Coronavirus: Verdere daling aantal nieuwe coronagevallen

Een IC-afdeling met een coronapatiënt
Een IC-afdeling met een coronapatiënt © ANP
DEN HAAG - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van het weekend van 25 en 26 december.

Verdere daling aantal nieuwe coronagevallen

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag is opnieuw afgenomen. Afgelopen zeven dagen maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) melding van gemiddeld 12.195 nieuwe positieve testuitslagen per dag.
Dat is een daling ten opzichte van het weekgemiddelde van zaterdag (12.382 gevallen). Precies een week geleden, op zondag, stond het gemiddelde nog op 14.253 positieve testuitslagen per dag.
Afgelopen etmaal werden er 11.962 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM bevestigd. Ook dat dagcijfer is lager dan van afgelopen dagen. Zo kwamen er zaterdag nog 12.601 nieuwe gevallen bij en precies een week geleden steeg het aantal mensen met een coronabesmetting volgens het RIVM binnen één etmaal nog met 13.265.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft nagenoeg gelijk

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is tussen Eerste en Tweede Kerstdag nagenoeg gelijk gebleven, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op Tweede Kerstdag worden daar 1983 mensen met corona behandeld. Op Eerste Kerstdag waren dat er vijf minder en lagen 1978 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.
Tussen vrijdag en zaterdag daalde het aantal nog flink, met 148. Dat was de vijfde dag achtereen dat het totale aantal ziekenhuispatiënten met corona daalde. Die trend stopt met deze kleine stijging. Op de intensive cares worden 541 personen behandeld, dat zijn er 7 meer dan zaterdag. Er kwamen 23 nieuwe ic-opnames bij.

Mensen uit 1974 of 1975 mogen boosterprik halen

Mensen die in 1974 of 1975 zijn geboren, mogen nu een boosterprik tegen het coronavirus halen. Zorgminister Hugo de Jonge twitterde zondag dat deze groep vanaf 11.00 uur online een afspraak kan maken.
Een GGD-medewerker zet een boosterprik
Een GGD-medewerker zet een boosterprik © ANP
De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Dat was eerst zes maanden, maar gezien de snelle opmars van de omikronvariant is het boostermoment naar voren gehaald. Mensen kunnen niet kiezen welk vaccin ze krijgen: het wordt dat van Moderna of Pfizer, ongeacht de voorgaande vaccinaties.

Youp van 't Hek eert gesloten cultuursector met kerstgedicht

Youp van 't Hek heeft ter gelegenheid van Kerstmis een speciaal gedicht opgenomen waarin hij de wederom gesloten cultuursector een hart onder de riem steekt. In het gedicht verbaast de 67-jarige cabaretier zich erover welke winkels als essentieel worden betiteld en dus open mogen zijn, terwijl de theaters geen gasten mogen ontvangen. Maar ook beklemtoont hij dat elke tunnel een einde kent en aan elke donkere periode ooit een einde komt.
De lofzang op de cultuursector van Van 't Hek is geplaatst op de website van theater De Kleine Komedie in Amsterdam. Bij wijze van 'adventskalender' lanceert het theater elke dag een korte verrassing van een bekende cabaretier voor de cultuurliefhebbers die nu thuiszitten. Grote namen als Jochem Myjer, Pieter Derks en Lebbis & Jansen werken mee aan het initiatief.

Iets meer besmettingen gemeld

Het aantal coronabesmettingen is licht opgelopen ten opzichte van het vorige etmaal. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 12.629 meldingen van positieve tests. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren dat er 12.517.
Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP
Het aantal coronabesmettingen lag nog steeds wel een stuk lager dan een week geleden. Op die zaterdag werden er ruim 14.672 besmettingen bevestigd.
In hoeverre een DigiD-storing op vrijdag invloed heeft gehad op de cijfers is niet bekend. Als gevolg van die storing konden sommige mensen niet inloggen, bijvoorbeeld voor het maken van een afspraak voor een coronatest bij de GGD.

