Verdachten van gruwelijke moord op Hagenaar Rinus wijzen naar elkaar

Het gebied aan de Lijnbaan werd afgezet voor politieonderzoek
Het gebied aan de Lijnbaan werd afgezet voor politieonderzoek © Regio15
DEN HAAG - De twee verdachten van de moord op Hagenaar Rinus de Boer wijzen elkaar aan als de dader. Volgens de advocaten van het tweetal hebben ze 'verschillende verklaringen' afgelegd bij de politie. Maandagmiddag was de eerste pro forma-zitting voor de Haagse rechtbank tegen de man van 35 en de vrouw van 34 uit Den Haag. De twee verdachten zelf deden er het zwijgen toe.
De 56-jarige Rinus werd op 2 september van dit jaar vermoord in het parkje aan de Lijnbaan in Den Haag. Vorige week kwam naar buiten dat hij gruwelijk was toegetakeld: hij was geslagen met een ijzeren staaf, tegen zijn hoofd geschopt en gewurgd. Daarbij liep hij gebroken oogkassen op, evenals een gebroken neus, gebroken kaken en talrijke gebroken ribben. De verwurging zou mogelijk zijn gebeurd met een riem of een plastic zak, staat in de tenlastelegging.
Een week na de moord werden de twee verdachten aangehouden. Rinus was een voormalige dakloze die sinds enkele maanden in de opvang van de Kessler Stichting aan de Zamenhofstraat woonde. Via die opvang kende hij verdachte Jeffrey van der E.. Die had een relatie met medeverdachte Merel W., zo bevestigde de advocaat van W. vandaag. De relatie is inmiddels voorbij.

Verschillende verklaringen

Tijdens de zitting maandag bleek dat de twee zulke verschillende verklaringen hebben afgelegd over wat er is gebeurd met Rinus ,dat nader moet worden onderzocht welk verhaal er klopt. Het Openbaar Ministerie en de beide advocaten zijn het er over eens dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op basis van het technisch bewijs moet uitzoeken wat het waarschijnlijkste scenario is. Het technisch bewijs bestaat onder meer uit sporen en foto's van de plek waar het gebeurde.
Over wat de aanleiding was voor de moord werd niks duidelijk tijdens de zitting. De beide advocaten wilden daar niet op ingaan. De twee verdachten zullen psychologisch worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Zowel de verdediging als het OM proberen de zaak snel inhoudelijk behandeld te krijgen. De volgende pro forma-zitting is op 8 januari. Jeremy Rens, de advocaat van de vrouwelijke verdachte, hoopt op een inhoudelijke behandeling in de zomer van volgend jaar.