Oud-leider DENK gaat met eigen partij aan verkiezingen meedoen in Den Haag

Abdoel Haryouli I
Abdoel Haryouli I © Omroep West
DEN HAAG - De afgezette voorzitter van DENK in Den Haag, Abdoel Haryouli, wordt lijsttrekker van een nieuwe partij. Met Haags Belang denkt hij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar 'meerdere zetels' te halen. 'Wij willen een praktische oplossing van problemen in de stad', zegt Haryouli.
De lijsttrekker van Haagse Belang was tot voor kort voorzitter van de lokale afdeling van DENK. Maar hij werd in november door het landelijk bestuur van DENK geroyeerd. Reden was dat hij de landelijke partijtop ervan beschuldigde dat die de Haagse lokale leiders met professionele apparatuur zou afluisteren. 'Een zeer grof schandaal', aldus het Haagse afdelingsbestuur beging november.
Het landelijke bestuur verwierp de aantijgingen en verklaarde dat Haryouli in een 'eigen fantasiewereld’ zou leven. Bovendien zou hij uitspraken hebben gedaan die 'aanstootgevend, kwetsend en discriminerend van aard' waren. Haryouli was tot dat moment niet alleen afdelingsvoorzitter, maar ook beoogd lijsttrekker van DENK in Den Haag. Nadat hij uit de partij was gezet, werd Nur Icar lijsttrekker.

Rechtvaardigheid

Nu heeft Abdoel Haryouli onder meer met enkele andere mensen die uit DENK zijn gestapt, een nieuwe partij opgericht. Volgens een verklaring wil Haags Belang 'zich onder andere vanuit de waarden rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en sociale cohesie inzetten voor de belangen van Hagenaars en Hagenezen'. Daarbij moet de welvaart meer over de stad worden verdeeld.
In een toelichting zegt de lijsttrekker dat hij daarbij zaken niet vanuit een bepaalde ideologie wil benaderen. Ook richt de partij zich zeker niet alleen op bepaalde minderheidsgroepen of mensen met een bepaalde religieuze achtergrond. Wel zou er veel aandacht zijn voor kwetsbare inwoners van de stad. 'Wij willen de kloof dichten tussen hen en het Haagse stadshuis', vertelt hij.

Betaalbaar wonen

Haagse Belang is nog bezig met het schrijven van een verkiezingsprogramma. Dat wordt waarschijnlijk volgende maand gepresenteerd. Wel meldt de partij dat 'gelijkwaardigheid, leefbaarheid, betaalbaar wonen, de wijkaanpak en een evenredige verdeling van de bevolkingsgroei over de stad' belangrijke punten zijn. Begin februari moet duidelijk worden wie na Haryouli op de kieslijst komen te staan.
De nieuwe lijsttrekker is zich ervan bewust dat het een hele klus is voor een nieuwe lokale partij om een plek te krijgen in de gemeenteraad. 'Maar we gaan laten zien dat we relevant zijn. Maar daar heb ik alle vertrouwen in.'