Coronavirus: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets gestegen

Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis
Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van deze week.

Aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt verder

Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt verder. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 17.531 positieve tests geregistreerd, ruim boven het gemiddelde van de afgelopen week. De toename werd verwacht, omdat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus dominant is geworden.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 101.051 meldingen van positieve tests. Gemiddeld komt het neer op 14.436 positieve tests per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de vijfde dag op rij.

Meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis wordt behandeld is vijftien hoger dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het zijn er volgens de cijfers nu 1675, zaterdag waren dat er 1660.
Het aantal patiënten op de intensive care is drie hoger dan zaterdag, op verpleegafdelingen liggen twaalf mensen meer. In totaal liggen nu 462 coronapatiënten op de ic's in Nederland en 1200 op een verpleegafdeling. Verder liggen er 13 patiënten op een ic in het buitenland.

Geboortejaren 1995 en 1996 mogen een boosterafspraak maken

Mensen die in 1995 en 1996 geboren zijn, kunnen vanaf zondag 11.00 uur een afspraak maken voor een boosterprik. Dat meldt demissionair minister De Jonge via Twitter. Om op te kunnen gaan voor en booster mag de tweede vaccinatie niet minder dan drie maanden geleden zijn gezet. Ook moeten mensen die het coronavirus al hebben gehad minimaal drie maanden genezen zijn. Dat heeft het RIVM maandag laten weten.

Gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen stijgt verder

Het gemiddeld aantal coronagevallen is opnieuw gestegen. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn er bij het RIVM 15.667 positieve tests geregistreerd. Dat brengt het weekgemiddelde op 13.638 positieve tests per dag. Dat is 10 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. Wel is aantal positief geregistreerde tests minder dan de dag ervoor. Toen werden er 14.581 corona gevallen geregistreerd.
Bij het RIVM zijn 27 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 35 doden per dag, tegen 41 doden per dag een week eerder.

Laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds 10 november

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis wordt behandeld, is gedaald tot 1660. Dat is het laagste niveau sinds 10 november, bijna twee maanden geleden. In de afgelopen dag zijn 119 ziekenhuisbedden vrijgekomen.
Verpleegafdelingen behandelen zaterdag 1188 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Voor het eerst sinds 7 november komt dat aantal onder de 1200 uit, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Binnen een maand is het aantal patiënten op die zalen met meer dan 1000 gedaald.
Op de intensive cares liggen nu in totaal 472 coronapatiënten. Van hen worden 13 in Duitsland behandeld, evenveel als op vrijdag.
De ziekenhuizen hebben in de afgelopen dag 150 nieuwe patiënten opgenomen. In de afgelopen week belandden dagelijks gemiddeld 173 mensen vanwege hun coronabesmetting in een ziekenhuis. Dat is het laagste gemiddelde sinds 2 november.

Eerste twintigers mogen afspraak maken voor boosterprik

De eerste twintigers zijn aan de beurt om op grond van hun geboortejaar een afspraak voor een boosterprik te maken. Mensen die in 1991 en 1992 zijn geboren, kunnen hun vaccinatie vanaf nu regelen. Onder hen zijn veel mensen die nu nog 29 zijn en dit jaar hun dertigste verjaardag vieren. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge zaterdag aangekondigd.

Onderwijs rekent op snelle heropening scholen

Scholen gaan ervan uit dat het kabinet het primair en voortgezet onderwijs na de kerstvakantie weer gaat openen. Dat melden onderwijsbronnen aan De Telegraaf. Wel komen er mogelijk extra restricties en krijgen gemeenten de mogelijkheid om bij hoge besmettingscijfers de schooldeuren toch dicht te houden. Het kabinet hakt maandag de knoop door, na een advies te hebben gekregen van het OMT.
Onderwijsbronnen vertellen dat het kabinet het liefst alle kinderen weer terug naar school ziet gaan, maar het vooral belangrijk vindt dat cruciale groepen, bijvoorbeeld groep 8-leerlingen en eindexamenkandidaten, zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de coronaproblematiek. Dit zijn de eerste groepen die sowieso weer fysiek onderwijs zullen krijgen.
Het onderwijs rekent erop na de kerstvakantie weer fysiek les te gaan geven
Het onderwijs rekent erop na de kerstvakantie weer fysiek les te gaan geven © ANP

