Geen boosters meer zonder afspraak in Westland: 'Veiligheid niet te garanderen'

Een boosterprik halen bij de GGD
Een boosterprik halen bij de GGD © ANP
'S-GRAVENZANDE - Bij zalencentrum De Brug in 's-Gravenzande hebben de afgelopen dagen veel ouderen zonder afspraak een booster gekregen. Dat bevestigt een woordvoerder van de GGD Haaglanden. De locatiemanager is hier volgens de woordvoerder op aangesproken. 'Nu gebeurt dat niet meer', zegt de woordvoerder.
Ouderenbond ANBO zegt dat steeds vaker ouderen proberen om zonder afspraak toch een booster te krijgen. Ze doen dat omdat het vaak lastig is om online een afspraak te plannen, of dat ze er telefonisch niet doorkomen. 'Bovendien hebben ze een uitnodigingsbrief nodig als ze willen bellen', zegt Renate Evers van de ANBO.
En bij die uitnodigingsbrieven zit een probleem, zegt ook GGD Haaglanden. 'We zien dat veel ouderen wachten op die brief voordat ze actie ondernemen, maar door de kerst en de drukte bij de post zijn die brieven vrijwel allemaal vertraagd.' Daarom heeft GGD Haaglanden nu afspraken gemaakt met ouderenorganisaties om mensen zover te krijgen dat ze toch via DigiD hun prik reserveren.

Bord voor de deur

De ANBO is daar niet echt van onder de indruk: 'Het blijft gewoon heel moeilijk en je moet allerlei vragenlijsten door voordat je überhaupt zover bent om een afspraak in te plannen, maar telefonisch is ook heel lastig omdat je EN die brief nodig hebt EN heel lang in de wacht hangt, als je er al doorkomt.' ANBO pleit ervoor om het systeem gewoon simpeler te maken door aan de telefoon via BSN en postcode een afspraak in de buurt te laten maken. 'Die telefoon blijft een bottleneck', aldus Evers.
Ook in 's-Gravenzande kun je de boosterprik alleen nog maar na het maken van een afspraak halen
Ook in 's-Gravenzande kun je de boosterprik alleen nog maar na het maken van een afspraak halen © Omroep West
In 's-Gravenzande staat inmiddels een handgeschreven bord voor de deur: 'Vandaag alleen op afspraak.' Beveiligers zeggen dat ze inderdaad strenger zijn geworden. Dinsdag stonden voor openingstijd al tientallen ouderen op de stoep te wachten, slechts een klein deel had daadwerkelijk een afspraak. 'We konden de veiligheid niet meer garanderen', zegt een van de beveiligers.

'Eigenlijk pas in januari'

Toch 'glipt' er soms toch nog iemand door. 'Mijn man had een afspraak en ik zou eigenlijk pas in januari kunnen', zegt een vrouw die net uit het zalencentrum loopt. 'Maar ik heb hem net ook gehad, gelukkig mocht ik meelopen en was het rustig.'