Met deze boeken van schrijvers uit de regio kom je de lockdown wel door

De vijf boeken
De vijf boeken © Omroep West
REGIO - Een lange kerstvakantie met lockdown. De redactie van Omroep West tipt vijf boeken van schrijvers uit de regio. Van het nieuwste boek van Tonke Dragt, een heerlijk kookboek met Leidse roots, een spannend verhaal dat zich in het Westland afspeelt, een prachtig geïllustreerd boek over insecten tot een 'factionboek' over de ontsnapping van Hitler uit de bunker in Berlijn. Met deze boeken kom je de komende periode lekker lezend, kijkend en kokend wel door.

Nom Nom Nom

Na het succes van haar populaire foodblog Vette Sletten heeft Dorothy Porker (het alter ego van Mieke Weismann) nu haar recepten gebundeld. De Leidse wil met haar kookboek Nom Nom Nom eten vooral leuk maken. 'Het geheim van mijn succes in de keuken is vooral dat ik een luie kok ben. Ik hou van lekker eten, en heb altijd drukke banen. Dan zijn recepten die zo op tafel staan, betaalbaar zijn en ook nog bomvol smaak zitten van levensbelang.'
Van Dorothy hoeft het ook allemaal niet zo precies. 'Te vaak gaat het over wat gezond of ongezond is, over wat de beste manier is om iets klaar te maken en wat de beste producten zijn. Maar het leven is al behoorlijk ingewikkeld. Dus liever geef ik je recepten die lekker zijn en waarbij je zelf maar even kijkt hoe moeilijk je het jezelf maakt.'
Kaastosti en Zelfportret
Kaastosti en Zelfportret © Dorothy Porker
De hoofdstukken zijn praktisch ingedeeld met recepten voor de Snelle Trek met onder andere een kaasfondue tosti, Grote Trek met een buikspekrecept, Favorieten, Mag wel hoeft niet en Zoete trek met een After Eight Oreo Pie. Verder geeft ze tips over de basis van je voorraadkast en welke hulpmiddelen in de keuken handig zijn om te hebben. Ze geeft ook suggesties in haar receptbeschrijvingen hoe je een vega-variant kan maken, of welk onderdeel je zelf kan maken maar ook prima kant-en-klaar bij de supermakt of toko kunt vinden.
Het boek behandelt ook zaken die simpel lijken, zoals rijst koken. Heel anders dan de beschrijving die op pakken snelkookrijst staan. Haar Indische roots komen in gerechten tot uiting, ze deelt zelfs het Rendangrecept van haar opa. Zelf schrijft ze daarover: 'Rendang is mijn allergrootste liefde ooit.' Het eigenzinnige boek straalt een vrolijke toon uit, er is veel kleur en de foto's zijn niet van die gelikte plaatjes maar foto's waar zelfspot en humor niet ontbreken.
Nom Nom Nom
Auteur: Dorothy Parker

Wie achter deze deur verdwaalt

Een vriendschap die ruim veertig jaar geleden begon tussen Tonke Dragt en Rindert Kromhout resulteert dit jaar in het boek: Wie achter deze deur verdwaalt. De Haagse Tonke was al een gevierd kinderboekenschrijfster toen in 1978 de 19-jarige Rindert zenuwachtig bij haar op de stoep stond. Het was het begin van een lange vriendschap waarbij een neppaspoort uiteindelijk tot dit boek heeft geleid.
Toen Rindert Tonke benaderde om het boek te schrijven, reageerde ze meteen enthousiast. 'Ja, leuk, dat gaan we doen', zei ze. 'Maar jij moet het opschrijven. Ik ben 90 en jij pas 62. Schrijven kan ik niet meer, maar verzinnen kan ik nog heel goed.' En zo gingen de twee aan het werk en kreeg Tonke als Lavinia Morgenster zelf een rol in het boek. Ook zijn er verwijzingen naar eerdere werken van de Haagse schrijfster.
Kaft: Wie achter deze deur verdwaalt | Illustratie: Linde Faas
Kaft: Wie achter deze deur verdwaalt | Illustratie: Linde Faas
Voorin het boek staat een opdracht van Tonke Dragt om nog eens goed naar de voorkant te kijken. 'Want wat zie je allemaal? In ieder geval een deur. Denk je weleens na als je een deur opendoet? Je weet nooit echt wat er is aan de andere kant.'
En zo begint het verhaal, want die deur ziet de verlegen Laurenzo wanneer hij bij de beroemde schrijfster Lavina Morgenster op bezoek is. Achter de deur zijn volgens de schrijfster onbekende landen, die je alleen kunt betreden met een visum.
Laurenzo gaat met zijn negen klasgenoten en meester Tom een raadsel proberen op te lossen en een visum te krijgen. De kinderen worden buiten school soms door andere kinderen gepest 'omdat ze op een school voor gekken zitten'. Door met elkaar aan de visa te werken, zie je de band tussen de kinderen groeien.
Wie achter deze deur verdwaalt
Auteurs: Rindert Kromhout en Tonke Dragt

Het Wonderlijke INSECTENBOEK, over plaagmieren, bombardeerkevers, glimwormen en eindeloos veel meer

