Krimpenerwaard krijgt nieuw gemeentehuis: raad stemt in met bedrag van 27 miljoen euro

De hoofdvestiging van de gemeente Krimpenerwaard staat nu nog in Stolwijk
De hoofdvestiging van de gemeente Krimpenerwaard staat nu nog in Stolwijk © ANP
STOLWIJK - Krimpenerwaard krijgt een nieuw gemeentehuis in Bergambacht. Daarmee is een bedrag van 27 miljoen euro gemoeid. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met de bouw van het nieuwe raadshuis.
Het nieuw te bouwen gemeentehuis moet de huidige gemeentehuizen in Stolwijk, Lekkerkerk, Schoonhoven en Bergambacht vervangen. Duurzaamheid is volgens Pascal van der Hek, fractievoorzitter van Gemeente Belang Krimpenerwaard, één van de redenen waarom nieuwbouw nodig is.
'De regels voor duurzaamheid zijn aangescherpt en de huidige gebouwen in Stolwijk, Lekkerkerk, Schoonhoven en Bergambacht voldoen niet meer aan de eisen', zegt de fractievoorzitter. 'Dan heb je de keuze tussen verbouwen of een investering in een nieuw pand. Dat kost veel geld, maar de jaarlijkse kosten zijn lager of gelijk aan de kosten van de huidige vier panden', aldus Van der Hek.

'Eén contactpunt voor alle inwoners'

Het hoofdgebouw van de gemeente staat nu in Stolwijk, dat wordt straks Bergambacht. 'Bij de andere gebouwen komen weinig of geen inwoners op bezoek', zegt Van der Hek in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Straks hebben we dan één contactpunt voor de inwoners en voor alle ambtenaren.'
De taken van de gemeente zijn nu verdeeld over vier locaties in vier verschillende kernen. Zo staat de hoofdvestiging van de gemeentelijke dienstverlening in Stolwijk, maar zetelt het gemeentebestuur in Schoonhoven. De raadszaal is weer gevestigd in Lekkerkerk, zo'n 15 kilometer verderop. De Krimpenerwaardse gemeenteraad vergaderde vorig jaar tijdens de coronamaatregelen zelfs in Alphen aan den Rijn, omdat de raadszaal niet coronaproof was, en de sportzalen in de buurt niet langer als alternatief konden worden gebruikt nadat sporten in de zomer weer werd toegestaan.
Op de plek van de oude gemeentehuizen komt woningbouw. 'We hebben tijdens de raadsvergadering uitgesproken dat die woningbouw wel echt naar doelgroep moest zijn, dus sociale huur- en sociale koopwoningen. Omdat de grond van onszelf is, kunnen we daarin als gemeente ook sturen in wat we daar willen bouwen.'

Zoeken naar geschikte locatie

De komende tijd wordt er een definitief ontwerp vastgesteld en wordt er gezocht naar een geschikte locatie, meldt mediapartner RTV Krimpenerwaard. Dat traject moet eind volgend jaar klaar zijn. Mogelijk begint de bouw dan in 2023 en is het nieuwe gemeentehuis in 2025 klaar voor de ingebruikname.