Postbode Paul geniet van kerstdrukte: 'Het zonnetje schijnt, je bent lekker buiten'

Paul van Heugten doet zijn werk met een grote lach
Paul van Heugten doet zijn werk met een grote lach © Omroep West/Owen O’Brien
DEN HAAG - 'Het is vandaag wel drie keer zoveel als normaal'. Postbode Paul van Heugten beziet in Den Haag de extra grote stapel kerstpost die hij met magazijnkarren van het distributiecentrum ontvangt. Maar hij laat de moed niet zakken. 'Het zonnetje schijnt, de mensen zijn aardig, je bent lekker buiten.'
Zo vlak voor de kerst is het natuurlijk topdrukte voor pakket- en postbezorgers. Ondanks alle digitale mail gaat er voor veel mensen toch nog steeds niets boven een ouderwetse kerstkaart. Gemiddeld stuurt 60 procent van de Nederlanders zijn kerst- en nieuwjaarswensen per post. Vier op de tien mensen sturen vanwege corona zelfs extra kaarten voor mensen die wel wat aandacht verdienen, blijkt uit onderzoek van PostNL.
Dat merkt ook de postbode in de wijk Mariahoeve in Den Haag. Hij maakt extra uren voor zijn parttimebaas. Blij toe, want zijn vaste werk kan nu even niet. 'Ik heb een kapsalon aan huis, en die is nu natuurlijk dicht. Dan is het goed om er even uit te zijn, want daar ben je toch mee bezig', zegt Paul.
Karren vol met post werken Paul en zijn collega's deze dagen weg

'Veel mensen kennen mij'

Per dag bezorgen zo'n 19.000 bezorgers van PostNL gemiddeld 8 miljoen brieven. Rond de feestdagen loopt dat op tot 12 miljoen. Daarom bezorgen Paul en zijn collega's nu ook op maandag.
Rond de feestdagen is het niet alleen druk maar ook gezellig, zegt Paul. 'Ik heb een vaste wijk in Mariahoeve, ik ken veel mensen en de mensen kennen mij. Mensen bedanken me, ik krijg weleens een kaartje. Van de week kreeg ik van een klant zelfs een stolletje. Nou, da's toch leuk?'