Het gaat gewoon kriebelen als je Het Wonderlijke INSECTENBOEK openslaat. Met minutieuze precisie heeft de Haagse Medy Oberendorff de illustraties gemaakt die worden begeleid door teksten van Bart Rossel. Je bladert en valt van de ene verbazing in de andere. Het begint al bij het bouwpakket van een sprinkhaan, waar elk onderdeel is getekend. Als je het overtrekt kan je zo je eigen sprinkhaan in elkaar zetten.
Dit is een boek dat je open op tafel legt en waar je rustig de tekeningen in je opneemt. Door het formaat heeft Medy ook groot kunnen werken. Bij de illustraties van de vier grootste insecten, krijg je het advies om je eigen hand naast de tekening te leggen. Dan zie je goed hoe groot de atlasvlinder, de weta, de goliathkever en de herculeskever zijn. Blader dan weer terug naar de illustratie van het kleinste insect ter wereld, de feewesp Tinkerbella nana. Inderdaad: dit beestje is door zijn ontdekker genoemd naar karakters uit Peter Pan.
Medy Oberendorff met haar boek| Privéfoto
Medy Oberendorff met haar boek| Privéfoto
Ook voor de crime scene-liefhebber is het boek geschikt. Want insecten kunnen veel vertellen over het tijdstip van overlijden. De blauwe en groene bromvliegen vliegen binnen een uur bij een lijk, terwijl de wappervliegen pas na een paar weken rondzoemen.
Het is een boek vol met prenten en weetjes over insecten. Zo wordt in Yucutan in Mexico een levende kever als broche gedragen. De Ma'kesh is een houtboorkever die in het woud leeft. Ze worden in het voorjaar gevangen en naar de juwelier gebracht. Die lijmt bladgoud, kristallen en andere juwelen op de kever. De levende broche wordt met een fijne ketting aan de kleding vastgemaakt.
Het Wonderlijke INSECTENBOEK, over plaagmieren, bombardeerkevers, glimwormen en eindeloos veel meer
Auteurs: Medy Oberendorff, Bart Rossel

Het vierde rijk: Wat als Hitler WOII overleeft?

De Haagse schrijver Michiel Janzen pakt in zijn faction-thriller Het vierde rijk: Wat als Hitler WOII overleeft? naadloos de draad weer op na de cliffhanger waarmee hij de lezer achterliet in De jacht op de Führer. Door de duidelijke samenvatting aan het begin van het tweede deel, kan het boek makkelijk als 'stand alone' worden gelezen.
Het is eind april 1945 en een groep Russische commando's en een Britse spion zijn in Berlijn om Adolf Hitler gevangen te nemen. Die heeft zich met zijn getrouwen in de Führerbunker verschanst. Daar wordt de zelfmoord van Hitler en Eva Hitler- Braun geënsceneerd.
Ondertussen lukt het Otto Skorzeny, de favoriete commando van Hitler, de Führer onder de ogen van hun tegenstanders te laten ontsnappen. In korte hoofdstukken wordt de vlucht beschreven en de genadeloze jacht die de Russen en de Britten op hen maken.
In Londen maken Bond-auteur Ian Fleming en dubbelspion Kim Philby deel uit van het team die proberen de gevluchte Rijkskanselier te pakken krijgen. Uiteindelijk weet Hitler de Verenigde Staten te bereiken. Hij heeft al een blauwdruk liggen van hoe hij met hulp van een politieke frontman, de bekende vliegenier Charles Lindbergh, het vierde rijk kan opbouwen. In een spannend eindspel komen alle hoofdfiguren tegenover elkaar te staan.
Het Vierde Rijk, Wat als Hitler WOII overleeft?
Auteur: Michiel Janzen

De Erfenis

Met De Erfenis heeft Paul Waterman een boek geschreven dat geworteld is in het Westland. Het begint wanneer Julian Klerxks tijdens graafwerkzaamheden in Honselersdijk een eeuwenoude schedel met een gat erin vindt. Als hij vervolgens stiekem verder zoekt, vindt hij een aantal bijzondere voorwerpen, waaronder een zilver doosje met inscriptie.
Jaren later wil Klerxks toch meer weten over de herkomst hiervan en hij gaat op onderzoek uit. Met behulp van Ton Immerzeel van het Westlands Museum achterhaalt hij dat het waarschijnlijk om een F. Clerks gaat, die misschien zelfs wel een voorvader van hem is.
Paul Waterman
Paul Waterman © Omroep West
Waterman spint de draden van het verhaal dat in de zestiende eeuw begint, wanneer Vlaming Leonardus Clerks zich in het Westland vestigt. Eerst woont hij in Wateringe, daarna verhuist hij naar Hontsholredyk. De klerk komt in dienst bij een rentmeester. Het boek schets een helder beeld van het leven in Westland in die tijd. Zo moet Leon een manier vinden om uit te rekenen hoe zwaar de monsters zijn die voor de kust zijn gestrand, de Wallevissen. Vernuftig komt hij tot de oplossing: Weeg de penis van een wallevis, bepaal het volume ervan en maak het rekensommetje voor het totale gewicht.
Zoon Martinus volgt pa op als klerk en komt met net zulke innovatieve oplossingen voor problemen. Dat komt de Prins van Oranje ter ore en Martinus krijgt de opdracht bij paleis Huis Honselaersdyk een geheime verstopplek te bouwen voor een aantal kisten die van de Zilvervloot afkomstig zijn. Een geheim dat van vader op zoon overgaat, met fatale gevolgen.
De Erfenis
Auteur: Paul Waterman