Coronavirus: 1000 minder nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames stijgen

Een corona-afdeling in een ziekenhuis
Een corona-afdeling in een ziekenhuis © ANP
DEN HAAG - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van maandag 20 december.

Meeste allergische reacties na eerste prik

De meeste allergische reacties zijn geregistreerd na de eerste coronavaccinatie. Bij de ruim 25 miljoen gegeven vaccinaties zijn er 348 meldingen geregistreerd van klachten die passen bij hevige allergische reacties of anafylaxie, meldt bijwerkingencentrum Lareb. Hiervan vond tachtig procent plaats bij de eerste prik. Eén melding kwam tot nu toe voor na de derde prik.
Alle patiënten die last kregen van hevige allergische symptomen zijn behandeld en hersteld. De meeste van dit soort reacties kwamen voor bij vrouwen jonger dan zestig jaar. Bij de helft van de 348 meldingen vertoonden de gevaccineerden symptomen binnen dertig minuten na het krijgen van de prik.
Mensen die bij de eerste prik hevige reacties vertoonden, konden daarna onder toezicht in het ziekenhuis hun tweede prik ontvangen. Dit ging over het algemeen goed, meldde de Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI) vorige maand al. Destijds zei de vereniging ook dat de soms heftige reactie na de eerste prik uiteindelijk geen allergie bleek te zijn, maar bijvoorbeeld een stressreactie.

Defensie levert 500 extra militairen

Defensie gaat vijfhonderd extra militairen leveren om te helpen met de boostercampagne. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge heeft dat afgesproken met minister Henk Kamp (Defensie), bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving door de NOS.
Inmiddels worden al 1500 militairen ingezet voor hulp bij het boosteren. De militairen worden opgeleid om te prikken of voor administratieve taken. Waar ze worden ingezet, is aan de GGD.
Maandagochtend maakte Defensie bekend dat het hele orkest van de Koninklijke Luchtmacht gaat bijspringen in de boostercampagne. Een defensiewoordvoerder noemde deze hulp van de muzikanten 'uniek'.
Een militair zet een boosterprik
Een militair zet een boosterprik © ANP

Ministerie: website reisbranche vervangt officiële adviezen niet

Dat de reisbranche op een nieuwe website met eigen adviezen over vakantiebestemmingen komt, staat de sector vrij, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er moet wel een duidelijk verschil zijn tussen de adviezen van de branche en die van Buitenlandse Zaken. Het kan volgens het departement 'niet lijken alsof deze informatie de officiële reisadviezen vervangt'.
Het departement reageert op de website reisadvies.nu, die maandag is gelanceerd door de reissector. Daarin staan hun eigen adviezen over landen met een eventueel verhoogd risico. De opmaak ervan lijkt sterk op die van de website van de Rijksoverheid, en de site wijsopreis.nl, waar de officiële adviezen van het ministerie staan.

Europese Commissie keurt vaccin Novavax goed voor gebruik

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Novavax kan in de EU verhandeld en gebruikt worden. De Europese Commissie keurt toelating op de EU-markt van het vaccin, onder de naam Nuvaxovid, goed. Het wordt het vijfde vaccin waarmee EU-burgers tegen Covid-19 kunnen worden beschermd, zoals de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), eerder maandag al heeft aanbevolen.
Het vaccin is in eerste instantie bedoeld voor volwassenen. Zij krijgen twee prikken, met drie weken ertussen. Het vaccin is nog niet beoordeeld voor kinderen en boosterprikken. De commissie heeft alvast 100 miljoen doses van het middel besteld, met een optie op nog eens 100 miljoen doses. Volgens de gebruikelijke verdeling zou Nederland 3,89 procent daarvan krijgen.
De andere vier vaccins die tot op heden toegelaten zijn in de Europese Unie zijn Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Kuipers: opnames stijgen mogelijk begin januari weer

Het aantal opnames van coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen zal de komende dagen nog dalen, voorspelt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers. Hij verwacht dat ergens aan het eind van de eerste week van januari het aantal weer zal toenemen. Wel benadrukt hij dat er nog veel onzeker is, vanwege de nieuw ontdekte omikronvariant van het virus.
Volgens Kuipers blijft het daarom ook lastig te zeggen hoe hoog de piek in de ziekenhuisbezetting precies zal worden. Dat heeft alles te maken met de vraag hoeveel de omikronvariant al voorkomt in ons land en ook met hoeveel meer of minder ziekmakend de virusvariant is in vergelijking met delta. De omikronvariant lijkt een stuk besmettelijker en zal volgens voorspellingen de deltavariant, die nu nog dominant is, snel voorbijstreven.
Sinds zondag geldt een strenge lockdown in Nederland. En dat terwijl de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames op dit moment gemiddeld gezien nog dalen. Toch is Kuipers het eens met de genomen maatregelen. Nederland kan het zichzelf 'niet veroorloven' om geen rekening te houden met sombere scenario's over de mogelijke effecten van de omikronvariant op de situatie in de ziekenhuizen.