Corona in 2021: 2,3 miljoen positieve tests en ruim 9500 doden

Corona. Ook in 2021 beheerste de ziekte de wereld. In Nederland werden er afgelopen jaar meer dan 2,3 miljoen positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Daarvan zijn er 9519 overleden door de gevolgen van een besmetting. In 2020 waren er minder positieve tests (circa 795.000), maar meer doden (ruim 11.400).
Het aantal besmetting is niet gelijk verdeeld over het jaar. Op 9 september zaten we pas op de helft van het eindtotaal. Dat verdubbelde in de laatste 113 dagen van het jaar. De snelle stijging aan het eind komt door de huidige coronagolf. Die piekte in november. De 'rustigste' maand van dit jaar was juni. In 30 dagen tijd waren er iets meer dan 36.000 positieve tests. Dat staat gelijk aan ongeveer twee dagen in november.

Boosterafspraak voor mensen geboren in 1989 en 1990

Mensen die zijn geboren in 1989 en 1990 kunnen een afspraak maken voor een boostervaccinatie, meldt demissionair minister De Jonge via Twitter.

Meeste nieuwe coronagevallen in afgelopen drie weken

De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen zet door. Afgelopen etmaal zijn er 16.796 positieve tests geregistreerd bij het RIVM. Het hoogste aantal in bijna drie weken tijd.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.207 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Voor de vierde dag op een rij zijn het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis gedaald. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 1766 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 91 minder dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen 481 patiënten met corona 11 minder dan op donderdag.
Volgens het LCPS is nog onzeker of deze daling in ziekenhuiscijfers blijft doorzetten. De daling is afhankelijk van de verspreiding van de omikronvariant. 'De effecten hiervan op de ziekenhuiscijfers zijn nog onduidelijk, maar de verwachting is dat de instroom van nieuwe patiënten in januari hierdoor zal stijgen.'

Oproep aan kabinet: wacht met heropening scholen

Frits Rosendaal, epidemioloog van het LUMC vertelt in het radioprogramma West Wordt Wakker dat het verstandig is om de heropening van de scholen zo lang mogelijk uit te stellen. Het kabinet komt maandag bijeen om te praten over het onderwijs. Rosendaal doet de oproep om tot vrijdag te wachten met het nemen van een beslissing. Volgens hem is er dan een beter beeld van de omikronvariant.
'Er zijn best wel veel signalen die gunstig zijn, maar het is echt nog te vroeg om te juichen. We zien een stijging van het aantal opnames van de nieuwe variant. Wat dat precies gaat doen, dat kunnen we pas volgende week of de week erna zien. In de ziekenhuizen zijn we wel bezorgd', zo legt Rosendaal uit.
Eerder deze week deden 60 organisaties de oproep dat scholen per 10 januari weer hun deuren moeten openen, omdat het anders het welzijn van kinderen zou schaden. Rosendaal begrijpt de noodzaak, maar adviseert toch om zo lang mogelijk te wachten met een definitief besluit. 'Ik zou adviseren om scholen het pas vrijdag te laten weten. Dan hebben we nog een week om te zien wat omikron doet.'

Corona-uitbraak in Leidse opvang: daklozen in quarantaine

Ruim vijftien daklozen die worden opgevangen bij daklozenopvang Nieuwe Energie aan de 3e Binnenvestgracht zijn positief getest op het coronavirus. De deuren van de opvang moeten daardoor noodgedwongen sluiten. Wie binnen was, blijft daar in quarantaine. Dat meldt mediapartner Sleutelstad.
Mensen die zich melden voor een slaapplek worden verwezen naar de opvang aan het Maansteenpad in de Hoge Mors. Ook kunnen daklozen terecht bij stichting De Binnenvest. Enkele daklozen die besmet zijn met het virus worden overgeplaatst naar een speciale ‘corona-opvang’ in Den Haag.
Op het terrein bij de daklozenopvang van stichting De Binnenvest zijn tenten opgezet. Ze zijn bedoeld voor de daklozen die momenteel worden opgevangen in de koude wintermaanden. In de tent kunnen ze even naar buiten om bijvoorbeeld een sigaret te roken.

Bijna 15.000 positieve tests, gemiddelde stijgt opnieuw

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 14.868 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Het gemiddelde stijgt daardoor voor de tweede dag op rij, na meer dan drie weken van onafgebroken daling.
De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels dominant in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht daarom dat het aantal besmettingen de komende tijd verder oploopt. Dat zou dan ook kunnen leiden tot meer ziekenhuisopnames.

