Deze zestien moorden hielden de regio in 2021 bezig

Bloemen op de plek waar Myron werd doodgestoken
Bloemen op de plek waar Myron werd doodgestoken © John van der Tol
REGIO - In 2021 werden er zestien mensen door een ander om het leven gebracht. Dat is twee meer dan vorig jaar en het jaar daarvoor. De meeste slachtoffers van moord of doodslag zijn het afgelopen jaar omgebracht met een mes.
Het aantal moorden in onze regio is al jaren min of meer stabiel, na een uitschieter naar beneden in 2016, toen er zeven mensen werden vermoord. Sindsdien gaat het bijna elk jaar om veertien mensen. Alleen in 2018 waren het er zestien, en dit jaar dus opnieuw. In zeker tien gevallen was het moordwapen een mes. In drie zaken weten we het niet. Eén keer gebruikte de dader een vuurwapen, één keer ging het om een combinatie van mishandeling en verwurging en één keer kwam het slachtoffer aan zijn einde onder een tram.
De meeste moorden worden gepleegd in Den Haag en omgeving
De meeste moorden worden gepleegd in Den Haag en omgeving © Omroep West

Aantal kan nog veranderen

In de tram-zaak kan uiteindelijk blijken dat er geen sprake was van opzet. Justitie gaat daar nu wel van uit, daarom haalt de zaak op dit moment het moord-jaaroverzicht. Mocht de rechtbank beslissen dat het toch om een fataal ongeluk ging, dan daalt het aantal slachtoffers dus met één naar vijftien.
Ook het afgelopen jaar waren er geen afrekeningen in het criminele circuit. Verder valt op dat slachtoffer en dader vaak bekenden zijn van elkaar. In zeker negen zaken was dat het geval.
Het zou ook kunnen dat er nog één onnatuurlijke dood bijkomt, want van één iemand is nog altijd niet vastgesteld of zijn overlijden een misdrijf is. Het gaat daarbij om een 48-jarige Colombiaan die dood is gevonden onder verdachte omstandigheden in een huis aan de Van der Vennestraat in Den Haag. De politie doet nog altijd onderzoek in zijn zaak.

Vermoord in bed

Het eerste slachtoffer is op 23 januari de 38-jarige Karina van Dijk. Zij wordt met een mes gestoken in een woning aan de Roggeveenstraat in Den Haag. De dan 22-jarige Gennaro L. en zijn vader worden aangehouden als verdachten. De vader wordt al snel weer vrijgelaten, maar zijn zoon zit nog altijd in voorarrest. Zijn DNA is aangetroffen op het mes waarmee het slachtoffer is gestoken.
© Regio15
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat er inmiddels vanuit dat Gennaro Karina heeft gestoken terwijl zijn vader naast haar in bed lag te slapen. De vader heeft verklaard dat hij merkte dat er iemand over hem heen boog, dat hij Karina hoorde kreunen, en dat hij daarna zijn zoon in de deuropening zag staan. De rechtszaak tegen Gennaro wordt komend jaar inhoudelijk behandeld.

Fatale Valentijnsdag

Valentijnsdag loopt dit jaar fataal af voor de 33-jarige Solaine Stiven Hipolito. De Cubaanse, al vijftien jaar in Nederland, woont in Noordwijk en heeft een relatie met de acht jaar jongere Niels V. uit Noordwijkerhout. De relatie gaat de laatste tijd aan en uit, en Solaine haar vrienden mogen eigenlijk niet weten dat ze Niels nog ziet.
Op de avond van 14 februari gaat Niels bij haar langs om iets uit te praten. Hij gaat daarbij door het lint en steekt haar neer. Opmerkelijk is dat Solaine kort daarvoor haar telefoon in de opname zet, waardoor ze haar eigen dood opneemt. Het geluidsfragment wordt later afgespeeld in de rechtszaal. Niels wordt veroordeeld tot een celstraf van negen jaar.

Mysterie in het Julialaantje

Vier dagen na Solaine wordt de 26-jarige Armando Balkaran neergestoken in het park bij het Julialaantje in Rijswijk. Hij overlijdt vier dagen later. Zijn dood is wekenlang een mysterie, tot zich eind maart een verdachte meldt nadat in Team West beelden van hem zijn getoond. Voor de nabestaanden is die aanhouding een opluchting.
Armando Balkaran
Armando Balkaran © Familie
Het blijkt dat Armando slachtoffer is geworden van een mislukte beroving. De 16-jarige dader verklaart later dat hij zijn slachtoffer eigenlijk in zijn been wilde steken. Omdat de dader minderjarig is, wordt hij veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. Hij krijgt vijftien maanden jeugdgevangenis en jeugd-tbs opgelegd. Een bittere pil voor de ouders van het slachtoffer.

