te verzetten.
De GGD's willen volgens de woordvoerder aan alle kanten, op zowel lokaal en regionaal niveau, uitbreiden om zoveel mogelijk vaccins te zetten. 'Iedere dag komen er extra prikkers bij en locaties bij', zegt de woordvoerder van de koepelorganisatie. Ook de openingstijden worden verruimd.

Maatregelen harde lockdown ingegaan

Vanaf zondag 05.00 uur gelden nieuwe, strengere maatregelen tegen het coronavirus. Deze werden zaterdag in een ingelaste persconferentie aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, wegens de snelle opmars van de omikronvariant van corona.
De maatregelen komen er op neer dat alles wat als essentieel is aangemerkt openblijft, terwijl niet-essentiële winkels en andere gelegenheden dichtgaan. Dat betekent onder meer dat bijvoorbeeld supermarkten openblijven, maar dat andere winkels de deuren sluiten. Horeca, dierenparken, pretparken en binnensportaccommodaties gaan dicht, maar onder meer dierenwinkels, apotheken en opticiens blijven open. Ook alle niet-medisch contactberoepen , zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht. Deze harde lockdown geldt zeker tot en met 14 januari.

Bijna 6,9 miljoen kijkers zien extra coronapersconferentie

De extra ingelaste coronapersconferentie van het kabinet heeft zaterdagavond in totaal gemiddeld bijna 6,9 miljoen kijkers getrokken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Dat waren er ruim meer dan de 5,2 miljoen kijkers van de vorige persconferentie van afgelopen dinsdag.
De registratie op NPO 1 werd door iets meer dan 4 miljoen mensen gezien. Het was daarmee gelijk het best bekeken programma van de dag. Op RTL 4 zagen ruim 2,1 miljoen mensen hoe premier Mark Rutte, coronaminister Hugo de Jonge en OMT-lid Jaap van Dissel nieuwe maatregelen aankondigden en hier duiding aan gaven. Naar SBS6 keken 656.000 mensen.
Zaterdagavond werd bekend dat Nederland tot half januari in een harde lockdown gaat. Vanaf zondagochtend 05.00 uur zijn onder meer alle niet-essentiële winkels en diensten zoals sportscholen gesloten en wordt geadviseerd om thuis niet meer dan twee personen te ontvangen. Met kerst wordt een uitzondering gemaakt en gaat het aantal naar vier.

Rijlessen en examens mogen ondanks lockdown doorgaan

Theorie- en praktijkexamens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mogen doorgaan, ondanks de zware lockdown die van zondag tot en met zeker 14 januari geldt. Het kabinet heeft de examens en toetsen aangemerkt als essentiële dienstverlening. Ook rijlessen zelf mogen doorgaan.
'Uiteraard neemt het CBR alle maatregelen om veilig examen te kunnen doen. We blijven kandidaten en andere bezoekers nadrukkelijk vragen om niet naar onze locaties te komen met coronaklachten', zegt de organisatie in een reactie.

Vakbond boa's roept mensen op nieuwe coronaregels te volgen

De vakbond van buitengewoon opsporingsambtenaren BOA ACP hoopt dat mensen hun gezond verstand gebruiken en zich aan de nieuwe strenge coronamaatregelen gaan houden. 'Boa’s kunnen er ook niks aan doen en worden ook in hun vrijheid beperkt.' Voorzitter Richard Gerrits verwacht dat zo’n 90 tot 95 procent van Nederland de nieuwe regels zal volgen. 'En die andere 5 tot 10 procent vraagt om aandacht en krijgt dat in de vorm van toezicht en handhaving.'
Dat zal naar verwachting hetzelfde gaan als tijdens eerdere perioden met strenge maatregelen: eerst waarschuwen, bij een volgende overtreding bekeuren. 'We kunnen nooit 100 procent toezicht houden en handhaven. Dat moeten we ook niet willen.'
Echte controles zullen waarschijnlijk pas vanaf dinsdag worden uitgevoerd, zegt Gerrits. De door demissionair premier Mark Rutte afgekondigde lockdown gaat zondag om 05.00 uur in. 'Maar de meeste overheidsinstanties zijn in het weekend dicht, zodat maandag pas de nodige spoedoverleggen gaan komen.'