Totaal ruim 3,7 miljoen boosterprikken gezet, dagrecord voor GGD

Ruim 3,7 miljoen mensen hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Dat zijn er bijna 750.000 meer dan de stand afgelopen zondag en bijna 1,4 miljoen meer dan een week geleden. Bijna een kwart van alle volwassenen heeft een oppepprik gekregen.
Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge heeft de nieuwe stand donderdag bekendgemaakt. De GGD'en hebben woensdag een dagrecord gevestigd. Zij zetten toen 253.760 oppepprikken.
Een GGD-medewerker zet een boosterprik
Een GGD-medewerker zet een boosterprik © ANP
In totaal hebben de GGD'en nu bijna 3,1 miljoen boosterprikken gezet. Aanvankelijk waren dit mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken, maar inmiddels worden ook dertigers, veertigers en vijftigers gevaccineerd.

46 gedetineerden in PI Alphen aan den Rijn besmet

Zeker 46 gedetineerden in de Penintentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn zijn besmet met het coronavirus en zitten daarom op een speciale quarantaineafdeling, dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen aan Omroep West. Nog eens 50 andere gedetineerden zitten op hun eigen afdeling in quarantaine omdat zij contact hebben gehad met de besmette personen. Zij moeten tot zeker volgende week woensdag in quarantaine blijven.
Het zou gaan om gedetineerden van zowel de locatie Maatschapslaan als de Eikenlaan. Gedurende de quarantaine mogen de gedetineerden hun cel niet verlaten. Wel mogen ze één uur per dag in kleine groepjes naar buiten om even te luchten en mogen ze telefonisch contact houden met het thuisfront. Bezoek, arbeid en sport zijn allemaal niet toegestaan.
'Het in quarantaine plaatsen van de gedetineerden is een ingrijpende maatregel, maar ook noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen. De meeste gedetineerden hebben geen klachten, een enkeling heeft milde klachten', zegt de woordvoerder van de DJI. De sfeer onder de gedetineerden zou goed zijn. 'Het personeel doet er alles aan om dat zo te houden.' In totaal verblijven er 870 gedetineerden in de PI Alphen aan den Rijn.

Laagste aantal patiënten in ziekenhuizen sinds half november

Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald. Momenteel gaat het om 1857 patiénten, dat is het laagste aantal sinds 13 november en 108 minder dan woensdag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voor de kerst lagen er geruime tijd meer dan 2000 patiënten in het ziekenhuis.
Ook op de ic's daalt de bezetting. Daar liggen nu 492 mensen met corona: 23 minder dan een dag eerder. Het is voor het eerst sinds 23 november dat er minder dan 500 patiënten op de ic's liggen. Op de verpleegafdelingen gaat het nog om 1365 mensen, 85 minder dan woensdag.
De afgelopen 24 uur zijn er 19 nieuwe patiënten opgenomen met corona op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 137 nieuwe patiënten binnengebracht.

Kappers demonstreren met cake en etalagepoppen voor steun

Donderdag 30 december demonstreren meer dan 2000 kappers in Nederland voor meer compensatie voor de verplichte coronasluiting. In ruim 120 gemeenten gaan de kappers actievoeren door bijvoorbeeld cake en oliebollen uit te delen in hun salon. Andere kappers plaatste posters op de ramen of zetten foto's van naakte etalagepoppen die geknipt worden.
Kappers protesteren tegen coronamaatregelen
Met de acties willen de kappers aandacht vragen voor de financiële problemen in de branche, omdat volgens de coronasteun niet toereikend is. Kleine zelfstandige kappers krijgen momenteel alleen steun als ze geen partner hebben met een inkomen van meer dan 1500 euro per maand. Ook zijn er grotere salons die moeite hebben om de crisis door te komen door alle misgelopen omzet. Daar komt ook nog eens bij dat de kappers al eerder dicht moesten, en toen ook al veel geld zijn kwijtgeraakt.
De acties zijn niet georganiseerd door brancheorganisaite ANKO, maar worden daar wel door gesteund. Eerder deze week gaf een woordvoerder aan dat het een goede zaak was dat de kappers van zich willen laten horen. Volgens ANKO kunnen de kappers best veilig open, omdat de meeste besmettingen daar niet plaatsvinden. Volgens hen betekent het huidige beroepsverbod ook dat de bewoners van verzorgingstehuizen hun haren niet meer kunnen laten wassen.

