'Valiumverkrachter' Johan S. weigert psychologisch onderzoek in Bulgarije

Johan S. wordt meegenomen voor verhoor
Johan S. wordt meegenomen voor verhoor © TrafficNews.bg
SASSENHEIM - Het proces tegen 'valiumverkrachter' Johan S. in Sofia heeft opnieuw vertraging opgelopen. Dat zegt een woordvoerder van de rechtbank in de Bulgaarse hoofdstad. De in Sassenheim geboren S. weigert mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en heeft andere advocaten genomen.
Johan S. werd eind december 2019 in Bulgarije opgepakt nadat op straat een zwaargewonde vrouw was gevonden, die zei door hem op zeer gewelddadige wijze te zijn misbruikt. Later meldde zich een tweede vrouw met een zelfde verhaal. Het tweede vermeende slachtoffer kwam uit Hongarije. In eerste instantie werd Johan S. onder huisarrest geplaatst, maar na de tweede aangifte werd hij opnieuw opgepakt. Dat was in januari 2020. Sindsdien zit hij vast.
S. zit inmiddels bijna twee jaar in de gevangenis en er zijn achter gesloten deuren inmiddels verschillende zittingen geweest. Dat de zaak achter gesloten deuren wordt behandeld gebeurt op verzoek van S. zelf. In Bulgarije kunnen verdachten van misdrijven hierom vragen. Begin september wilde S. vrijgelaten worden, omdat hij vond dat de strafzaak te lang duurde.

'Alle getuigen verhoord'

Probleem in september was dat een getuige gehoord moest worden die in Hongarije zat. Dat was toen nog niet gelukt. Een woordvoerder van de rechtbank laat nu weten dat alle getuigen in deze zaak inmiddels wel zijn gehoord, en dat nu wordt gewerkt aan het horen van experts.
In deze zaak zou ook een 'forensisch rapport' gemaakt moeten worden van S. zelf, maar die weigert mee te werken. Dat weigeren en het feit dat S. andere advocaten heeft genomen, levert volgens de rechtbank in Sofia nog eens extra vertraging op.
Johan S. kwam voor het eerst in het nieuws toen justitie in Nederland een opsporingsbevel inclusief foto van hem verspreidde op verdenking van gewelddadige verkrachtingen waarbij slachtoffers eerst werden bedwelmd. Daar komt zijn bijnaam 'valiumverkrachter' vandaan. In 2009 werd hij daarvoor veroordeeld tot vijf jaar en acht maanden cel.