Voordeur in achtertuin zorgt voor onrust in Leiden

Het plaatsen van een voordeur in de achtertuin heeft voor ophef in Leiden gezorgd
Het plaatsen van een voordeur in de achtertuin heeft voor ophef in Leiden gezorgd © Lieuwe van Slooten
LEIDEN - Maaltijdbezorgers rijden minutenlang door de straten op zoek naar nr 11a, de postbode loopt over privéterrein om een pakje af te geven; bewoners van de Hogewoerd in Leiden zijn het zat. Sinds een woningsplitsing zit er opeens een voordeur in een van de achtertuinen.
De basis van het conflict is al in een ver verleden gelegd. De eigenaar van de woning aan de Hogewoerd wil zijn eigen woning splitsen zodat hij de bovenverdieping kan verhuren. Hij krijgt hiervoor de benodigde vergunningen, en dan zijn er twee woningen op het adres gevestigd. Om het de huurders nog makkelijker te maken krijgt deze woning in 2020 een eigen ingang, namelijk de achterdeur van de oorspronkelijke woning aan de Hogewoerd.
Deze achteringang heeft nu ook een eigen huisnummer gekregen, namelijk Nieuwebrugsteeg 11A. En dat zorgt voor flink wat problemen in de buurt. De nieuwe voordeur is namelijk alleen te bereiken via het achterpad langs de schuurtjes in de buurt. En bij de ingang van het pad hangen twee waarschuwingsbordjes: eigen terrein en privé.

Niet blij met toeloop van bezorgers

Dit paadje moet nu dus gebruikt worden door iedereen die naar de voordeur van de nieuwe woning moet. De bewoners van het blok zijn niet blij met de toeloop van bezorgers. 'We zijn allemaal erfpachters en eigenaars van de grond waarop het steegje loopt', legt een van de buurtbewoners bij mediapartner Sleutelstad uit. 'Nu er een voordeur aan het einde van het pad zit, is ons pad ineens openbare weg, maar het pad is daar niet voor bedoeld. En ook niet voor geschikt.'
Het enige pad dat naar de nieuwe woning leidt
Het enige pad dat naar de nieuwe woning leidt © Lieuwe van Slooten
De buurtbewoners hebben al bij de gemeente Leiden aan de bel getrokken, maar zonder succes. Volgens de gemeente is er voor de splitsing een vergunning verleend. Het toekennen van het huisnummer is volgens de gemeente 'een feitelijke constatering van bepaald gebruik'. In de ogen van de gemeente was het daarom niet nodig om de belangen van buurtbewoners mee te nemen.

'Slechts een administratieve handeling'

De omwonenden kunnen daarom ook geen bezwaar maken tegen het huisnummer. 'Dat bleek niet mogelijk omdat we geen belanghebbenden zouden zijn. Immers het is slechts een administratieve handeling', vertelt een gefrustreerde buurtbewoner. 'Uiteindelijk zitten wij wel met de ongewenste gevolgen.'
Met de bewoners van 11A is inmiddels een oplossing gevonden. Pakketjes worden aan de voorkant bezorgd. Hierdoor zijn er geen zoekende bezorgers meer te zien in de wijk en is het rustig op het achterpad. Toch is het hiermee nog niet klaar voor de buurtbewoners, want wat gebeurt er als de mensen in 11A verhuizen en er nieuwe mensen komen wonen. 'Dit is geen blijvende oplossing', spreekt een van de omwonenden de vrees van de hele buurt uit.