Aantal patiënten in ziekenhuizen afgenomen

Het aantal coronapatiënten dat momenteel in de Nederlandse ziekenhuizen ligt, is het afgelopen etmaal verder gedaald. Op eerste kerstdag liggen er 1978 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 148 minder dan een dag eerder.
In totaal worden nu 534 personen behandeld op de intensive cares. Dat zijn er 12 minder dan vrijdag. Wel zijn er 22 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic. Doordat er meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, ging de bezetting toch omlaag.
© ANP

GGD waarschuwt voor nepbericht booster voor onderwijspersoneel

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt voor een nepbericht dat rondgaat over onderwijspersoneel dat voorrang zou krijgen bij de boostervaccinaties. Dit is onjuist, zegt de GGD.
'In verschillende GGD-regio's zien wij onderwijspersoneel op priklocaties verschijnen met een afspraak op basis van een fake bericht', staat in een verklaring. 'De GGD’s kunnen deze mensen niet helpen.'
De organisatie wijst op het huidige beleid, waarbij mensen van oud naar jong een prik krijgen. 'Deze oproepen voor specifieke groepen worden uitsluitend door het ministerie van VWS en de GGD's gedaan.' Het is niet bekend hoe breed het nepbericht is verspreid.

Dagelijks 150 tot 200 voordringers gesnapt

De GGD pikt er elke dag 150 tot 200 mensen uit die een afspraak voor een boosterprik maken voordat ze aan de beurt zijn. Dat zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland tegen de NOS. Dagelijks worden de gegevens gecheckt die mensen online invullen bij het maken van een afspraak.
Als het ingevulde geboortejaar niet correspondeert met het geboortejaar in DigiD, komen die mensen bovendrijven in het GGD-systeem. Zij worden vervolgens gebeld of gemaild met de mededeling dat hun afspraak is geannuleerd. Ze kunnen weer een nieuwe afspraak maken als hun geboortejaar echt aan de beurt is.
Om een prikafspraak te maken, log je in met DigiD. Daarna moet er nog wat informatie worden ingevuld, zoals een geboortejaar. Daarbij gaat de GGD uit 'van de eerlijkheid van de mensen'. 'Uiteindelijk willen we zo snel en zo veel mogelijk mensen een prik geven, van oud naar jong', zegt de woordvoerder. Hij vraagt iedereen om daar eerlijk mee om te gaan. 'Heb een beetje geduld, want voordringen loont dus niet.'
© ANP

Bijna duizend zwangeren in ziekenhuis

Nederlandse ziekenhuizen hebben vanaf het begin van de coronapandemie 958 zwangere vrouwen met corona behandeld. Van hen moest bijna één op de vijf naar de ic of naar de obstetrische 'high care', speciaal voor zwangeren, blijkt volgens NU.nl uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie & Gynaecologie (NVOG). Voor zover bekend gaat het grotendeels om ongevaccineerde vrouwen.
De cijfers variëren door de tijd heen. Vanaf juni tot aan begin december, toen de deltavariant dominant was, kreeg de helft van de opgenomen vrouwen een vroeggeboorte. De moeder of het kind waren in een verslechterde conditie waardoor de baby eerder werd gehaald. In één geval tot nu toe overleed de vrouw aan de gevolgen van het coronavirus.

Eerste veertigers mogen boosterprik halen

De eerste veertigers mogen een boosterprik gaan halen. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge meldt zaterdag dat mensen met de geboortejaren 1971, 1972 en 1973 aan de beurt zijn om een afspraak te maken.
'Eerste kerstdag en de eerste veertigers mogen: 1971, 1972 én 1973. Plan de oppepprik online vanaf 11.00 uur', schrijft De Jonge.
Tot dusver zijn er 2,5 miljoen boosterprikken gezet, meldde De Jonge vrijdagavond. Daarmee komt de algehele vaccinatiegraad van geboosterde mensen op 16,4 procent. Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben.
© ANP

Kans op besmetting met kerst 'klein, maar niet uit te sluiten'