Schoolorganisaties: 'Pas open als er een gedegen plan is'

Onderwijsorganisaties zeggen dat de scholen pas open kunnen als de veiligheid en gezondheid voorop staan in lijn met internationale richtlijnen. 'Scholen moeten pas heropend worden als er een gedegen plan is, waarmee de veiligheid en gezondheid gewaarborgd worden. Een veilige en gezonde werkomgeving is een recht. Net zoals het voor de overheid een plicht is epidemieën te bestrijden', aldus onderwijsvakbodn Leraren in Actie.
Ook kinderrechtenorganisatie Unicef en tientallen anderen spraken zich donderdag uit tegen het dichthouden van scholen aan het begin van het nieuwe jaar. De PO-Raad, de koepelorganisatie voor basisscholen, staat achter Unicef. 'We hopen dat de scholen hun deuren na de kerstvakantie weer kunnen openen. Enerzijds omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om samen met klasgenootjes naar school te kunnen gaan, maar anderzijds ook voor hun sociaal-emotionele welzijn.' Ook hamert de organisatie op het veiligstellen van het personeel.
Volgens de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, kunnen er drie afwegingen gemaakt worden. 'Het belang van leerlingen, dat ze goed les kunnen krijgen en elkaar kunnen ontmoeten en het belang van veiligheid van het personeel. Het derde belang is het omlaag brengen van de besmettingen. Als uit die belangenafweging naar voren komt dat het verantwoord is om de scholen open te doen dan zijn wij daar helemaal voor.'
Komende maandag besluit het kabinet of de scholen vanaf 10 januari weer open kunnen gaan.

Virologen zien voors en tegens in dilemma heropening scholen

Een 'duivels dilemma' zo noemt viroloog Frits Rosendaal uit Leiden de beslissing om de scholen na de kerstvakantie wel of niet te openen. Het kabinet praat maandag over een heropening van de scholen. Meerdere organisaties, waaronder Unicef en de Kinderombudsvrouwen roepen donderdag op om de scholen in het nieuwe jaar weer te laten starten.
De meningen onder virologen zijn echter verdeeld. 'Ik denk dat we voor half januari niet veel moeten doen', zegt de Groningse viroloog Bert Niesters. 'Niemand zal bestrijden dat het beter is voor de kinderen. Maar de besmettingen nemen fors toe en voor je het weet worden er weer klassen naar huis gestuurd.'
Beide virologen denken dat het belangrijk is om af te wachten wat de data over de besmettingen zijn en wat het effect van de omikronvariant precies op het aantal ziekenhuisopnames is. Data uit het buitenland kunnen hierover misschien al duidelijkheid geven, waardoor er een beslissing gemaakt kan worden over de heropening van de scholen. 'Ik kan me voorstellen dat het kabinet het risico wil nemen, vanwege de negatieve effecten van een scholensluiting op kinderen', zegt Rosendaal. Maar ik kan me ook indenken dat het nog een weekje wacht. Het is een duivels dilemma.'

Organisaties roepen op om scholen na vakantie weer te openen

Unicef Nederland roept samen met 59 andere organisaties op om scholen na de kerstvakantie gelijk weer te openen. Na drie scholensluitingen trekken de organisaties een grens: 'Onderwijs is geen aan- en uitknop, geen knipperlicht. Het is een essentieel onderdeel van opgroeien.'
'Als we inmiddels één harde les hebben geleerd, is het wel dat het sluiten van scholen het welzijn van kinderen en jongeren schaadt', zegt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland. 'Deze pandemie moet in eerste plaats door volwassenen worden opgelost. Maak het sluiten van scholen dus geen dag langer onderdeel van de lockdownmaatregelen, gebruik kinderen niet als breekijzer en hou scholen open.'
Andere ondertekenaars van de oproep zijn onder meer de Nederlandse ggz, Defence for Children, het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Save the Children en V&VN Verpleegkundigen.