Defensie denkt binnen week 750 extra boosterprikkers in te zetten

Bij de GGD's gaan nog komende week 750 extra militairen aan de slag met het geven van boosterprikken om die operatie verder te versnellen. Dat verwacht een woordvoerder van het ministerie van Defensie, dat eerder deze week het personeelsaanbod voor de gezondheidsdienst verdubbelde naar 1500 medewerkers. Die extra mensen worden komende week opgeleid tot prikker en waarschijnlijk ook al ingezet. Maandag zou duidelijk worden bij welke prikstraten ze nodig zijn.
Een militair zet een boosterprik
Een militair zet een boosterprik © ANP

Reisbranchevereniging ANVR: het had nog erger gekund

De invoering van een nieuwe harde lockdown is een "drastische maatregel, maar het had veel erger gekund". Dat zegt voorzitter Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR in een reactie op de coronapersconferentie. Hij vreesde voor de invoering van een negatief reisadvies of vliegverboden. 'Reizen kan gelukkig nog wel; , aldus Oostdam.
De ANVR-voorzitter zegt wel helemaal niet blij te zijn met deze fase van de coronacrisis waarin we nu zijn beland. Hij zegt dat er tempo moet worden gemaakt met het boosteren tegen het virus. Volgens Oostdam is het te merken in de boekingen dat mensen terughoudend worden met op vakantie gaan vanwege alle onzekerheid door de pandemie. Hij herhaalde dat reisbeperkingen niet effectief zijn.

Handhavers gaan vooral groepsvorming buiten in de gaten houden

Handhavers gaan in de strenge lockdown die vanaf zondag gaat gelden met name goed letten op groepsvorming buiten. Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zijn andere maatregelen zoals het sluiten van de meeste winkels veel eenvoudiger te controleren: 'Dicht is dicht. Dat was bij de vorige strenge lockdown ook niet moeilijk.'
Nu er nog maar twee mensen bij elkaar mogen komen buiten, zijn feestjes, picknicks, demonstraties en andere bijeenkomsten ook verboden. Daar zal op gehandhaafd worden, want het idee achter alle ingrepen is dat mensen bij elkaar uit de buurt moeten blijven, aldus Bruls. 'Het virus is exponentieel verraderlijk. De burgemeesters zijn het dan ook helemaal eens met de preventieve, strenge ingrepen. Zo krijgt de boostercampagne ook een kans. Het is spijtig, vooral voor de ondernemers die nu al voor de tweede keer getroffen worden rond de kerstvakantie.'

GGD's: alles op alles om zoveel mogelijk boosterprikken te geven

GGD's gaan de boostercampagne per direct nogmaals versnellen, laat de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Het gaat volgens de organisatie om 'een versnelling boven op de versnelling die eerder is ingezet'. Duizenden medewerkers zullende komende weken 'alles op alles' zetten om alle Nederlanders van 18 jaar en ouder een extra prik aan te bieden.
De GGD's worden daarbij geholpen door onder meer ziekenhuizen, huisartsen, Defensie en EHBO’ers van het Rode Kruis. Rond 7 januari moet iedereen van 18 jaar en ouder de mogelijkheid hebben gekregen om een afspraak te maken voor een boosterprik. Wel zal de prioriteit de komende dagen eerst bij 60-plussers liggen.
© ANP

Branchevereniging bang voor emotionele gevolgen sluiting bso

De sluiting van de buitenschoolse opvang om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan, heeft emotionele gevolgen voor alle kinderen. Volgens Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) is de opvang voor veel kinderen een veilige plek, terwijl thuis bij hun ouders soms spanningen kunnen ontstaan. 'Wij maken ons wel echt zorgen', aldus voorzitter Loes Ypma in een schriftelijke reactie.
De sluiting van de bso tot minimaal 9 januari werd zaterdagavond bekendgemaakt door demissionair premier Mark Rutte op een nieuwe persconferentie. Voor kwetsbare kinderen en voor die van ouders met een cruciaal beroep is noodopvang mogelijk. Ook de dagopvang voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar blijft open.

