Vier jaar cel en tbs voor beschieten Saudische ambassade

Meerdere kogels gingen door de ramen van de ambassade van Saoedi-Arabië
Meerdere kogels gingen door de ramen van de ambassade van Saoedi-Arabië © Regio15
DEN HAAG - Voor het beschieten van de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag is een 41-jarig man uit Zoetermeer vrijdag veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging. Mohamed A. vuurde vorig jaar november 29 kogels af op het ambassadegebouw aan de Haagse Koninginnegracht.
De man uit Zoetermeer kreeg vorig jaar al een geldboete opgelegd voor het bekladden van het pand. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wilde A. daarmee reisdocumenten afdwingen voor een pelgrimstocht naar Mekka en ging hij steeds verder toen hij zijn zin niet kreeg. Hij deed het uit woede en wraak, stelt de rechter vast.
De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat A. het ambassadegebouw onder vuur nam. Er zijn bewakingsbeelden van de beschieting waarop ook zijn auto staat. En op een van de hulzen is dna van A. gevonden. Ook vond de politie schotresten op zijn jas en trui. A. heeft een psychotische stoornis. Hij lijdt aan 'grootheidswanen met een religieuze kleuring'.
De verdachte rugzak en het heksenmasker voor de ambassade van Saoedi-Arabië
De verdachte rugzak en het heksenmasker voor de ambassade van Saoedi-Arabië © Regio15

Kamer met kogelgaten

De rechtbank veroordeelde A. eveneens voor poging tot moord op de bewaker van het gebouw. Die vreesde voor zijn leven tijdens de kogelregen en ondervindt nog steeds de psychische gevolgen van de beschieting. De hele voorgevel van het pand werd dertig seconden lang onder vuur genomen. De verdachte moet zich volgens de rechtbank bewust zijn geweest van de mogelijkheid dat een bewaker in het gebouw aanwezig is. In de kamer waar de bewaker zat zijn kogelgaten gevonden.
A. handelde volgens de aanklager met een terroristisch oogmerk, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Volgens de rechtbank blijkt nergens uit dat hij tot doel had de Nederlandse bevolking vrees aan te jagen.

Vrijspraak terroristisch oogmerk

Het OM had een celstraf van tien jaar en tbs geëist. De celstraf valt lager uit omdat de rechtbank meer dan het OM rekening heeft gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van A. Ook door de vrijspraak voor het terroristische oogmerk is de opgelegde celstraf lager.