Half jaar cel voor mensensmokkel vanuit Oekraïne naar Den Haag

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De 60-jarige Arek I. uit Den Haag is veroordeeld tot zes maanden cel vanwege de smokkel van mensen vanuit Oekraïne naar Den Haag. Hij heeft migranten uit het Oost-Europese land laten betalen voor woonruimte in de stad, voor identiteitspapieren en voor werk.
Een van de slachtoffers van I. was een jongeman uit Oekraïne, die niet als dienstplichtig militair wilde gaan vechten in het oosten van zijn land, tegen Russische separatisten. Hij hoopte in Nederland een nieuw bestaan te kunnen opbouwen, maar raakte volgens het Openbaar Ministerie verstrikt in het web van Arek I. Het salaris van de Oekraïner zou door het uitzendbureau gestort zijn op de bankrekening van I.
De verdachte ontkende twee weken geleden, tijdens de zitting bij de rechtbank, dat hij geld had verdiend over de rug van de Oekraïners. 'Ik wilde alleen maar mensen helpen', zei hij. De Hagenaar van Poolse afkomst verklaarde dat hij juist veel geld is kwijtgeraakt doordat hij huur en boodschappen voor de Oekraïners betaalde.

Misbruik gemaakt van kwetsbare mensen

De rechter wees tijdens de zitting op een telefoontap van de politie, waarop I. tegen een handlanger zei dat 'mensen voor ons aan het werk moeten en geld verdienen'. Daaruit bleek volgens de rechter al duidelijk dat I. geen 'barmhartige Samaritaan' was. Tijdens de uitspraak dinsdag oordeelde de rechter dat de verdachte misbruik heeft gemaakt van 'mensen in een kwetsbare en afhankelijke positie'.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van veertien maanden tegen de Hagenaar. De rechtbank komt nu tot een lagere celstraf van zes maanden, omdat niet alle beschuldigingen van mensensmokkel zijn bewezen. I. krijgt bovendien minder straf omdat de mensensmokkelzaak al uit 2015 stamt, en bij het Openbaar Ministerie lang op de plank bleef liggen. De verdachte heeft de zes maanden cel inmiddels al in voorarrest uitgezeten.

Handlanger vrijgesproken

De vermeende handlanger van I., de 50-jarige Miro D. uit Den Haag, is vrijgesproken van betrokkenheid bij de mensensmokkel. Hij krijgt alleen nog een werkstraf van 180 uur vanwege bezit van XTC-pillen. Het Openbaar Ministerie had vier maanden cel tegen hem geëist.