Houtexpert bij door boom opgeslokt verkeersbord: 'Een topper in mijn carrière'

DEN HAAG - 'Buitengewoon bijzonder', zo noemt houtexpert Pieter Baas de boom bij landgoed De Horsten in Wassenaar. Die boom lijkt namelijk een verkeersbord op te eten. Wandelaar Ivo van Vulpen maakte in 2016 tijdens het wandelen een foto van de boom en deed dat deze maand opnieuw. Op het beeld is te zien dat de boom het verkeersbord bijna heeft opgeslokt. Wat is er hier aan de hand en gebeurt dit vaker?
Van een afstandje lijkt er niet zoveel te zien, maar wie dichterbij komt ziet nog net een klein stukje van het rood-witte snelheidsbord. 'In dit geval heeft de boom het verkeersbord als een wond ervaren en is hij eromheen gaan groeien.' Volgens Baas maakt de boom dan weefsel aan rond het bord. Dat gebeurt volgens hem ook als een tak bijvoorbeeld wordt afgezaagd. Ook dan maakt de boom weefsel op de afgezaagde plek. Maar een heel verkeersbord dat wordt opgeslokt? 'Dit is een absolute topper in mijn carrière', vertelt Baas terwijl hij de schors van de boom aandachtig bekijkt.
Van het verkeersbord is niet veel meer te zien
Van het verkeersbord is niet veel meer te zien © Omroep West/Owen O'Brien
De houtexpert heeft zoiets nog nooit eerder meegemaakt. 'Toen ik over het nieuws hoorde, heb ik direct contact gezocht met mijn collega's in het buitenland. Een collega in Japan is wel eens metaal tegengekomen in een boom, maar een heel verkeersbord was voor hem ook een complete verrassing', weet Baas.

Schaafwond

'Je zou het kunnen zien als een schaafwond die zich herstelt bij een mens, alleen gaat dat bij een mens sneller dan bij een boom', benadrukt boswachter Thomas Peek. Ook hij bevestigt dat het in dit geval om iets speciaals gaat in de natuur. 'Jaren geleden zag ik hoe een paal in het duingebied van Katwijk aan een boom vergroeid raakte. Dat palen verstrikt raken in bomen is niet heel speciaal, maar een heel verkeersbord dat verdwijnt heb ik nog nooit gezien. Dit is wat mij betreft een unicum', zegt de boswachter.
Schadelijk lijkt het verkeersbord niet te zijn voor de boom. 'Het was in het begin even pijnlijk voor de boom, maar omdat de stronk zichzelf heeft genezen, is het verkeersbord nu niet meer gevaarlijk', legt Baas uit. 'Je moet het zien als een tijdelijke wond die een aantal jaar nodig heeft om te genezen. De boom ziet er verder gezond uit en zal in de zomer volledig in bloei staan. Zolang de sapstroom niet doorsneden is, gaat de boom niet dood', eindigt Peek.
In Duitsland is het verschijnsel al vaker gespot: