LUMC: 'Verdwijnen kinderhartchirurgie onbegrijpelijk'

Klein kind na een hartoperatie
Klein kind na een hartoperatie © ANP
LEIDEN - Het LUMC in Leiden is het niet eens met de beslissing van gezondheidsminister Hugo de Jonge om de kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Utrecht. De minister maakte dit besluit maandag bekend. Het ziekenhuis in Leiden noemt de beslissing 'onbegrijpelijk'.
'Dit is niet onze keuze', zegt een woordvoerder. In een verklaring zegt het Leids Universitair Medisch Centrum 'zich te beraden op stappen'.
Het LUMC benadrukt dat het inmiddels 70 jaar kinderhartchirurgie aanbiedt, en aan de basis heeft gestaan van veel innovaties. De laatste 25 jaar werkt het ziekenhuis samen met het Amsterdam UMC in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen CAHAL.

Concentratie van zorg

In Nederland wordt langer een discussie gevoerd over het concentreren van gespecialiseerde zorg. De Tweede Kamer had hier eerder ook op aangedrongen bij minister De Jonge. Onder deze discussie valt ook kinderhartchirurgie en de behandeling van aangeboren hartafwijkingen.
Het argument is dat er feitelijk te weinig werk is voor de specialisten om voldoende ervaring op te bouwen als er te veel verschillende centra zijn. Hugo de Jonge schrijft in de Kamerbrief dat hij de UMC's heeft gevraagd zelf met een plan te komen, maar die gaven volgens hem aan er niet uit te komen. Daarom heeft hij nu een beslissing genomen.

Net nieuw centrum

Het LUMC in Leiden heeft net een nieuw hartcentrum geopend dat zo is ingericht dat er van heel jong tot heel oud zorg kan worden geleverd. Specialisten uit Leiden zeggen ook dat ze zelfs bij ongeboren baby's al hartproblemen kunnen zien en behandelen. 'Wij hebben hier alles al staan en dat is bij de centra die nu zijn geselecteerd door de minister niet het geval', zegt een woordvoerder.
Over het nieuwe hartcentrum in het LUMC maakten we vorige maand deze reportage
LUMC opent nieuwe afdeling voor alles voor het hart: CVIC
Als de plannen van de minister doorgaan, betekent dat dat deze specialismen verdwijnen uit Leiden. In de Kamerstukken wordt aangegeven dat de beslissing om deze behandelingen te concentreren in Rotterdam en Utrecht ook financieel nadelige gevolgen heeft voor de andere centra, en dat personeel zal moeten verhuizen.