Coronavirus: Nog geen versoepelingen na tussentijds OMT-advies

Een vrouw doet een zelftest
Een vrouw doet een zelftest © ANP
DEN HAAG - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 24 december.

2,5 miljoen boosterprikken gezet

Tot aan kerstavond zijn er ongeveer 2,5 miljoen boosterprikken gezet, laat demissionair coronaminister Hugo de Jonge weten. Daarmee komt de algehele vaccinatiegraad van geboosterde mensen op 16,4 procent.
Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben. De Jonge zei eerder deze week bij een bezoek aan de GGD te verwachten dat dit doel wordt gehaald. 'De GGD heeft ons nog nooit teleurgesteld.'

Nog geen versoepelingen na tussentijds OMT-advies

Er komen nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen, na een tussentijds OMT-advies. De eerste onderzoeken over de besmettelijkere omikronvariant lijken weliswaar positief, maar toch verwachten de medisch experts dat rond de jaarwisseling het aantal ziekenhuisopnames gaat toenemen door deze coronavariant. Vanwege de onzekerheid rondom omikron houdt het kabinet vast aan de huidige lockdown.
Het OMT benadrukt dat er nog geen uitsluitsel is over de omikronvariant, mede omdat de onderzoeken bij slechts kleine groepen patiënten zijn uitgevoerd. Volgens het OMT is er dan ook 'onvoldoende zekerheid over de eigenschappen van de omikronvariant om aanpassingen van het huidige maatregelenpakket te adviseren'.
Het volgende 'weegmoment' is op 3 januari. Dan kijkt het kabinet wat mogelijk is in het onderwijs. Vooralsnog is het onderwijs tot zeker 9 januari gesloten. De lockdown die nu geldt, blijft tot 14 januari van kracht.

De Jonge: prik met eiwitvaccin Novavax wordt mogelijk

Het wordt mogelijk voor mensen om te kiezen voor het eiwitvaccin Nuvaxovid van fabrikant Novavax. Demissionair zorgminster Hugo de Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat hij op z'n vroegst eind februari of begin maart de eerste levering verwacht.
Wel blijft hij niet-gevaccineerde mensen adviseren om voor hun eerste prikserie een mRNA-vaccin te nemen. Sommigen hebben bezwaar tegen dit soort nieuwe vaccins. Nuvaxovid is gebaseerd op oudere technieken voor vaccinproductie.

'Voortaan tien dagen quarantaine voor alle nauwe contacten'

Het RIVM verzwaart de isolatie- en quarantaine-richtlijnen vanwege de opmars van de omikronvariant. Dat meldt de NOS. Voortaan geldt voor alle huisgenoten en nauwe contacten van een besmet persoon een quarantaine-advies van tien dagen.
Het maakt dus niet meer uit of je gevaccineerd bent of al corona hebt gehad. Wel mag de quarantaine bij een negatieve test bij de GGD, op dag vijf na het laatste contact met de besmette persoon, nog steeds worden beëindigd.
Tot vandaag hoefden nauwe contacten, gevaccineerden en mensen die de infectie hebben doorgemaakt niet in quarantaine en zich alleen laten testen op dag vijf bij de GGD. Een nauw contact betekent: langer dan 15 minuten in de buurt zijn op minder dan 1,5 meter.

Wat zijn de coronacijfers deze vrijdag?

  • 12.517 nieuwe coronabesmettingen (donderdag: 13.400)
  • 145 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 1580, -95 ten opzichte van donderdag)
  • 24 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 546, -17 ten opzichte van donderdag)
  • 41 overlijdens geregistreerd (donderdag: 40)

Vooralsnog niet boosteren met Janssen-vaccin

De Gezondheidsraad adviseert het ministerie van Volksgezondheid om - vooralsnog - het coronavaccin van Janssen niet in te zetten als boosterprik. Een boosterprik met de vaccins van Pfizer of Moderna lijkt beter te werken, vooral voor mensen die eerder gevaccineerd werden met Janssen. Bovendien geeft het Janssen-vaccin een risico op een zeldzame vorm van trombose, voegt de Gezondheidsraad toe.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde eerder dat het vaccin van Janssen ingezet kan worden als booster. Het ministerie vroeg daarop advies aan de Gezondheidsraad.
Een boosterprik van Janssen
Een boosterprik van Janssen © ANP

Testlocatie Bergambacht voor laatst open

De testlocatie van de GGD in Bergambacht is vrijdag voor het laatst open. Zalencentrum De Waard wordt vanaf maandag gebruikt als vaccinatielocatie door de gezondheidsdienst. GGD Hollands Midden gaat nog op zoek naar een nieuwe testlocatie in Bergambacht.

Geboren in 1968, 1969 of 1970? Je kunt je boosterafspraak maken

Wie geboren is in 1968, 1969 of 1970 mag online een afspraak maken voor een boosterprik. Het is niet nodig om te wachten op een uitnodigingsbrief. Voor iedereen die geboren is in 1967 of eerder is het al mogelijk om een boosterafspraak in te plannen via de GGD.

Kan omikronvariant onze uitweg uit coronapandemie zijn?