Neergestoken uit wraak

Op 6 mei wordt de 17-jarige Myron Ampofo doodgestoken op de Rijswijkseweg in Den Haag. Tijdens een herdenking een paar dagen later roept één van Myrons vrienden op om te stoppen met 'die drillrapbeef'. Het blijkt dat Myrons dood het gevolg is van een ruzie tussen twee drillrapgroepen, ZQ uit Delft en SK6 uit het Haagse Schipperskwartier, waar Myron woonde.
Er is een grote groep mensen op de herdenking af gekomen
Er is een grote groep mensen op de herdenking af gekomen © John van der Tol
Myron was geen lid van SK6, maar zijn dood lijkt toch een wraakactie. Drie kwartier voordat hij wordt neergestoken is er een steekpartij in de Thijssestraat, een paar honderd meter verderop in Laak. Het slachtoffer daar is een jongen van 14. Hij raakt zwaar gewond. Myron was er waarschijnlijk bij. Drie van de verdachten van de aanval op Myron zijn neven van deze jongen. In totaal worden twaalf verdachten opgepakt. Hun rechtszaken lopen nog.

Opnieuw Haagse rugbyster vermoord

In de nacht van 22 op 23 mei verdwijnt de 23-jarige Renée Barendregt na een avondje uit met haar rugbyteam, LadiesXtreme van de Haagsche Rugby Club (HRC). Haar lichaam wordt gevonden langs de Doorniksestraat in de Scheveningse Bosjes. Ze is met een mes om het leven gebracht en in brand gestoken. HRC loopt na haar dood een indrukwekkende stille tocht. Renée is het tweede clublid dat wordt vermoord, bijna tien jaar na Ximena Pieterse.
Bloemen en kaarsjes op de plek waar Renée werd gevonden
Bloemen en kaarsjes op de plek waar Renée werd gevonden © John van der Tol
Verdachte Ferry T. wordt een dag na de moord opgepakt. Hij is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Een mes met zijn DNA erop is gevonden naast het lichaam van Renée. Er is nog geen inhoudelijke datum voor de behandeling van zijn rechtszaak.
De 23-jarige Renée
De 23-jarige Renée © Privé

Was het zelfverdediging?

De 25-jarige Tiffany de J. steekt midden op de dag haar 29-jarige vriend Lenson tijdens een ruzie met een mes. Dat gebeurt op 3 juli in haar flat aan De Haar in Leidschendam. Lenson overlijdt ter plaatse, de vrouw wordt gearresteerd.
Politie bij de flat aan De Haar
Politie bij de flat aan De Haar © Regio15
Tijdens de twee zittingen die er tot nu toe zijn geweest voor de Haagse rechtbank houdt Tiffany vol dat ze handelde uit zelfverdediging. Lenson zou haar hebben willen wurgen. Het zou niet haar bedoeling zijn geweest om hem te doden. Naar verwachting zal de zaak tegen de jonge moeder van twee kinderen in 2022 inhoudelijk worden behandeld.

Beschermen collega kost leven

Op 12 juli rijdt een 67-jarige man uit Rijswijk naar de vestiging van GGZ-instelling Parnassia aan de Leggelostraat in Den Haag. Hij heeft een afspraak met een psychiater. Eenmaal binnen in haar spreekkamer trekt hij een vuurwapen.
Een herdenkingsplek voor Martin
Een herdenkingsplek voor Martin © Omroep West
Een beveiliger, de 53-jarige Martin den Dekker, bijgenaamd de 'vader van de Leggelostraat', springt voor de psychiater. Ze worden allebei getroffen. Martin overlijdt alsnog twee dagen later. De behandelaar raakt zwaar gewond, maar overleeft de aanslag. De doorgeslagen patiënt pleegt kort na zijn daad zelfmoord. Voor de overleden Den Dekker wordt een herdenkingsdienst gehouden.

Dood onder de bomen

De Lijnbaan in Den Haag is vooral een drukke, doorgaande weg, en het adres van het HMC Westeinde. Tegenover het ziekenhuis is een klein stukje groen met wat bomen, tussen de rijstroken en het water van de Zoutkeetsingel. Op 3 september, kort na middernacht, wordt daar het ontzielde lichaam gevonden van de 56-jarige Rinus de Boer. Hij is met bruut geweld om het leven gebracht, zo blijkt later.
Na tien dagen worden twee verdachten opgepakt, een vrouw van 34 en een man van 35. Tijdens de eerste pro forma-zitting tegen het tweetal blijkt dat de man het slachtoffer kende uit de opvang voor ex-daklozen. De verdachten wijzen elkaar aan als de dader. Verder onderzoek moet uitwijzen wiens verhaal klopt.

