Oliebollenfamilie viert 50-jarig jubileum: 'Als kind sliep ik regelmatig achter de toonbank'

RIJSWIJK - De oliebollenkraam van de familie Van der Weerdt is al 50 jaar te vinden in Rijswijk. Ondanks dat het jubileum niet gevierd kan worden vanwege de coronacrisis, zakt de moed eigenaar Aart niet in de schoenen. 'Het oliebollen bakken zit in ons bloed. Ik hoop dat we hier de komende vijftig jaar op deze plek mee door kunnen gaan.'
In de feestelijk versierde oliebollenkraam is het maandagochtend flink aanpoten voor Aart en zijn dochter Angel. Jong en oud komt af op de geur van verse oliebollen en appelflappen. De frituur draait op volle toeren, terwijl het duo elkaar feilloos aanvoelt vanachter de toonbank. In rap tempo helpt Angel de klanten die zich in een rij hebben opgesteld voor de kraam. Niet veel later, vlak na de lunchtijd, verschijnen ook opa Aart en oma Hennie bij de kraam. Laatstgenoemde heeft zich binnen een mum van tijd omgekleed om de oliebollen in te pakken, samen met haar kleindochter.
'In de tijd dat wij zijn begonnen met het verkopen van oliebollen kostte een oliebol drie cent. Maar inmiddels is er veel veranderd', weet Hennie. Op drukke dagen is ze zelf nog regelmatig in de kraam te vinden om haar zoon te helpen. 'Ik weet nog goed dat klanten jaren geleden in de rij stonden te wachten totdat we open gingen. In die tijd bestond er nog geen McDonald's of snackbar en was er veel minder concurrentie.'
Al 50 jaar bakt deze familie oliebollen

Grootgebracht achter de toonbank

Als klein jongentje groeide Aart op tussen de kermisattracties waar hij het vak al op jonge leeftijd onder de knie kreeg. 'Vanaf mijn vijftiende ben ik mijn ouders gaan helpen. Ik weet nog goed dat ik als kleine jongen regelmatig achter de toonbank sliep, terwijl mijn vader en moeder samen in de kraam aan het werk waren. Zij achter de kassa en hij druk in de weer met het mixen en bakken van de oliebollen', blikt Van der Weerdt terug.
Ook moeder Hennie herinnert zich nog goed dat haar zoon al op jonge leeftijd tussen de oliebollen te vinden was. 'Vroeger sliepen we in een caravan en werkten we overdag in de kraam. Aart is echt grootgebracht achter de toonbank. Vanaf het moment dat hij tandjes had at hij al oliebollen', vertelt zijn moeder terwijl ze druk is met het aanvullen van de bollen op de toonbank.
Aart in zijn oliebollenkraam in Rijswijk.
Aart in zijn oliebollenkraam in Rijswijk. © Omroep West/Owen O'Brien

Recept blijft geheim

De familie verkoopt sinds 1824 oliebollen op kermissen door heel Nederland en is met haar oliebollenkraam inmiddels een begrip in Rijswijk 'Hoe we de oliebollen exact bereiden kan ik niet vertellen', zet Aart met een glimlach. 'Wel is het zo dat we geen melk en eieren gebruiken. Ons recept is een geheim en dat zal altijd zo blijven.' Twee jongens die vlak naast de kraam hun oliebollen opeten zijn tevreden over de smaak. 'De oliebollen zijn goed op temperatuur en niet te vet. Ook de textuur is erg fijn, een echte aanrader.'
De famillie van der Weerdt verkoopt al oliebollen sinds 1824.
De famillie van der Weerdt verkoopt al oliebollen sinds 1824.