Ondernemersverenigingen: drama in laatste weken van het jaar

Voor tienduizenden ondernemers eindigt 2021 in een drama. Ze worden gedwongen op het drukste moment van het jaar de deuren te sluiten. Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van een hard gelag, zeker omdat vorig jaar rond deze tijd praktisch hetzelfde gebeurde.
Het kabinet besloot zaterdag tot een harde lockdown, waarbij onder meer niet-essentiële winkels, horeca, sportscholen en talloze andere ondernemers tot zeker 14 januari hun deuren sluiten. De ondernemersverenigingen begrijpen dat het kabinet iets moet doen om de oprukkende omikronvariant in te dammen. 'De berichten over de nieuwe variant en de mogelijke effecten op de zorg zijn erg zorgwekkend', aldus de verenigingen in een verklaring.
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het belangrijk dat de komende tijd gekeken wordt naar alles wat ondernemers wel kunnen blijven doen om de schade te beperken. Dat het afhalen van producten via het zogeheten click and collect mogelijk blijft noemen de organisaties goed. Maar het zou ondernemers ook helpen als winkelen op afspraak mogelijk wordt, zo klinkt het. Dit biedt toch nog kans om iets van de kerstvoorraden af te zetten.

Kamer debatteert dinsdagmiddag over lockdown

Het Tweede Kamerdebat over de lockdown staat op dinsdagmiddag gepland. De Kamer gaat altijd in debat nadat er maatregelen zijn aangekondigd. Normaal gesproken worden de persconferenties op dinsdagavonden gehouden en gaat de Kamer later in debat.
Om over de lockdown te praten, komt de Kamer terug van reces. Eigenlijk zou afgelopen donderdag de laatste Kamerdag van 2021 zijn.

Vanaf woensdag strengere inreisregels vanuit niet-Schengenlanden

Vanaf aanstaande woensdag gaan strengere regels in voor reizigers vanuit niet-Schengenlanden die naar Nederland willen. Ook gevaccineerden moeten dan 48 uur van tevoren een PCR-test doen en 24 uur van tevoren een sneltest. Deze regels gaan in de hele Europese Unie gelden, maar De Jonge wil er alvast mee beginnen in Nederland.
EU-burgers kunnen vrij reizen in de Schengenzone. Europese landen die er niet onder vallen zijn Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië en Roemenië. Landen als IJsland, Noorwegen en Zwitserland horen niet bij de EU, maar vallen wel onder het Schengenverdrag.
Voor ongevaccineerde reizigers vanuit bepaalde landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, geldt een quarantaineplicht. De Jonge wil dat dit ook gaat gelden voor gevaccineerden.

Rutte: lockdown is onvermijdelijk wegens vijfde golf door omikron

Een nieuwe lockdown is 'onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt', zegt demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Die mutant van het coronavirus 'verspreidt zich sneller dan we al vreesden'. Ingrijpen is nodig 'om erger te voorkomen'.
© ANP

Burgemeester Den Haag geeft noodbevel af, veel politie aanwezig

In een deel van het centrum in Den Haag is zaterdagavond een noodbevel van kracht. Dat laat de gemeente weten. Het noodbevel heeft te maken met de persconferentie die premier Rutte en minister De Jonge om 19.00 uur houden. 'Mensen die aantoonbaar uit zijn op de verstoring van de openbare orde moeten zich uit dit gebied verwijderen', meldt de gemeente.
In de omgeving van het pand van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Turfmarkt is veel politie op de been.
© Regio15

Extra uitzending op Radio West

Radio West komt vanaf 18.30 uur met een extra uitzending rond de persconferentie. In deze uitzending wordt niet alleen de persconferentie uitgezonden, maar reageren onder meer Jan Zoet van Amare, Jary Gobel van zwembad Aquarijn in Alphen aan den Rijn en Maria van Welie van de Goudse Waarden op de nieuwe coronamaatregelen.

CBR schort examens inplannen op vanwege persconferentie

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de mogelijkheid om examens en toetsen in te plannen tijdelijk bevroren vanwege de persconferentie van zaterdagavond. Volgens ingewijden zal het kabinet een harde lockdown aankondigen. Dat betekent waarschijnlijk ook dat niet-medische contactberoepen, zoals rijinstructeurs, hun werk niet mogen uitvoeren.
Sinds 17.00 uur is het niet mogelijk om in het systeem van het CBR examens en toetsen te reserveren of te wijzigen. 'Mochten de maatregelen van het kabinet gevolgen hebben voor de dienstverlening van het CBR, dan zullen we de benodigde aanpassingen in de systemen moeten doorvoeren. Zodra de systemen weer open kunnen, dan melden we dat direct', meldt de organisatie op de website.
Volgens een woordvoerster van het CBR houdt de rijschoolbranche voorlopig 'met alles rekening'.

