Natuurgebied tussen Boskoop en Alphen wint het van beoogde nieuwe weg

Dit gebied moest vrezen voor een 60- of 80 kilometer per uur-weg
Dit gebied moest vrezen voor een 60- of 80 kilometer per uur-weg
BOSKOOP - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil voorkomen dat pal langs natuurgebied Zaans Rietveld een nieuwe weg wordt aangelegd tussen Boskoop en Alphen. De raadsleden zijn unaniem van mening dat verkeerswethouder Kees van Velzen (CDA) het huidige plan, waar hij zelf mede-architect van is, moet aanpassen.
Al jarenlang wordt gesproken over een oplossing voor de verkeersproblemen in Boskoop. De Alphense wethouder Van Velzen presenteerde in november - samen met de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en zijn collega-wethouders uit Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen - een plan om deze opgave het hoofd te bieden.
Het voorstel: een tweede oeververbinding over of onder de Gouwe tussen Boskoop en Alphen (O2 op onderstaande kaart) én het aanleggen van een nieuwe weg (W20-1 of W20-2) tussen dezelfde twee plaatsen.
Op deze kaart staan de wegen ingetekend waaruit de politiek moet kiezen
Op deze kaart staan de wegen ingetekend waaruit de politiek moet kiezen © Provincie Zuid-Holland
Maar van die weg willen de gemeenteraadsleden niets weten. Een asfaltstrook dwars door het Zaans Rietveld is sowieso uit den boze voor de lokale politiek. Ook de bewoners zijn fel tegen, getuige een opgestarte petitie die bijna 5000 keer werd ondertekend.
Maar ook het compromis van de gedeputeerde en wethouders, namelijk een nieuwe weg - vlak langs het natuurgebied - zo dicht mogelijk tegen de bestaande spoorlijn aan, kan niet op goedkeuring rekenen.

'Niemand gelukkig met weg'

'We hebben een oost-west-probleem en geen noord-zuid-probleem', stipt raadslid Henk Goes (PvdA) aan bij Studio Alphen, mediapartner van Omroep West. De Zijde, de enige weg die de west- en oostkant van Boskoop met elkaar verbindt, slibt dagelijks dicht vanwege de 10.000 auto's en vrachtwagens die door de smalle straat rijden en de hefbrug die 33 keer per dag opengaat voor het scheepvaartverkeer. Het verkeer tussen Alphen en Boskoop, dat ten noorden en zuiden van elkaar liggen, rijdt sinds jaar en dag via de N207 of de N209 tussen beide plaatsen.
De hefbrug in Boskoop vanaf de Zijde
De hefbrug in Boskoop vanaf de Zijde © Jeron Groeneveld (Studio Alphen
De gedachte achter een tweede oeververbinding en een nieuwe weg langs het treinspoor is dat vrachtwagens de - smalle - Zijde dwars door Boskoop in de toekomst zullen mijden. Maar raadsleden zijn van mening dat zo'n nieuwe weg te weinig invloed heeft op de verkeersdruk in Boskoop.
'Niemand is gelukkig met die weg in dit unieke gebied', weet Peter Versteeg (Nieuw Elan). En dus gaat 'ie er door dit raadsbesluit niet komen. 'We hebben het Zaans Rietveld hiermee kunnen beschermen', concludeert VVD'er Bas van Polanen tevreden.

Geen aquaduct

De wens voor een tweede oeververbinding blijft wel bestaan. Vanwege de kosten wordt dat naar alle waarschijnlijkheid geen gewenst aquaduct onder het water door, maar een brug over de rivier Gouwe. In de komende jaren gaat daar uitgebreid onderzoek naar gedaan worden. Als een tweede brug niet goed uit het onderzoek komt, wordt alsnog de optie voor een nieuwe weg langs de spoorlijn onderzocht.
In deze video wordt het vorige maand gepresenteerde plan toegelicht door wethouder Van Velzen: