Verzekeringsruzie bijgelegd: klanten Menzis en VGZ kunnen toch naar HMC

IC-verpleegkundigen in het HMC in Den Haag
IC-verpleegkundigen in het HMC in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft vlak voor de kerst nog een contract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis en VGZ. De onderhandelingen verliepen zó moeizaam, dat HMC patiënten zelfs opriep een andere verzekeraar te zoeken. De verschillende partijen hebben elkaar nu toch gevonden. Hierdoor kunnen mensen zich bij HMC blijven laten behandelen zonder dat ze extra moeten betalen.
De onderhandelingen tussen het ziekenhuis en de verzekeringsmaatschappijen verliepen zo stroef dat HMC mensen waarschuwde dat er misschien geen akkoord zou komen. In dat geval zouden patiënten die bij Menzis of VGZ verzekerd zouden zijn in 2022 hun volledige behandeling mogelijk niet vergoed krijgen.
De oproep kwam het Haagse ziekenhuis op flink wat kritiek te staan. Zelfs het ministerie van Volksgezondheid, geen partij in de onderhandelingen, noemde de oproep 'een kwalijke zet' van het ziekenhuis. Volgens de zorgverzekeraars creëerde het ziekenhuis onnodige paniek met de mededeling.

'Lang en complex onderhandelingsproces'

Of het door de oproep komt zal nooit duidelijk worden, maar Menzis en VGZ hebben vlak voor de kerstdagen toch een overeenkomst gesloten met het HMC. 'Het was een lang en complex onderhandelproces, waar we oprechte zorgen hadden of we tot overeenstemming konden komen', vertelt financieel bestuurder David Voetelink over de gesprekken. 'We zijn blij dat dit voor het einde van het jaar is gelukt.'
Reden dat de onderhandelingen zo lang duurden was volgens het ziekenhuis de gewenste bezuiniging die de verzekeringsmaatschappijen wilden bereiken. VGZ en Menzis zouden de zorgkosten met tien procent willen verlagen, waardoor het budget van het ziekenhuis vijftien miljoen euro lager uit zouden komen. 'Met deze afspraken is de hoogwaardige zorg in HMC voor volgend jaar gegarandeerd, zijn bezuinigingen afgewend en dat stelt ons gerust', besluit Voetelink.

Wethouder blij met resultaat

De Haagse wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) is blij met het resultaat: 'Goed om te horen dat de partijen er samen uit zijn gekomen zodat Haagse minima ook in 2022 de zorg krijgen waar zij recht op hebben. Met de Haagse zorgpolis zorgen we ervoor dat iedereen in onze stad verzekerd is van goede en betaalbare zorg.'