GGD Hollands Midden bijna klaar voor boosterprikken

De GGD Hollands Midden, verantwoordelijk voor de coronavaccinaties in de regio, is goed voorbereid op de aankomende boostercampagne. 'De telefoon staat roodgloeiend van alle aanbiedingen om te komen helpen', laat de organisatie aan mediapartner Sleutelstad weten. 'Inmiddels hebben we voldoende medewerkers voor al onze locaties.'
Het demissionaire kabinet wil in januari aan alle Nederlanders boven de achttien een boosterprik hebben aangeboden. Om dat te bereiken, moet er in sneltreinvaart geprikt gaan worden. De GGD Hollands Midden dacht er daarom over om medewerkers weg te halen bij andere werkzaamheden. 'Dat bleek gelukkig niet nodig, omdat voldoende mensen bereid zijn ons te komen versterken.'
Sterker nog: het aanbod van hulptroepen is veel te groot. 'Iedereen die zich nu aanmeldt, verwijzen we door naar onze landelijke website, waar de vraag naar personeel in andere GGD-regio’s te zien is.'
Alle nieuwe medewerkers krijgen de komende twee weken een opleiding. In die tijd worden ook de priklocaties voorbereid op de toestroom van mensen die een boosterprik willen. 'Pas in week 52 komen we echt op stoom.' De komende weken zijn steeds nieuwe groepen aan de beurt voor een prik. Die kunnen dan een prikafspraak maken op de website van de GGD.

'Kabinet kondigt strenge lockdown aan'

Het kabinet komt vanwege de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus met een harde lockdown die gaat gelden tot zeker 14 januari. Demissionair premier Mark Rutte, coronaminister Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel lichten het besluit zaterdagavond toe tijdens een persconferentie.
Ingewijden bevestigen berichtgeving door RTL Nieuws dat scholen, horeca, doorstroomlocaties en niet-essentiële winkels dicht moeten. Hetzelfde geldt voor bioscopen, musea, sportscholen en niet-medische contactberoepen. De maatregel gaat in vanaf zondag 05.00 uur.
Essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, blijven open. Ook komt er geen avondklok. Tijdens de feestdagen geldt het advies om maximaal vier bezoekers thuis te ontvangen.
Het kabinet kwam zaterdag bij elkaar voor spoedoverleg, nadat het Outbreak Management Team (OMT) een advies had uitgebracht over de omikronvariant. Bronnen noemden dat advies "alarmerend". Door nu met maatregelen te komen, wil het kabinet tijd winnen voor de boostercampagne. De vrees is dat niet alle gevaccineerden goed beschermd zijn tegen de omikronvariant.
De Jonge wilde na afloop van het ministersoverleg alleen kwijt dat het kabinet de 'grote zorgen' van het OMT deelt. 'Dat is reden voor aanvullende maatregelen.' Hij ging niet in op de maatregelen of de inhoud van het OMT-advies.

Aantal coronagevallen blijft vooralsnog dalen, ook minder doden

De opkomst van de omikronvariant van het coronavirus is nog niet terug te zien in het aantal positieve tests. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 14.742 coronabesmettingen bevestigd en geregistreerd. Voor een zaterdag is dat het laagste aantal sinds 13 november, meer dan een maand geleden.
Het aantal bevestigde besmettingen met de deltavariant, die nu nog het meest voorkomt, daalt sinds ongeveer twee weken. De nieuwe omikronvariant verspreidt zich snel, maar voorlopig is de daling van delta groter dan de toename van omikron.
Dit kan snel veranderen. Begin dit jaar gebeurde dat toen de alfavariant in opkomst was. Dat leidde kort erna tot de derde coronagolf. Afgelopen zomer verspreidde de deltavariant zich snel, waarna de vierde golf volgde.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt er rekening mee dat omikron vlak na de jaarwisseling delta inhaalt en het meest voorkomt in Nederland. Om een nieuwe golf besmettingen zo veel mogelijk te dempen, voert het kabinet waarschijnlijk nieuwe beperkingen in. Daarover is zaterdagavond een persconferentie.

Weer minder coronapatiënten in de ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer gedaald. Er liggen nu 2354 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er ongeveer 100 minder dan vrijdag. Dat staat in de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen daalt al enkele dagen achter elkaar. Woensdag was sprake van een flinke daling, met 122.
Verpleegafdelingen behandelen nu 1736 mensen met corona. Dat zijn er 98 minder vergeleken met vrijdag. Er werden 204 nieuwe patiënten opgenomen. Op de intensive cares liggen 618 coronapatiënten, 4 minder dan vrijdag. Op de ic's zijn 29 nieuwe patiënten opgenomen.