Ruzie tussen vrienden

De 45-jarige Pablo Gomes wordt op 14 september neergestoken op de galerij van de flat waar hij woont aan de Lindberghlaan in Den Haag-Ypenburg. Buren horen een ruzie voorafgaan aan de steekpartij. Gomes probeert nog terug in zijn woning te komen, maar hij overlijdt voor zijn voordeur op de galerij. Een man van 43, Raldo uit Capelle aan den IJssel, meldt zich een paar uur later bij een politiebureau en bekent dat hij Pablo heeft gestoken. De twee zijn goeie vrienden van elkaar.
De galerij aan de Lindberghlaan waar het slachtoffer werd gevonden
De galerij aan de Lindberghlaan waar het slachtoffer werd gevonden © Omroep West
Raldo vertelt de politie dat hij cocaïne vervoerde voor Pablo naar Oostenrijk, maar in dat land is gepakt met drie kilo, zo bevestigt zijn advocaat, Pieter Hoogendam. Hij zit daarvoor drie jaar in een Oostenrijkse cel. Als hij in 2019 terugkeert in Nederland wil hij genoegdoening van Pablo in de vorm van geld, niet alleen voor de tijd die hij heeft vastgezeten, maar ook voor het feit dat hij Pablo's naam niet heeft genoemd. Hij krijgt alleen af en toe een fooitje, maar niet de compensatie die hij zoekt. 'Dat sluimerde en sluimerde, en leidde uiteindelijk tot deze confrontatie', aldus Hoogendam.

Huisgenoot draait door

Op 4 oktober vindt een steekpartij plaats in Delft. Op een gezamenlijk terras van een galerij aan de Burgwal wordt de 58-jarige Franklin Windster neergestoken. Ook hij probeert nog terug zijn flat in te komen, maar hij haalt het niet en overlijdt op de galerij.
Een man van 30 jaar uit het Groningse Foxhol meldt zich de volgende dag bij de politie. Nabestaanden en vrienden lopen een stille tocht voor Franklin. Over de toedracht is nog veel onduidelijk.

Onder de tram

Een zaak die uiteindelijk misschien niet thuis zal blijken te horen in dit overzicht is de dood van Pawel Bernat. De 39-jarige Pool overlijdt op 18 oktober onder een tram in de Haagse wijk Ypenburg. Volgens ooggetuigen is hij geduwd. Drie jongens worden aangehouden voor betrokkenheid hierbij. Ook voor Pawel wordt een stille tocht gelopen.
© Privé en John van der Tol
Maar volgens de advocaat van één van hen maakte de 15-jarige hoofdverdachte slechts een afwerende beweging naar Pawel. Omdat justitie de hoofdverdachte nog altijd verdenkt van doodslag tellen we de zaak voorlopig toch mee. De inhoudelijke behandeling van de zaak voor de jeugdrechter staat gepland in februari.

Bulgaarse partnermoord

In een woning aan de Emmastraat in Den Haag-Bezuidenhout wordt het lichaam van de 31-jarige Elena Gencheva gevonden. De medewerkster van Europol is met geweld om het leven gebracht.
De politie vermoedt dat haar 33-jarige vriend naar Bulgarije is gevlucht, waar het stel vandaan komt, en seint de politie daar in. Die doet onderzoek in een woning in de hoofdstad Sofia en vindt daar het lichaam van de man. Hij heeft zichzelf van het leven beroofd.

Heibel over drugs

In een woning aan de Weteringkade in de Haagse Rivierenbuurt krijgen twee mannen op 29 november ruzie om een kleine hoeveelheid drugs. De 48-jarige bewoner van het huis en een man van 26 die op bezoek is, gaan elkaar te lijf. De man van 48 raakt gewond en wordt aangehouden, de 26-jarige overlijdt ter plaatse.
Hulpdiensten bij het huis aan de Weteringkade in Den Haag
Hulpdiensten bij het huis aan de Weteringkade in Den Haag © Regio15
Volgens één van de buren was het in huis een bloedbad. De bewoner van de woning wordt door justitie verdacht van doodslag.

Pakketbezorger vindt bewoner

Op 8 december vindt een pakketbezorger achter een geopende voordeur aan de Wattstraat in Den Haag het lichaam van de 69-jarige bewoner. Hij is neergestoken, maar wat zich precies heeft afgespeeld is niet duidelijk, al zegt één van de buren dat ze gegil heeft gehoord uit de woning.
Zes dagen later wordt een 40-jarige inwoner van Den Haag aangehouden in verband met de steekpartij. De politie doet later nogmaals onderzoek in het huis. De verdachte zit nog vast. In deze zaak is nog veel onduidelijk.

Wat zat er scheef bij bejaard echtpaar?

In een flat aan de Lozerlaan in het Uithofpark in Den Haag wordt op 28 december rond 4.00 uur 's nachts een dode gevonden. Het slachtoffer is de 75-jarige bewoonster van de woning, Sonja. Ze is door geweld om het leven gekomen. Haar echtgenoot van 81 wordt aangehouden als verdachte. Op dit moment is er nog veel onduidelijk over deze zaak.

Meisje gevonden in bosjes

In de struiken bij een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden wordt op oudejaarsdag het lichaam gevonden van de 14-jarig Esmee uit Harzerswoude-Rijndijk. Het meisje was de avond daarvoor als vermist opgegeven. Een man van 32 wordt aangehouden als verdachte.
De schok is groot op de school van het slachtoffer en bij de manege waar ze veel tijd doorbracht. Het politieonderzoek in deze zaak is pas net begonnen.