Burgemeester Van Zanen: 'Om moedeloos van te worden'

'Het is om moedeloos van te worden', reageert burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag maandagmiddag op de nieuwe lockdown waar Nederland in zit. 'Blijkbaar zijn de gegevens zo beroerd, dat het levensgevaarlijk is om het niet te doen.' En dat had de burgervader niet verwacht. 'Ik dacht, het gaat de betere kant op en ook de cijfers van de deltavariant gaan de goede kant op. Maar de cijfers met omikron zijn vreselijk.'
Van Zanen maakt deze middag een rondje door de Schilderswijk om veel bewoners en ondernemers te spreken. 'De één straalt want hij of zij heeft het goed, bij een ander staat het verdriet in de ogen', constateert de burgemeester.
Zowel binnen als buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee personen. Daar gaat Den Haag op handhaven, kondigt Van Zanen aan. 'Maar ik moet het hebben van de naleving van mensen zelf.' Want voldoende agenten en boa's om op elke hoek van de straat te controleren heeft de gemeente niet.
Burgemeester Van Zanen heeft ook een korte maar krachtige boodschap voor alle inwoners van Den Haag:
Burgemeester Van Zanen: 'Houd je Haags, houd vol'

Wat zijn de coronacijfers deze maandag?

  • 12.220 nieuwe coronabesmettingen (zondag: 13.331)
  • 149 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 2411, +88 ten opzichte van zondag)
  • 29 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 596, -13 ten opzichte van zondag)
  • 36 overlijdens geregistreerd (zondag: 48)

Natuurmonumenten ziet al opvallende drukte in bossen

Het was zondag op de eerste dag van de strenge lockdown al meteen opvallend veel drukker in de bossen, zegt Natuurmonumenten. De natuurbeheerder verwacht dat die drukte aanhoudt en roept recreanten daarom dringend op om respectvol om te gaan met de natuur, die in winterrust verkeert. 'De natuur kan die massale toeloop nu niet hebben', aldus Natuurmonumenten.
In de winter hebben dieren rust nodig. Ze moeten in de koude periode zuinig omgaan met hun energievoorraad. Als de dieren worden opgeschrikt door hordes mensen die dwars door natuurgebieden struinen en hun honden los laten lopen, slaan ze op de vlucht. Sommige dieren overleven dat niet.
Natuurmonumenten wil dat wandelaars op de paden blijven, rustgebieden mijden en hun hond aan de lijn houden. 'Zeker als het gaat sneeuwen met de kerstdagen is dat voor de natuur geen pretje. Dan is het weliswaar wit, maar ziet het zwart van de mensen in de bossen', aldus de natuurbeheerder.

RIVM en Lareb onderzoeken schrappen wachttijd na boosterprik

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bijwerkingeninstituut Lareb onderzoeken of het mogelijk is om het kwartiertje wachten na de boosterprik te schrappen. Het Outbreak Management Team had aangeraden om dat onderzoek te doen.
Als mensen na de boosterprik meteen de vaccinatielocatie kunnen verlaten, en niet een kwartier op een stoel hoeven te zitten, is het mogelijk om meer mensen te vaccineren. Het kabinet wil het tempo van de boosterprikken opvoeren om zo veel mogelijk mensen te beschermen tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk 60-plussers nog voor de jaarwisseling een boosterprik hebben gehad. Eind januari moeten dan alle 18-plussers zo'n prik hebben gehad.
Het is niet bekend wanneer het onderzoek klaar is, laat het RIVM weten. Het is uiteindelijk aan de minister om een knoop door te hakken. Tot die tijd geldt het advies van de Europese vaccinwaakhond, het EMA, om gevaccineerden 15 minuten lang goed in de gaten te houden. Als mensen allergisch reageren op het vaccin, is de kans daarop het grootst in het eerste kwartier.

World Forum wordt XL-locatie voor boosterprikken

Voor eind januari moeten alle 18-plussers een boostervaccinatie kunnen halen. Dat is een belofte die werd gedaan door demissionair minister Hugo de Jonge (CDA). Om dat mogelijk te maken komt er in het World Forum vanaf woensdag een 'XL-locatie' om te vaccineren. 'Daar wil de GGD dertien priklijnen opzetten', vertelt wethouder Kavita Parbhudayal (VVD) tegen mediapartner Den Haag FM. Er moeten '30 tot 40 prikken per uur' worden gezet. 'Per dag moeten dat 6.000 prikken zijn.'
De gemeente heeft ambtenaren gevraagd om te helpen bij de operatie. 'Zodat GGD-personeel en mensen die zich bezig houden met prikken zich bezig kunnen houden met het vaccineren.' In de negen gemeenten van Haaglanden moeten 70.000 prikken per week worden gezet. De wethouder heeft er vertrouwen in dat de mega-operatie zal slagen. 'Alles is er op gezet dat eind januari de 18-plussers de mogelijkheid hebben gekregen om zich te laten prikken.'
'Ik hoop van ganser harte dat iedereen komt', vervolgt Parbhudayal. 'Maar we hebben in Den Haag gezien dat voor de eerste en tweede prik de vaccinatiegraad laag is. Het lag laag, het is nog steeds laag ten opzichte van het landelijk gemiddelde.'
Vaccineren op een priklocatie
Vaccineren op een priklocatie © GGD Hollands Midden

