Rood, wit, zwart en geel: Krimpenerwaard heeft nu ook een eigen gemeentevlag

Luchtfoto van Haastrecht, onderdeel van gemeente Krimpenerwaard
Luchtfoto van Haastrecht, onderdeel van gemeente Krimpenerwaard © ANP
KRIMPENERWAARD - Gemeente Krimpenerwaard was één van de weinige gemeenten in Nederland die geen eigen gemeentevlag had, maar daar is nu verandering in gekomen. Vanaf woensdag is er een officiële vlag en deze is ook nog eens ontworpen door een inwoonster.
Om de nieuwe vlag te ontwerpen, schreef de gemeente een wedstrijd uit. Hillegonda Rikkoert uit Schoonhoven wist het mooiste ontwerp te presenteren. Ze gebruikte voor haar ontwerp de kleuren en symbolen uit het gemeentewapen. Deze zijn gebaseerd op de oude symboliek van de voormalige gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist, die samen opgingen in de gemeente Krimpenerwaard.
De meest herkenbare symbolen zijn de leeuw uit het wapen van Schoonhoven, het kasteel van Vlist, de ster van Ouderkerk en de drie wassenaars van het geslacht Van Polanen, wat staat voor Bergambacht, Nederlek en Ouderkerk.
Gemeentevlag van Krimpenerwaard ontworpen door H. Rikkoert
Gemeentevlag van Krimpenerwaard ontworpen door H. Rikkoert
De wedstrijd werd eind 2019 uitgeschreven om te zorgen dat de nieuwe gemeente, die sinds 2015 bestaat, ook een vlag krijgt. In totaal hebben er 23 mensen een ontwerp ingestuurd. 'Er waren prachtige, kleurrijke ontwerpen bij, maar helaas voldeden maar een paar ontwerpen aan de hoge eisen, die werden gesteld aan een officiële gemeentevlag', laat de gemeente weten.

Zie de vlaggen zwieren

'De vlag, die symbool staat voor de gezamenlijke identiteit van de Krimpenerwaard, is er voor iedereen en zal hopelijk aan veel gevels gaan wapperen', vervolgt de gemeente. Na goedkeuring van het ontwerp door de gemeenteraad, heeft de Hoge Raad van Adel (HRvA) het ontwerp beoordeeld en goedgekeurd. De vlag kan nu opgenomen worden in het officiële Nederlandse Vlaggenregister.