De 'ongewone' feestdagen van 2021: 'Er zijn al zoveel mensen negatief, ik blijf positief'

Alie en Cor bij de kerstboom
Alie en Cor bij de kerstboom
ZOETERMEER - De feestdagen van 2021, ze zijn weer niet 'gewoon'. Ook niet bij Het Haagse Bos in Zoetermeer, een woongroep waar 36 mensen wonen met een licht verstandelijke beperking. Toch doen de bewoners het opvallend goed: 'Er zijn al zoveel mensen negatief, ik blijf maar positief'.
In de feestelijk met kerstspullen versierde gemeenschappelijke ruimte van Het Haagse Bos in Zoetermeer, klinkt jingle bells uit veel kelen. De blikkerige ondersteuning van de muziek komt uit een mobiele telefoon. Maar het mag de pret niet drukken; 'Laughing all the way'.
Fred met zijn moeder Elly: missen concerten
Fred met zijn moeder Elly: missen concerten
De laatste weken van het jaar wordt er traditioneel terug geblikt op het voorbije jaar. Ook hier. Alie vindt het vooral lastig dat er maar 4 mensen op bezoek mogen komen met Kerst, Fred miste het afgelopen jaar de concerten en het op bezoek kunnen bij mensen. En Ria barst spontaan in huilen uit bij de vraag: ze heeft het zó gemist dat ze niet naar Jan Smit kon.
Ria mistte Jan Smit heel erg dit jaar
Ria mistte Jan Smit heel erg dit jaar
Boy moet zich inhouden. Hij vond het heel lastig om positief te blijven dit jaar, maar hij is trots op zichzelf dat het hem wel gelukt is. Cor is de meest beschouwende van de bewoners: 'Er zijn al zoveel mensen negatief, dus ik blijf maar positief. Je kunt er toch niks aan doen'.
Maurice en Boy hopen dat de wereld snel weer 'open' mag
Maurice en Boy hopen dat de wereld snel weer 'open' mag
Begeleidster Marieke Regeer verwoordt voor iedereen wat dit jaar lastig maakte: 'Steeds gingen er dingen niet door, of we konden niet bij elkaar komen. En dat moesten we almaar weer vertellen aan de bewoners hier die al die coronamaatregelen toch al moeilijk vinden en ze soms ook niet snappen'.
De feestdagen in een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking
Vooruitblikkend op het komend jaar zegt Yvonne dat ze zo graag weer wat gezellige dingen wil doen met elkaar. En Maurice hoopt dat er nou eindelijk een oplossing komt voor de coronacrisis. 'Wereldwijd', roept hij erbij. Vervolgens zet hij een lied van Willeke Alberti in, iedereen zingt mee.
Samen zijn
Is samen lachen, samen huilen
Leven door dichtbij
Leven door dichtbij elkaar te zijn
Samen zijn