LUMC in Leiden stopt met kinderhartchirurgie

Het LUMC
Het LUMC © ANP
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden gaat stoppen met kinderhartchirurgie. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook de academische ziekenhuizen in Amsterdam en Groningen stoppen met de operaties. Deze zorg wordt alleen nog mogelijk in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Ook de meest complexe operaties voor mensen met aangeboren hartafwijkingen verhuizen naar deze centra.
Jaarlijks gaat het om 180 operaties bij pasgeboren kinderen. Een ministeriewoordvoerder kon niet zeggen hoeveel volwassenen met aangeboren hartafwijkingen per jaar de zeer complexe hartoperaties moeten ondergaan. Voor minder complexe operaties kunnen patiënten nog wel terecht in het LUMC, het Amsterdam Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Door de operaties samen te brengen op twee plekken, houden chirurgen hun kennis en kunde op peil voor de zeer specialistische operaties. Ook kan de 'smalle personele bezetting' per ziekenhuis tot te hoge druk op de zorg leiden. Daarom is centreren nodig, zegt minister De Jonge.

'Knelpunten in nabije toekomst'

De minister heeft geen reden om aan te nemen dat de huidige kwaliteit in de vijf centra ondermaats is. Maar volgens De Jonge neemt dat niet weg dat er 'knelpunten zijn voor de kwaliteit en de continuïteit van de zorg in de nabije toekomst'.
Vier patiëntenverenigingen en belangenorganisaties zijn blij met de centralisatie van de complexe hartoperaties. 'De kwaliteit moet omhoog, dan moet je centreren', zegt een woordvoerder namens Stichting Hartekind, Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen, Harteraad en de Hartstichting. Maar de organisaties stellen voor nog een stap verder te gaan en een landelijk expertisecentrum op te richten. Dit hoeft volgens hen geen fysieke plek als een ziekenhuis te zijn, maar een overkoepelend centrum om 'de kennis te concentreren op één plek' en onderzoek te versnellen.