Als in de komende twee weken bevestigd wordt dat de kans op een ziekenhuisopname daadwerkelijk een stuk lager ligt met omikron dan met eerdere varianten van het coronavirus en óók dat mensen die tóch in het ziekenhuis opgenomen moeten worden een stuk minder lang in het hospitaal liggen, dan kan deze omikronvariant de uitweg uit de coronacrisis zijn. Dat zegt OMT-lid en arts-microloog Marc Bonten in het televisieprogramma Nieuwsuur. 'Dat is een theoretische mogelijkheid.'
'Als zou blijken dat deze variant veel minder ziekmakend is, zou je ervoor kunnen kiezen om 'm rond te laten gaan om daarmee immuniteit op te bouwen en terug te keren naar de eerste discussie in deze pandemie, want uiteindelijk hebben we groepsimmuniteit nodig. Dat kan op twee manieren: via vaccins en boosters, maar óók met doorgemaakte infecties. En misschien nog wel het beste, de combinatie van die twee. Daar komen wij nu langzaamaan achter.'
Bonten: 'Als daadwerkelijk de eerste berichten die we nu krijgen bevestigd worden en het gaat zijn dat deze omikronvariant besmettelijker is maar minder ziekmakend, dan zou dat weleens in ons voordeel kunnen zijn. We zullen het virus onder ons houden, maar zonder dat onze ziekenhuizen voortdurend overlopen met patiënten. De balans is dan anders: wellicht meer, maar milde, infecties onder de bevolking en minder patiënten in het ziekenhuis. Dat kunnen we accepteren en hendelen.'
OMT-lid Marc Bonten
OMT-lid Marc Bonten © ANP

OMT na overleg: 'Coronamaatregelen nog niet afbouwen'

Berichten over het mildere ziekteverloop van omikron - die delta verdringt - zijn hoopgevend, maar voor het afschalen van maatregelen is het veel te vroeg. Dat zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten in het televisieprogramma Nieuwsuur. 'Als de vraag aan het OMT is of we nu veilig maatregelen kunnen afbouwen omdat we uit de gevarenzone zijn, dan is het antwoord nog steeds heel duidelijk: nee.' Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionaire kabinet daarom niet om de lockdown op te heffen.
Afgelopen donderdag was er een nieuw OMT-overleg over de recente omikronrapporten, zei Bonten die ochtend tegen de NOS. Uit Brits onderzoek bleek woensdag dat een ziekenhuisopname als gevolg van een besmetting door de omikronvariant zo'n 45 procent lager ligt dan bij de deltavariant die de wereld in 2021 in z'n greep had. Donderdag concludeerde een tweede Engels onderzoek op basis van voorlopige cijfers dat het ziekenhuispercentage met omikron zelfs 50 tot 70 procent lager ligt.
'De kans op het hele zwarte scenario, met duizenden patiënten tegelijk op de IC, is nu een stuk kleiner geworden', zegt Bonten. Dat zwarte scenario was de reden dat Nederland afgelopen zaterdag à la minute in lockdown ging. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat we uit de gevarenzone zijn. 'In Engeland verdubbelt het aantal besmettingen op dit moment om de twee dagen. Er komen nog heel veel infecties bij. Als het totaal aantal infecties zo snel blijft doorstijgen, is er een reële kans dat het Engelse zorgsysteem vastloopt met patiënten. En dat geldt in Nederland natuurlijk ook.'

Rutte: 'Ik heb fouten gemaakt in het coronabeleid'

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft in zijn traditionele kerstinterview met De Telegraaf toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt in het coronabeleid. Zo stelde hij onder meer dat Nederland eerder had kunnen beginnen met de boostercampagne en dat de maatregelen die het kabinet in november nam niet ver genoeg gingen.
Ook bij de communicatie lagen volgens de premier wat gebreken, en dat is het vertrouwen tussen burger en overheid niet ten goede gekomen. 'Ik heb in het begin te veel nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en te weinig op de verplichte maatregelen. Het tweede is dat het me niet gelukt is om in voldoende mate mensen te overtuigen van de basismaatregelen.'
Demissionair minister van Algemene Zaken, Mark Rutte
Demissionair minister van Algemene Zaken, Mark Rutte © ANP

Minder sterfgevallen, maar nog steeds meer dan normaal

Voor de tweede week op rij is het aantal sterfgevallen in het land gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel overlijden er nog steeds meer mensen dan gebruikelijk is voor deze periode in het jaar. Vermoedelijk heeft dat te maken met de coronapandemie. Twee weken geleden daalde het aantal sterfgevallen voor het eerst in acht weken.
Vorige week stierven er naar schatting zo'n 4100 mensen. Dat zijn er 950 meer dan gebruikelijk. Er is sprake van oversterfte onder iedere leeftijdsgroep, maar het sterftecijfer ligt het hoogst bij mensen van 80 jaar en ouder. Het CBS weet niet waaraan deze mensen zijn overleden. Wel is bekend van vorige coronagolfen dat de oversterfte daar grotendeels door verklaard kon worden. Pas later krijgen onderzoekers de doodsverklaringen die kunnen bevestigen of dat ook bij deze golf weer het geval is.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.