Eerste 60-minners kunnen afspraak maken

De eerste mensen die jonger zijn dan 60, kunnen op grond van hun leeftijd een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Het gaat om mensen die in 1962 zijn geboren. Dat heeft demissionair coronaminister Hugo de Jonge maandag aangekondigd.
Mensen van 60 jaar en ouder krijgen voorrang bij hun boosterprik omdat zij meer risico lopen bij een coronabesmetting. Bovendien zijn zij begin dit jaar als eersten ingeënt, dus kan hun afweer eerder afgezwakt zijn. De boosterprik moet de bescherming tegen het coronavirus een oppepper geven.
De 60-minners die eerder een afspraak konden maken, konden dat doen omdat ze in de zorg werken. Die groep kreeg ook voorrang. Ook volwassenen met bijvoorbeeld het syndroom van Down konden eerder hun boosterprik krijgen.
De overheid wil dat voor eind januari iedere volwassene de kans krijgt om een boosterprik te halen. Mensen die in de afgelopen maanden hun eerste of tweede prik hebben gehad, moeten nog even wachten, net als mensen die onlangs corona hebben opgelopen.

Moderna: boosterprik versterkt afweer tegen omikronvariant

Een boosterprik met het coronavaccin van Moderna werkt goed tegen de omikronvariant van het coronavirus. Dat claimt Moderna na onderzoeken. Volgens het bedrijf is de hoeveelheid antistoffen tegen omikron na de boosterprik 37 keer zo hoog als ervoor. 'Deze gegevens zijn geruststellend', zegt Moderna-topman Stéphane Bancel in een verklaring.
Het gaat om voorlopige conclusies uit kleinschalig onderzoek. Twintig proefpersonen kregen een boosterprik met het vaccin om de werking te zien.
Het Moderna-vaccin is een van de twee middelen die in Nederland gebruikt worden voor boosterprikken. Het andere vaccin is dat van Pfizer en BioNTech. Zij meldden twee weken geleden al dat hun boosterprik de bescherming tegen de omikronvariant versterkt.

'Eén op de zeven heeft ruzie met familie of vrienden over corona'

Conflicten over corona met vrienden en familie komen vaak voor, komt naar voren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 30.000 mensen. Zes van de tien (59 procent) hebben hierover discussie met hun naasten. Eén op de zeven (15 procent) heeft zelfs ruzie.
Vooral tussen gevaccineerden en ongevaccineerden gaat het vaak hard tegen hard. Ze kunnen over en weer maar weinig begrip opbrengen voor elkaars standpunten. Soms blijft het bij een stevig gesprek, maar ook ontstaat regelmatig ruzie tussen naaste familieleden of goede vrienden of wordt het contact zelfs verbroken. Zeven van de tien gevaccineerden in het onderzoek van EenVandaag hebben weinig of geen begrip voor mensen die er bewust voor kiezen om zich niet te laten vaccineren.

Ondernemers Haagse Markt blij: 'Hoop dat het zo blijft'

Niet meer naar de kroeg, de speelgoedwinkel of het theater. Maar wat tijdens deze lockdown nog wel kan, is naar de Haagse Markt gaan. Warenmarkten staan op de lijst met uitzonderingen en daarom mogen zowel de kramen met food als non-food open. Horeca is wel alleen open voor afhaal en bezoekers wordt verzocht anderhalve meter afstand te houden.
De ondernemers zijn dolblij dat ze open mogen blijven. 'Tuurlijk ben ik blij, ik hoop dat het zo blijft', vertelt een van de marktkooplieden in West Wordt Wakker. Een ander vertelt eerst sceptisch te zijn: 'Ik verbaasde me over de mail van de gemeente Den Haag dat we open mochten. Ik ben ook voor mijn medecollega's heel erg blij.'

Eerste jonge kinderen met medisch risico krijgen coronaprik

Jonge kinderen met medische problemen kunnen nu ook worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om kinderen van 5 tot en met 11 jaar die bijvoorbeeld ernstige astma, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom hebben. Als zij het coronavirus oplopen, lopen ze mogelijk meer gevaar dan hun gezonde leeftijdsgenootjes.
Volgens de Gezondheidsraad gaat het om ongeveer 40.000 kinderen in deze leeftijdsgroep. Zij zijn de afgelopen dagen uitgenodigd door hun kinderarts en kunnen voor de prik terecht bij een vaccinatielocatie van de GGD. Ze krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, maar dan in een aangepaste dosis.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.