Gommers: jongeren moeten meer stem laten horen

Jongeren moeten meer hun stem laten horen over hoe zij hun vrijheid willen terugkrijgen en weer een leuk leven kunnen leiden te midden van de coronacrisis, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).
Jongeren moeten volgens hem met een stappenplan komen over hoe er weer versoepeld kan worden. 'Ze zullen moeten laten zien dat ze een bijdrage willen leveren aan de toekomst', zei Gommers in een interview in debatcentrum De Balie in Amsterdam. 'Ik ben 57 en heb een heel goed leven nu, ik heb bijna helemaal geen last van Covid, ik ga niet meer uit', vervolgt de ic-arts.
Gommers vindt dat bij het bestrijden van het coronavirus er een onderscheid gemaakt moet worden tussen jongeren en ouderen. Hij benadrukt dat jongeren tot nu toe bijna niet ziek worden van het virus. 'We hadden vorig jaar gehoopt dat als we gevaccineerd zijn we perspectief kunnen bieden aan jonge mensen, maar nu zijn we twee jaar verder en dat is er nog steeds niet.'

De Jonge: drie extra boosterrondes volgend jaar mogelijk

Het kabinet gaat ervan uit de er volgend jaar drie extra boosterrondes voor coronvaccins kunnen komen en ten minste één boosterronde in 2023. Dat schrijft demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet en het RIVM proberen zo goed mogelijk in kaart brengen hoeveel boosters er nodig zijn volgend jaar. Maar dat is 'niet eenvoudig aangezien we hierbij met een groot aantal, deels nog onbekende, variabelen rekening moeten houden. Het kabinet kiest daarom zoveel mogelijk voor zekerheid', schrijft De Jonge.
Nederland slaat bijna 6 miljoen extra coronavaccins in voor die mogelijke extra boosterrondes. Die vaccins zouden net als 12 miljoen eerder bestelde vaccins van Pfizer/BioNTech mogelijk al zijn aangepast aan de omikronvariant.

De Jonge: pas op met te veel optimisme over omikron

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge (CDA) waarschuwt voor een te snelle versoepeling van de huidige lockdown, die voorlopig geldt tot en met vrijdag 14 januari. Het kabinet houdt de cijfers volgens De Jonge 'van dag tot dag' in de gaten. De coronacijfers dalen. "Maar pas op: juich niet te vroeg", zei hij na coronaoverleg met premier Mark Rutte (VVD) tegen de NOS. 'We hebben meer data nodig om te weten of het meevalt.'
Wel besluit het kabinet maandag al of de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen. Het Outbreak Management Team (OMT) komt dan met een onderzoek naar het risico van het weer naar school sturen van leerlingen.
Dat de coronacijfers dalen, komt door eerdere maatregelen, zoals de avondlockdown van november en begin december. Het is nog te vroeg om het effect van de harde lockdown te berekenen. Minister De Jonge spreekt wel van 'lichtpuntjes', maar dat gaat over de verwachting dat omikron minder ziekmakend is. 'Het is behoorlijk besmettelijk, maar je wordt er waarschijnlijk minder ziek van', aldus De Jonge.
Minister De Jonge staat de pers te woord op de woensdag na Kerstmis
Minister De Jonge staat de pers te woord op de woensdag na Kerstmis © ANP

Burgemeester Bodegraven-Reeuwijk vast in Midden-Oosten

Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen (VVD) van Bodegraven-Reeuwijk moet langer in quarantaine blijven. De burgervader was medio december te gast bij de wereldkampioenschappen kortebaan zwemmen in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Van Heijningen is erevoorzitter van zwembond KNZB. Tijdens zijn verblijf in het Midden-Oosten raakte de voormalig vicepresident van de Europese zwembond LEN en oud-bestuurslid van wereldzwembond FINA besmet met het coronavirus.
Aan AD Groene Hart laat locoburgemeester Dirk-Jan Knol (CDA) weten dat Van Heijningen pas naar Nederland mag terugkeren als hij tweemaal negatief heeft getest. Hij hoopt dat de burgemeester voor oud & nieuw weer thuis is. Zo niet, dan is er een zogeheten achtervangrooster gemaakt en draagt een wethouder de verantwoordelijkheid tijdens de jaarwisseling.
Erik van Heijningen in 2016 bij een internationaal zwemtoernooi
Erik van Heijningen in 2016 bij een internationaal zwemtoernooi © ANP

Quarantaineplicht voor reizigers uit Verenigde Staten

Voor wie vanuit de Verenigde Staten (terug)reist naar Nederland geldt vanaf 30 december een quarantaineplicht, ook voor gevaccineerden. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Amerika verandert van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisicogebied. Voor het land geldt nog altijd 'code oranje'.
Reizigers uit een zeerhoogrisicogebied moeten tien dagen in quarantaine. Wel mag deze quarantaine na vijf dagen beëindigd worden, na een negatieve coronatest bij de GGD. Een negatieve coronatest voor reizigers uit de Verenigde Staten blijft ook verplicht.

