Den Haag vernoemt brug bij Zuiderpark naar Pim Fortuyn

Pim Fortuyn
Pim Fortuyn © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat een brug vernoemen naar de vermoorde politicus Pim Fortuyn. De gemeente verwacht dat het bord met de nieuwe naam in de komende weken wordt opgehangen.
De Pim Fortuynbrug ligt vlakbij het Zuiderpark en aan de rand van de wijk Transvaal. Hij verbindt de Hoefkade, de De la Reyweg en het Veluweplein met de Troelstrakade aan de andere kant van het Laakkanaal.
De Pim Fortuynbrug in Den Haag
De Pim Fortuynbrug in Den Haag © GoogleMaps
'Pim Fortuyn was een politicus met een uitgesproken mening en staat bekend als een voorvechter van het vrije woord. Hij is vermoord om zijn opvattingen', zegt de Haagse CDA-wethouder Hilbert Bredemeijer als toelichting op de nieuwe benaming van de brug. Op 6 mei 2002 werd Fortuyn, toen lijsttrekker van zijn eigen partij Lijst Pim Fortuyn, doodgeschoten op het mediapark in Hilversum. De dader, milieuactivist Volkert van der Graaf, gaf toe dat hij Fortuyn had vermoord omdat hij hem als een gevaar voor de samenleving zag. Fortuyn stierf op 54-jarige leeftijd.

'Niet iedereen wil in een Pim Fortuynstraat wonen'

Het plan om een plek naar Fortuyn te vernoemen lag al sinds 2019 op de agenda bij de gemeenteraad. In juli van dat jaar liet het stadsbestuur weten bereid te zijn om dat te doen. Dat gebeurde toentertijd naar aanleiding van vragen van Hart voor den Haag/Groep de Mos.
Veel straten waren er echter niet om uit te kiezen, en volgens Bredemeijer is het college zich ook bewust dat Pim Fortuyn ook na zijn dood nog altijd een controversiëel figuur is. 'Niet iedereen wil in een Pim Fortuynstraat wonen. Vandaar de keuze voor een brug.'

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er een plek in Nederland naar Fortuyn wordt vernoemd. Eerder ontstond in het centrum van Rotterdam, de woonplaats van Fortuyn, al de Pim Fortuynplaats. Daar staat een standbeeld van de politicus. In de Tweede Kamer, die nu gerenoveerd wordt, is een zaal naar Fortuyn vernoemd.
Vlakbij de Pim Fortuynbrug is een andere brug vernoemd naar de Haagse band Golden Earring. Zij stopten eerder dit jaar vanwege de ALS-diagnose van gitarist George Kooymans.

Lees ook: