Rechter beslist: krakers Huize Ivicke moeten vertrekken

WASSENAAR - De krakers die in 2018 het toen zwaar vervallen Huize Ivicke in Wassenaar kraakten, moeten daar binnen zes weken weg. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. De krakers laten weten in beroep te gaan tegen het vonnis.
Huize Ivicke is eigendom van de omstreden vastgoedondernemer Ronnie van de Putte. Hij heeft het jarenlang laten verkrotten. In 2018 namen de krakers hun intrek in het vervallen rijksmonument, en zijn er sindsdien blijven wonen. Dit tot ergernis van Ronnie van de Putte. Ook de gemeente wilde de krakers eruit hebben, maar die mochten van de rechter vorig jaar blijven zitten omdat er geen concrete plannen waren met Ivicke.
Tijdens een rechtszaak vorige maand kwam naar voren dat de vastgoedonderneming het pand nu zelf wil gaan gebruiken. Dat zou mogelijk zijn geworden omdat, in weer een andere zaak, de gemeente herstelwerk heeft uitgevoerd dat Van de Putte zelf weigerde te doen. Maar volgens Joost Rutteman, de advocaat van de krakers, ligt er geen concreet plan en daarom is hij van mening dat de krakers best nog even kunnen blijven zitten.
'Handhaving opschorten'
'De rechtbank heeft enkel gekeken naar eerdere zaken tegen krakers en niet specifiek naar dit geval', zegt Rutteman. 'Daarom willen wij deze kwestie echt voorleggen aan de Raad van State. Zeker omdat de gemeente Wassenaar zelf heeft gezegd dat er vergunningen aangevraagd moeten worden als Van de Putte de villa wil gaan gebruiken, en die vergunningsaanvragen zijn er nog niet.'
De krakers hebben nu zes weken de tijd om in beroep te gaan. Rutteman verwacht dan dat er een kort geding zal worden gevoerd over het ontruimen van Ivicke. 'In het slechtste geval moeten zij dan eind februari echt vertrokken zijn.'

Van de Putte is dus van mening dat de gemeente het rijksmonument zo goed heeft opgeknapt dat hij er zelf in kan. Dat deed gemeente omdat de vastgoedondernemer het steeds verder liet verkrotten en de angst bestond dat het pand langs de N44 zou instorten.
De rechter oordeelt dat de gemeente dit inderdaad terecht heeft gedaan. Een herstelplan van Ronnie van de Putte was niet genoeg om aan de eisen van de gemeente te voldoen. De gemeente Wassenaar wil de kosten van de verbouwing op Van de Putte verhalen, maar dat is weer een aparte rechtszaak.