De kans om deze feestdagen besmet te raken met corona of naasten te besmetten, is volgens epidemioloog van het LUMC in Leiden Olaf Dekkers klein. 'Maar zeker niet uit te sluiten.'
Er lopen op dit moment in Nederland minimaal 50.000 besmettelijke mensen rond, rekent Dekkers voor. Bij het RIVM komen nog dagelijks meer dan 10.000 nieuwe besmettingen binnen. Iedereen is ongeveer een dag of vijf besmettelijk. Niet alle besmettelijke mensen doen een PCR-test, dus volgens Dekkers zijn er momenteel waarschijnlijk een stuk meer mensen die corona kunnen doorgeven.
De groep besmettelijke mensen is echter niet gelijk verdeeld over het land en dat maakt het volgens Dekkers haast onmogelijk om de kans dat je iemand treft die corona heeft in een cijfer uit te drukken. 'Corona komt voor in clusters van mensen, omdat veelal bijvoorbeeld huisgenoten elkaar besmetten.' Om de kans te berekenen dat je tijdens het kerstdiner naast iemand zit die het virus heeft, zou je eigenlijk middels een grote loterij moeten worden gekoppeld aan een willekeurig groepje mensen om de feestdagen mee door te brengen. 'Eigenlijk wel een grappig idee.'
© Nicole Michalou

Na invoering lockdown ruim helft meer met iDEAL betaald

Nederlanders hebben sinds de invoering van een strenge lockdown veel meer online afgerekend met iDEAL. Na zondag, toen horecazaken en niet-essentiële winkels de deuren moesten sluiten, werd dagelijks 55 procent vaker met iDEAL betaald dan op een normale dag.
De via iDEAL betaalde bedragen liggen ook veel hoger dan in een doorsneeweek, meldt merkeigenaar Currence. De onlinetransacties waren op bepaalde dagen voor kerst goed voor een omzet die tachtig procent hoger lag dan normaal.
Webwinkels hebben het tijdens lockdowns extra druk nu het onmogelijk is om bijvoorbeeld kleding of speelgoed in fysieke winkels te kopen. Dat is ook duidelijk terug te zien in vergelijking met twee jaar geleden. Ten opzichte van de week voor kerst in 2019 betaalden Nederlanders de afgelopen zeven dagen zeventig procent vaker met iDEAL.
Er werd veel besteld bij webwinkels
Er werd veel besteld bij webwinkels © ANP

Accountant: steun voor veel gesloten winkels onbereikbaar

Veel winkels die door de lockdown dicht moeten blijven, kunnen geen aanspraak maken op financiële steun van de overheid. Het kabinet kondigde afgelopen zaterdag aan niet-essentiële winkels zeker vier weken te sluiten, maar de periode waarin ondernemers hun omzetverliezen moeten berekenen wordt door de jaarwisseling in tweeën gehakt. Daardoor komen veel van hen niet aan het vereiste minimum van twintig procent omzetverlies om loonsubsidies of een tegemoetkoming in de vaste lasten te krijgen.
Voor de loonsubsidies, ook wel bekend als NOW-steun, wordt voor omzetverliezen gekeken naar de maanden november en december. Bij de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt per kwartaal gekeken hoe groot het verlies aan inkomsten is. Beide periodes eindigen 31 december. 'In die laatste twee weken van het jaar haal je die twintig procent omzetverlies voor het hele kwartaal niet', zegt accountant Wim Driessen, die erop wijst dat winkeliers het in de eerste weken van december vaak abnormaal druk hebben. 'En op 1 januari begint de teller opnieuw. En dan kom je weer niet aan die twintig procent.'

Minder gasten welkom aan dinertafel

Nederland viert voor het tweede jaar op rij kerst in coronatijd. Net als een jaar eerder zijn er strikte maatregelen en adviezen van kracht om de verspreiding van het virus in te dammen. Daardoor zitten er op veel plaatsen vermoedelijk minder mensen aan tafel voor het kerstdiner dan anders.
De overheid adviseert namelijk niet meer dan vier mensen te verwelkomen tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling. Overigens is dat een uitzondering ten opzichte van de reguliere corona-adviezen die Den Haag heeft uitgevaardigd. Die schrijven voor maximaal twee gasten per dag te ontvangen.
Ook wordt verzocht niet meer dan een keer per dag een bezoekje aan anderen te brengen en zouden zeventigplussers zo min mogelijk kleine kinderen, kleinkinderen bijvoorbeeld, moeten zien. Mogelijk besluiten veel opa's en oma's daardoor een kerstbezoekje dit jaar even over te slaan of anders in te vullen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.