Druk in de winkelstraten

In verschillende binnensteden is het momenteel drukker dan op een normale zaterdag. Uiteraard speelt mee dat mensen het laatste weekend voor kerst vaker gaan winkelen, maar de dreigende lockdown maakt dat er nog meer mensen op de been zijn. Onder meer in Den Haag en Leiden is het drukker dan normaal.
Zo staat er bij de Bijenkorf in de Grote Marktstraat in Den Haag een rij:
© Regio15
Winkelbranchevereniging INretail noemt de drukte in de winkelstraten logisch, gelet op de mogelijke lockdown. De organisatie wijst er daarbij op dat winkels zelf over het houden van afstand in de winkel gaan, en dat dit over het algemeen heel goed gaat. De handhaving in de winkelgebieden is niet aan de winkeliers, maar aan de handhaver zoals boa's en politie. In totaal dreigen de deuren van circa 56.000 niet-essentiële winkels te moeten sluiten.

Rutte, De Jonge en Van Dissel geven persconferentie over omikron

Wegens de snelle opmars van de omikronvariant geven demissionair premier Mark Rutte, zorgminister Hugo de Jonge en Jaap van Dissel van het RIVM zaterdagavond om 19.00 uur een persconferentie. Een woordvoerder van het kabinet bevestigt dit.
De persconferentie is live te volgen via de site en app van Omroep West en op 89.3 Radio West, met Tjeerd Spoor en Jorinda Teeuwen. De radiouitzending begint om 18.30 uur.
Het kabinet is niet gerust op de 'zorgelijke beelden' rond de nieuwe variant van het coronavirus, en zal vermoedelijk besluiten tot een harde lockdown. Volgens betrokkenen heeft het Outbreak Management Team dat geadviseerd. Zaterdag overdag spreken de meest betrokken bewindspersonen over strengere maatregelen. Daarbij zei De Jonge dat de "zorgen heel groot" zijn over de besmettelijkere omikronvariant. Justitieminister Ferd Grapperhaus zegt dat het kabinet de signalen van het Outbreak Management Team zeer serieus neemt. Betrokkenen spreken van een 'alarmerend advies'.
Premier Rutte spreekt tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag
Premier Rutte spreekt tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag © ANP

Ondernemend Nederland: schrik slaat om het hart na OMT-advies

De schrik zal veel ondernemers om het hart slaan nu Nederland opnieuw op een volledige lockdown lijkt af te stevenen. Dat zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland in een reactie op het advies aan het kabinet om strengere coronamaatregelen in te voeren. Na twee eerdere lockdowns waarin onder andere horecazaken, winkels, culturele instellingen en bioscopen aan coronabeperkingen werden onderworpen is het incasseringsvermogen van ondernemers volgens hem sterk afgenomen.
'Aan het begin van de pandemie stonden de meeste bedrijven er nog relatief goed voor. Maar nu hebben ze samen zo'n 20 miljard euro belastingschuld, private schulden en zijn er nog maar weinig reserves", zegt Biesheuvel. "Ik ben bang dat hun weerstand heel erg is afgenomen.'
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert volgens ingewijden om alle sectoren te sluiten, met uitzondering van essentiële winkels zoals supermarkten, apotheken en drogisterijen. Of het demissionaire kabinet het advies opvolgt moet zaterdag blijken, maar Biesheuvel verwacht dat de uiteindelijke beslissing niet veel zal afwijken.
Vanuit de detailhandel klinkt ongeloof over de dreigende sluiting van niet-essentiële winkels. 'Het is natuurlijk een advies, maar stel dat dit advies 100 procent wordt overgenomen, dan is dat een enorme klap. Niet alleen voor de sector maar ook voor de samenleving', zegt een woordvoerder van branchevereniging INretail. 'Als je één week voor kerst, waarin mensen nog allerlei dingen willen regelen, alles dichtgooit vraag ik mij af of dit een intelligente aanpak is.'
De winkeliersvereniging waarschuwt voor chaotische taferelen als mensen de komende dagen nog snel inkopen willen doen. De weken rond kerst zijn doorgaans de drukste van het jaar voor de detailhandel. Daarnaast denkt INretail dat er nog amper draagvlak is onder Nederlanders voor een totale lockdown.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.