Duizenden handtekeningen voor behoud kinderhartchirurgie in LUMC

Klein kind na een hartoperatie
Klein kind na een hartoperatie © ANP
LEIDEN - Het LUMC is een petitie gestart om de kinderhartchirurgie in het Leidse ziekenhuis te behouden. De petitie was zondagochtend ruim 9.200 keer ondertekend.
Demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge wil de kinderhartchirurgie concentreren in Rotterdam en Utrecht. Dat schreef hij begin deze week aan de Tweede Kamer. Het betekent dat deze zorg verdwijnt uit het LUMC. Ook het (kind)hartcentrum in UMC Groningen moet sluiten.
'Een enorme teleurstelling en een onbegrijpelijk besluit voor ons als LUMC, dat samen met Amsterdam UMC deze zorg al ruim 25 jaar levert binnen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam en Leiden CAHAL', is te lezen in de petitie.

Overweldigende hoeveelheid reacties

Het LUMC kreeg een overweldigende hoeveelheid berichten naar aanleiding van het besluit, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. 'We hebben heel veel reacties gekregen van ouders en patiënten. Sommigen wilden zelf een petitie opzetten. Mede daarom hebben we besloten om zelf een petitie te starten.'
Het Leidse ziekenhuis hoopt dat het besluit wordt teruggedraaid. Daarnaast pleit het voor een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van een sluiting.

Concentreren specialistische zorg

In Nederland wordt langer een discussie gevoerd over het concentreren van gespecialiseerde zorg. De Tweede Kamer had hier eerder ook op aangedrongen bij minister De Jonge. Onder deze discussie vallen ook kinderhartchirurgie en de behandeling van aangeboren hartafwijkingen.
Het argument is dat er feitelijk te weinig werk is voor de specialisten om voldoende ervaring op te bouwen als er te veel verschillende centra zijn. De Jonge schrijft in de Kamerbrief dat hij de UMC's heeft gevraagd zelf met een plan te komen, maar die gaven volgens hem aan er niet uit te komen. Daarom heeft hij nu een beslissing genomen.

'Drie centra'

Volgens het LUMC is er wel een voorstel naar de minister gegaan. 'We stelden voor om er drie centra van te maken, in Rotterdam, Groningen en Leiden en Amsterdam', zegt de woordvoerder. Dat uiteindelijk de keuze is gemaakt voor Rotterdam en Utrecht is volgens het Leidse ziekenhuis onbegrijpelijk.
Over het nieuwe hartcentrum in het LUMC maakten we vorige maand deze reportage
LUMC opent nieuwe afdeling voor alles voor het hart: CVIC