Meldpunt geopend voor zorgmedewerkers met long covid

Vakbond FNV opent een meldpunt voor zorgmedewerkers met long covid die erdoor financiële schade oplopen. Met het meldpunt hoopt FNV de omvang van het probleem beter in kaart te krijgen 'en de nieuwe minister van VWS van actuele informatie te kunnen voorzien'. Ondertussen pleit de FNV ervoor dat de overheid snel met een speciaal long covid-fonds komt.
Volgens de bond melden zich steeds meer zorgprofessionals die langer dan een jaar in de ziektewet zitten en daardoor in salaris terugvallen. Ook zouden zij kosten hebben gemaakt voor revalidatie die niet worden vergoed.
Inmiddels heeft de FNV meer dan honderd meldingen van werknemers met long covid-klachten in behandeling. Veruit het merendeel werkt in de zorg, aldus de bond. 'Dit zijn ook allemaal mensen die aannemelijk kunnen maken dat ze op het werk besmet zijn geraakt. Vaak had hun ziekte voorkomen kunnen worden door het gebruik van de juiste beschermingsmiddelen.'
Er zijn in de ziekenhuizen woensdag geen coronapatiënten bij gekomen
Er zijn in de ziekenhuizen woensdag geen coronapatiënten bij gekomen © ANP

Ook in 2021 fors minder files op Nederlandse wegen

Het aantal files op de Nederlandse wegen lag ook dit jaar fors lager dan in de jaren voor de coronapandemie. De filezwaarte, de lengte keer de duur van files, daalde met 57 procent ten opzichte van 2019, meldt de ANWB woensdag.
Ook 2020 liet al een forse daling zien. Toen was sprake van een daling van de filezwaarte van 63 procent vergeleken met 2019, het laatste jaar voordat het coronavirus de hele wereld in zijn greep kreeg. 2019 kende volgens de ANWB nog forse groeicijfers in de mobiliteit.
Filerijden op de snelweg
Filerijden op de snelweg © ANP
Het verkeersaanbod tijdens de ochtendspits, de graadmeter voor woon-werkverkeer, was laag doordat mensen net als vorig jaar massaal thuiswerkten, aldus de ANWB. 'Weggebruikers ondervonden daardoor tussen 06.00 en 09.00 uur nauwelijks hinder van files.'

Nieuwe vaccinatielocaties in Noordwijkerhout en Bergambacht in gebruik genomen

De GGD Hollands Midden heeft de vaccinatielocaties in Noordwijkerhout en Bergambacht in gebruik genomen. Daarmee komt het aantal locaties waar mensen terecht kunnen voor een vaccinatie of boosterprik in de regio Hollands Midden op vijf. Eerder al was het prikken mogelijk in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden.
De komende weken komen hier nog twee nieuwe locaties bij. In de eerste week van het nieuwe jaar zal de locatie in Nieuwerkerk weer open gaan, terwijl een week later die in Leiderdorp in gebruik genomen kan worden.

Zo'n 1,16 miljoen mensen kregen vorige week boosterprik

Het tempo van de boostervaccinaties tegen het coronavirus gaat verder omhoog. Ongeveer 1,16 miljoen volwassenen kregen vorige week een oppepprik. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar.
In totaal hebben nu bijna 3 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Het RIVM deelt nog geen overzicht van de deelname per leeftijdsgroep.
Ook hebben zo'n 130.000 mensen een aanvullende vaccinatie gekregen. Deze mensen hebben een ernstige afweerstoornis waardoor ze na de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming tegen het coronavirus hebben opgebouwd.

