Krottenkoning kan zeer gepeperde rekening tegemoet zien van gemeente Wassenaar

De opgeknapte entree van Huize Ivicke
De opgeknapte entree van Huize Ivicke © Omroep West
WASSENAAR - De gemeente Wassenaar heeft terecht werk aan Huize Ivicke zelf uit laten voeren. Dat concludeert de rechtbank Den Haag. Volgens Wassenaar is dat een revolutionaire uitspraak, en is die van groot belang voor andere gemeenten waar vervallen monumenten staan. 'We gaan nu de kosten verhalen', laat de gemeente weten.
Bij de gemeente Wassenaar hangt de vlag nog hoger in top dan normaal. Niet alleen blijkt uit de uitspraak dat zij terecht heeft gehandeld door een aannemer de boel te laten opknappen, ook laat de uitspraak zien dat een gemeente kan ingrijpen als een of ander sujet weigert iets te doen aan een monument, waardoor dat schade oploopt en zelfs dreigt te verdwijnen.
'Tot nu toe was het nog onvoldoende duidelijk of de wet daar voldoende aanknopingspunten voor bood. Deze uitspraak bewijst dat dit wel degelijk zo is', jubelt de gemeente in een officiële reactie. En de gemeente heeft reden om te juichen, want het werk aan Ivicke is betaald van gemeenschapsgeld. 'Nu gebleken is dat wij terecht gehandeld hebben, kunnen we overgaan tot het verhalen van alle kosten op de eigenaar.'

Letters van de wet

Het was een heel gegoochel met wetsartikelen eind november bij de rechtbank in Den Haag. Gescheiden door coronaschotten zaten bij de rechter vertegenwoordigers van de gemeente Wassenaar en vertegenwoordigers van de Monumenten Restauratie WH B.V. Dat is het bedrijf dat Ronnie van de Putte in 2020 oprichtte en dat nu officieel eigenaar is van Ivicke.
Grote vraag bij de rechter: heeft de gemeente Wassenaar terecht het vervallen Rijksmonument langs de N44 opgeknapt, of was het plannetje van Van de Putte om er wat aan te doen ook genoeg? Het hing allemaal op de interpretatie van artikelen uit de Monumentenwet en de Erfgoedwet.

Hoe zat het ook alweer?

Even terug in de tijd. 'Krottenkoning' Ronnie van de Putte koopt Ivicke in het jaar 2000. Vervolgens doet hij er niets mee. Het monument vervalt steeds verder en de gemeente Wassenaar is bang dat het gebouw op enig moment in elkaar stort. Dat gebeurde in Zeeland met een oud klooster dat Van de Putte bezat.
De gemeente is het in 2019 helemaal zat, en neemt een gewaagd besluit. In november van dat jaar krijgt Van de Putte een ultimatum op zijn bord: Voor 20 juli 2020 moet hij het pand zover hebben opgeknapt dat het niet meer verder achteruit gaat. Zo niet, dan doet de gemeente het. De gemeente kondigt aan in dat geval de rekening door te sturen.

Gedetailleerde lijst

Bij dit besluit zit een lijst van vierentwintig punten waaraan gewerkt moet worden. Die gaan ver: open voegen moeten dichtgesmeerd, ramen dienen hersteld te worden, dakkapellen gerepareerd, muren gedicht, dakgoten vernieuwd en ga zo maar door. De tijd verstrijkt en Van de Putte doet niets. Als het ultimatum verstrijkt, verschijnen werklui bij Ivicke die namens de gemeente het eerste werk gaan doen. De gemeente houdt voet bij stuk.
Op het moment dat de gemeente aan de slag wil om ervoor te zorgen dat in ieder geval voor de winter het dak gerepareerd is, blijkt er ook een aannemer van Ronnie van de Putte te zijn gaan werken. Een bouwinspecteur van Wassenaar verbiedt de werklui van Van de Putte verder nog iets te doen. Er volgt weer een rechtszaak en dan blijkt dat de krottenkoning zelf een plannetje heeft gemaakt. 'Meer dan onvoldoende', zegt de gemeente en de rechtbank is het daar in het kort geding mee eens.

Bijna een jaar aan het werk

De gemeente gaat vervolgens verder aan de klus en na bijna een jaar werken is Ivicke gered van de ondergang, zegt de gemeente. Maar de vraag die nog altijd boven de markt hangt: wie gaat er betalen? De prijskaartjes van het gemeentewerk en dat wat Van de Putte wilde gaan doen, verschillen nogal. Daarom is het belangrijk om te weten of de gemeente terecht het werk heeft uitgevoerd. En over die vraag boog de rechter zich in november. Zijn oordeel: ja, het was terecht.
De rekening wordt dus naar Ronnie van de Putte doorgestuurd. Hoe hoog die gaat uitvallen, kon de jurist van Wassenaar bij de rechtbank niet zeggen, omdat alle bonnetjes nog bij elkaar opgeteld moeten worden. Maar goedkoop zal het niet zijn. Het afgewezen plannetje van Ronnie van de Putte kostte aanzienlijk minder.

Eigen kantoor naar Ivicke

En de gemeente heeft gedegen werk geleverd, blijkt bij de rechtbank. Zo gedegen dat de advocaat van Van de Putte het nu 'een Rolls Royce' noemt. En het had volgens hem ook best minder exclusief gekund. Maar nu er toch een Rolls staat, wil Ronnie van de Putte er zelf zijn kantoor maar in vestigen.
Die uitspraak verrast iedereen, ook de krakers die er sinds 2018 bivakkeren. Zij geloven er ook niets van. Maar juist dit plan wordt door de krottenkoning aangegrepen om ervoor te pleiten dat de krakers vertrekken, iets wat hem eerder niet lukte omdat Ivicke dan weer leeg zou komen te staan met alle gevolgen van dien.

Krakers moeten weg

Maar hierin krijgt Van de Putte gelijk van de rechter; de krakers moeten eruit. Eind januari dient het pand leeg te worden opgeleverd. De krakers gaan in beroep, want zo betoogt hun advocaat: 'Er ligt nog niet eens een vergunningsaanvraag om te gaan verbouwen, dus er zal hoogstwaarschijnlijk niets van terechtkomen'. De gemeente bevestigt dat er geen plannen bekend zijn om Ivicke om te toveren tot het kantoor van Ronnie van de Putte.
De vlag wappert bij de gemeente toch nog altijd in top, en met deze uitspraak in de hand kunnen andere gemeenten nu aan de slag om eigenaren van vervallen panden ook te dwingen tot onderhoud, zegt een woordvoerder.

Cash op zak

Binnenkort beginnen nieuwe rechtszaken over de rekening van de verbouwing van Ivicke. Geld heeft Van de Putte in ieder geval wel op zijn rekening staan. Hij verkocht zijn totale bezit in Noordwijk voor 60 miljoen euro, en ook in België is hij zijn portefeuille aan het uitdunnen.
En als ze er helemaal niet uitkomen wordt de gemeente Wassenaar eigenaar van Huize Ivicke. Begin juni vorig jaar legde de gemeente namelijk beslag op het Rijksmonument dat nu dient als onderpand.