Leidse burgemeester schakelt defensie in voor uitbreiding vaccinatiestraat

Een vaccinatielocatie van GGD Hollands Midden
Een vaccinatielocatie van GGD Hollands Midden © Mike Mourits (Studio Alphen
LEIDEN - Op verzoek van de Leidse burgemeester Henri Lenferink start het leger vanaf woensdag met het verharden van het paardenweitje bij de GGD-vaccinatiestraat in Leiden. Defensie heeft ingestemd met dat verzoek, meldt mediapartner Sleutelstad. Vijftien militairen gaan aan de slag op het terrein aan de Haagse Schouwweg. Er worden matten neergelegd op het terrein, zodat het als parkeerterrein kan worden ingezet.
Door de stijgende toestroom van mensen naar de GGD-locatie voor een vaccinatie of boosterprik, dreigen er parkeerproblemen te ontstaan. Met de extra ruimte kan het verkeer beter worden geregeld.
Volgens een woordvoerder van GGD Hollands Midden is de organisatie flink aan het opschalen. 'We gaan richting de 72.000 boosterprikken per week. Dat zijn er dus zo'n 11.000 per dag en al dat verkeer moet wel in goede banen worden geleid.'

Niet meegaan met landelijke trend

De manier van prikken blijft in Leiden vooralsnog hetzelfde. Op andere locaties in het land worden mensen niet meer in hokjes gevaccineerd, maar in rijen waar de GGD-medewerkers langs gaan. 'Maar we hebben dat soort maatregelen hier niet nodig', zegt Boon.
Ook de wachttijd van een kwartier na de vaccinatie blijft. In Engeland is die inmiddels afgeschaft, om meer mensen te kunnen prikken, maar de Gezondheidsraad heeft geadviseerd om de wachttijd in stand te houden en dat blijft de GGD dus handhaven.