Kort geding tegen lockdown

De gevolgen van de huidige lockdown zijn zo ingrijpend, dat 'ie per direct zou moeten worden beëindigd. 'Deze lockdown gaat in tegen de fundamentele rechten van de Nederlandse bevolking', betoogde advocaat Bart Maes dinsdag tijdens het kort geding in de rechtbank. Het demissionaire kabinet wil de lockdown zeker tot 14 januari handhaven.
Advocaat Bart Maes (l) tijdens de zitting in de rechtbank
Advocaat Bart Maes (l) tijdens de zitting in de rechtbank © ANP
Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat een slecht idee. 'De maatregelen zijn zwaar, dat zal niemand ontkennen. Maar er is zeker rechtvaardiging voor de inbreuk die op rechten van mensen wordt gemaakt', stelde landsadvocaat Jannetje Bootsma over de vele patiënten in ziekenhuizen en de grote zorgen over de omikronvariant.
Het Algemeen Dagblad, dat aanwezig was bij de zitting, meldt dat de rechtbank op dinsdag 4 januari uitspraak doet. Dat is tien dagen voor het mogelijke einde van de lockdown.
Landsadvocaat Jannetje Bootsma
Landsadvocaat Jannetje Bootsma © ANP

Aantal positieve tests onder twintigers stijgt snel

Vooral twintigers lopen momenteel het coronavirus op. In de afgelopen week testten 15.514 mensen uit die leeftijdsgroep positief. Dat is bijna een kwart meer dan een week eerder.
In totaal kregen vorige week ruim 84.000 mensen te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Van hen is dus ongeveer een op de vijf een twintiger.
Eerder waren tieners juist een belangrijke groep, maar daar daalt het aantal positieve tests nu juist. In de afgelopen week werd het coronavirus vastgesteld bij 10.957 tieners, ruim 21 procent minder dan een week eerder. Onder kinderen van 9 jaar en jonger daalde het aantal nieuwe gevallen met meer dan 30 procent.

Omikronvariant vanaf nu dominant in Nederland

De omikronvariant van het coronavirus is dominant geworden in Nederland. Dat betekent dat het bij meer dan de helft van alle vastgestelde besmettingen om die virusversie gaat. De deltavariant is verdrongen naar de tweede plaats.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt in hun wekelijkse publicatie te verwachten dat de snelle verspreiding van de omikronvariant 'de komende tijd tot extra besmettingen zal leiden, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen'.

Kappers demonstreren voor extra steun

Kappers gaan verspreid over het land donderdag demonstreren. Ze vinden dat ze te weinig gecompenseerd worden voor de verplichte coronasluiting. Ook vinden ze de huidige regels onduidelijk.
Volgens ondernemerscollectief Ik kan niet meer - Knippen hebben zich al bijna tweehonderd kappers aangemeld in meer dan 120 gemeenten. Naast kleinschalige demonstraties in de gemeenten gaan sommige kappers uit protest etalagepoppen in hun stoelen zetten. Uiteindelijk willen de actievoerders alle meldingen en foto's van de actie bundelen en als een petitie aan de Tweede Kamer aanbieden.
Kappersbrancheorganisatie ANKO is niet betrokken bij de voorbereiding van de actie, maar heeft wel contact gehad met Ik kan niet meer. De vereniging vindt het volgens een woordvoerster een goede zaak dat er zoveel kappers van zich willen laten horen en dat de actievoerders zich tegelijk houden aan de coronaregels.

Eerste dertigers mogen afspraak boosterprik maken

Het is de beurt aan de eerste dertigers om een afspraak te maken voor een boosterprik. Dat meldt demissionair zorgminister Hugo de Jonge op Twitter. Mensen met het geboortejaar 1981 en 1982 kunnen dinsdag vanaf 11.00 uur een afspraak maken via de GGD.
De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Dat was eerst zes maanden, maar gezien de snelle opmars van de omikronvariant is het boostermoment naar voren gehaald. Mensen kunnen niet kiezen welk vaccin ze krijgen: de prik wordt gezet met Moderna of Pfizer, ongeacht de voorgaande vaccinaties.
Volgens de meest recente cijfers, van eind vorige week, zijn tot dusver 2,3 miljoen boosterprikken gezet. Daarnaast hebben meer dan 127.000 mensen een aanvullende prik gekregen omdat ze een ernstige afweerstoornis hebben. Het is de bedoeling alle 18-plussers die gevaccineerd kunnen worden, voor 1 februari geprikt te hebben.

