Gevangene vlucht na ziekenhuisbezoek, justitiemedewerker lost waarschuwingsschot

De gevangenis in Alphen aan den Rijn
De gevangenis in Alphen aan den Rijn © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft de nodige capriolen uit moeten halen om een vluchtende gevangene weer in de kraag te vatten. Hij loste onder meer een waarschuwingsschot en sprong in een sloot.
De gedetineerde werd een paar weken geleden van de gevangenis in Alphen aan den Rijn naar een ziekenhuis gebracht. Hij had 'letsel aan zijn been waardoor hij zichtbaar moeilijk kon lopen', meldt DJI, die het voorval pas recent naar buiten gebracht. Daarom werd de man 'zonder vrijheidsbeperkende middelen' in een rolstoel van het busje naar het ziekenhuis en weer terug gebracht.
'Na het medische consult, bij terugkeer bij het voertuig, zag betrokkene kans om weg te rennen', laat DJI weten. Tijdens de achtervolging die ontstond zag een van de justitiemedewerkers zich genoodzaakt zijn vuurwapen te trekken en de gevangene al schreeuwend tot stoppen te dwingen. Hij loste daarbij ook een waarschuwingsschot.

Struikelen met nat pak

De vluchtende gedetineerde gaf zich hierna nog steeds niet over. Met het eerder genoemde letsel aan zijn been wist hij nog over een muur te klimmen en door een sloot te zwemmen. Ook voor de gevangenismedewerker zat er niets anders op een duik in het koude water te nemen en naar de overkant te zwemmen.
Daar struikelde de gevangene, waarna hij kon worden overmeesterd. Met behulp van andere justitiemedewerkers kon de man naar het busje worden teruggebracht, waarna hij weer een ritje kreeg naar zijn cel in Alphen aan den Rijn. DJI heeft niet bekendgemaakt bij welk ziekenhuis de gevangene dacht te ontkomen.