Voormalig Red Team-lid Wim Schellekens prikt in Noordwijkerhout

De nieuwe vaccinatielocatie in Noordwijkerhout draait op volle toeren. Voormalig Red Team-lid Wim Schellekens is sinds maandag een van de prikkers op de locatie. 'Wat een goed georganiseerde aanpak en wat een leuk team', schrijft Schellekens op Twitter. De locatie heeft maandag op één dag 1600 prikken gezet.
Schellekens is voormalig hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en was lid van het Red Team, dat gevraagd en ongevraagd advies gaf aan de overheid over de coronamaatregelen. In november stopte het Red Team.

Vaccinatieafspraak bij GGD kan voorlopig niet verzet worden

Mensen die een afspraak hebben gemaakt voor een vaccinatie kunnen die voorlopig niet verzetten. De koepelorganisatie van de GGD'en meldt dat op die manier de callcentermedewerkers meer tijd hebben om 'boostervaccinaties in te plannen voor ouderen, zodat zij eerder aan de beurt komen'.
GGD GHOR Nederland meldt dat van alle telefoontjes bij het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer 40 procent gaat over het verplaatsen of afzeggen van een afspraak. 'Dit was eerder nog 15 procent.' Ouderen die digitaal minder vaardig zijn en telefonisch een afspraak willen maken of mensen zonder DigiD, zijn daarvan de dupe.
Volgens GGD GHOR Nederland verzetten mensen hun afspraak om verschillende redenen, bijvoorbeeld om sneller een booster te kunnen krijgen. Ook gebeurt het dat mensen al een booster hebben gekregen van de huisarts en een afspraak bij de GGD willen annuleren. Een afspraak annuleren via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer blijft wel mogelijk.

Weekcijfers RIVM: positieve tests dalen nog steeds

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog steeds. Een week geleden werden er in de weekcijfers van het RIVM 94.864 positieve testen geregistreerd. Dat aantal neemt dinsdag waarschijnlijk nog meer af. Het RIVM registreerde in de afgelopen zes dagen zo'n 75.309 positief geteste mensen. Dat zijn er gemiddeld zo'n 12.551 per dag. Het weektotaal kan dus uitkomen op ongeveer 88.000 besmettingen. In vergelijking met vorige week is dat een daling van rond de 7 procent.
De snelheid waarmee het aantal positieve tests daalt, neemt wel af. Vorige week dinsdag waren de weekcijfers ongeveer 19 procent lager dan een week eerder. Het reproductiegetal werd toen vastgesteld op 0,88. Dit cijfer laat zien hoe snel het virus zich verspreidt, maar wordt pas veertien dagen later vastgesteld. Afgelopen vrijdag werd het reproductiegetal 0,91.
Het RIVM verwacht dat de besmettingscijfers in de komende tijd weer gaan stijgen vanwege de omikronvariant, de vermoedelijk besmettelijkere variant van het coronavirus. Het is mogelijk dat de ziekenhuisopnames dan ook weer toenemen.

Geboortejaar 1980 mag een boosterafspraak maken

Vanaf 16 uur op maandagmiddag kunnen mensen geboren in 1980 een afspraak maken voor een boosterprik. Inplannen van een booster is mogelijk wanneer de laatste prik 3 maanden of langer geleden gezet is. Eerder op de maandag werden mensen die geboren zijn in 1978 en 1979 opgeroepen voor het plannen van een prikafspraak.

Politie: handhaving maatregelen niet hoogste prioriteit bij jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling staat handhaving van de aangescherpte coronaregels en het vuurwerkverbod op de derde plaats in het lijstje van prioriteiten van de politie. Voorop staat het garanderen van de veiligheid van hulpverleners als brandweer en ambulancemedewerkers. Op de tweede plaats staat de veiligheid van burgers. Dat zegt politiechef Willem Woelders. Hij bereidt bij de Nationale Politie de jaarwisseling voor.
Om in de grote steden beter te kunnen handhaven zijn vuurwerkshows en aftelmomenten afgeschaft, evenals de de traditionele vreugdevuren in Den Haag.

Mensen geboren in 1978 of 1979 kunnen afspraak boosterprik maken

Mensen die in 1978 of in 1979 geboren zijn kunnen vanaf maandag een afspraak maken voor hun boosterprik. Wel mag de tweede vaccinatie niet minder dan drie maanden geleden zijn gezet. Ook moeten mensen die het coronavirus al hebben gehad minimaal drie maanden genezen zijn. Dat heeft het RIVM maandag laten weten.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.