Van eerbetoon aan Golden Earring tot de zomerhit van Mart Hoogkamer: het cultuuroverzicht van 2021

Mart Hoogkamer
Mart Hoogkamer © Omroep West
REGIO - Door de coronamaatregelen was 2021 opnieuw een moeilijk jaar voor de cultuursector. Een strenge lockdown zorgde tot begin juni voor alleen maar gesloten deuren. Daarna werd er mede dankzij de QR-code en het testen voor toegang langzaam steeds meer mogelijk. Maar niet voor lang, want eind november gooide een avondlockdown weer roet in het eten. En sinds 19 december verkeert de cultuursector opnieuw in grote onzekerheid over hoe het nu verder moet na 14 januari. Toch blikken we niet in mineur terug, want ondanks alle tegenslag was er ook veel te genieten in 2021.

Eerbetoon aan Golden Earring en George Kooymans

Donderdagmiddag 11 maart, om 17.15 uur, nam heel Nederland op luidruchtige wijze afscheid van Nederlands beste rockband, Golden Earring. Door het hele land klonk hun grootste hit Radar Love. De legendarische Haagse band zette noodgedwongen een punt achter een carrière van een indrukwekkende zestig jaar, omdat begin februari bekend werd dat gitarist George Kooymans lijdt aan de spier- en zenuwziekte ALS en niet meer kan optreden. Onder toeziend oog van drummer Cesar Zuiderwijk speelde stadsbeiaardier Gijsbert Kok Radar Love speelde op het carillon van de Grote Kerk.

De eerste voorstelling met publiek er weer bij

De eerste staande ovatie van dit jaar klonk op 19 april in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het was één van de locaties in Nederland die geselecteerd was voor de pilot Testen voor Toegang, waardoor de theaters voor het eerst sinds de strenge lockdown de deuren weer mochten openen voor publiek. Tot groot enthousiasme en opluchting van niet alleen de theatermakers, maar ook de bezoekers: 'Ja waanzinnig. Dat applaus, dat gevoel, dat geluid. Heerlijk!'

Regisseur Eric de Vroedt van Het Nationale Theater maakt meest persoonlijke voorstelling

Het Nationale Theater keerde meteen na de strenge lockdown terug met de marathonvoorstelling De Eeuw Van Mijn Moeder, waarin de succesvolle regisseur Eric de Vroedt het levensverhaal van zijn overleden moeder vertelt. De recensies zijn unaniem lovend. Omdat het Haagse gezelschap nog in onzekerheid verkeert over het al dan niet doorgaan van de voorstellingen, wordt er voor televisie ook een registratie gemaakt, die in augustus in drie delen wordt uitgezonden op de nationale televisie.

Mart Hoogkamer scoort dé zomerhit van 2021

Niet Justin Bieber, Ed Sheeran, Dua Lipa of David Guetta, maar onze eigen Leidse volkszanger Mart Hoogkamer prijkt in augustus bovenaan de Nederlandse Top 40. Zijn hit Ik Ga Zwemmen was in twintig minuten opgetekend, maar zorgde alsnog voor de uitbundige feestvreugde in een zomer, die maar geen zomer wilde worden. Geen radio- of televisieprogramma kwam voorbij zonder de goedlachse Mart. En niet alleen op menig feestje, maar ook op de voetbaltribunes klonk het uit vele kelen: 'Ik ga zwemmen in de Bacardi Lemon', uiteraard met instemming van de rumfabrikant.

Nieuwe chef-dirigent voor het Haagse Residentie Orkest

Midden in de verhuizing van het Zuiderstrandtheater naar het nieuwe cultuurcomplex Amare in de Haagse binnenstad begint Anja Bihlmaier als chef-dirigent van het Residentie Orkest. Een betere start kan zij zich niet wensen, want de akoestiek van de concertzaal is om door een ringetje te halen. De orkestleden zijn op hun beurt ook blij met de zeer enthousiaste Duitse chef-dirigent, die zich in korte tijd de Nederlandse taal eigen heeft gemaakt: 'Ik ben een nieuw leven begonnen en ben echt blij, ook met de zee, met het culturele aanbod, de natuur en de openheid van de mensen. Daarom heb ik ook geprobeerd de Nederlandse taal te leren, om er bij te horen.'

Cultuurcomplex Amare gaat (eindelijk) open voor publiek

Na jarenlang politiek gesteggel en de nodige vertraging tijdens de verbouwing wordt dit najaar het cultuurcomplex Amare opgeleverd. Na de officiële overdracht in het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is het de beurt aan de inwoners van Den Haag om een kijkje te nemen in het gigantisch grote gebouw, waar behalve het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater ook het Koninklijk Conservatorium wordt gehuisvest. De reacties spreken voor zich: 'Aan de buitenkant vond ik het niet mooi. Die pilaren, dat vond ik verschrikkelijk. Maar als je dan hier binnenloopt, dan denk ik: wow, prachtig, ik kan niet anders zeggen.'

Acteur Emmanuel Ohene Boafo wint de Louis d'Or

Lot of toeval, maar door de coronacrisis kreeg acteur Emmanuel Ohene Boafo van Het Nationale Theater de kans om de solovoorstelling Sea Wall te mogen spelen. Dat leverde hem niet alleen staande ovaties en lovende recensies op, maar ook de Louis d'Or. Daarmee is hij de jongste en eerste zwarte acteur van Nederlands belangrijkste toneelprijs. Waarschijnlijk gaan we nog veel van hem horen, want hij speelt de hoofdrol in de familiefilm Totem, die eind 2022 moet verschijnen. Bovendien heeft hij zijn pijlen gericht op een doorbraak in het buitenland.
Emmanuel Ohene Boafo
Emmanuel Ohene Boafo © Gordon Meuleman

Ongeneeslijk zieke Rob Bolland leeft iedere dag alsof het zijn laatste is

Hoewel hij is uitbehandeld, gaat de Haagse zanger Rob Bolland niet bij de pakken neerzitten. In de tijd die hem nog rest wil hij er nog zoveel mogelijk van maken: 'Dat je denkt: kom op jongen, nog even wat doen.' Zo heeft hij zich op verschillende projecten gestort, waaronder een afscheidssingle van Bolland & Bolland, een nieuwe solo-EP en een rockmusical, getiteld Amadeus, over het leven van de Oostenrijkse zanger Falco. Voorlopig zijn we dus nog niet van hem af.

Grootste muurschildering van Nederland in de maak in Den Haag

Hij is nog niet helemaal af, de grootste muurschildering van Nederland, maar als je Den Haag met de trein vanuit Rotterdam binnenrijdt is er geen ontkomen aan. Op kilometers afstand zie je de muurschildering van Studio Giftig uittorenen boven de skyline van de Hofstad. De muurschildering van 54 x 15 meter is een verbeelding van een nummer van rockband DI-RECT. Omdat de slechte weersomstandigheden het werken hoog in de lucht niet mogelijk maakte, zijn de werkzaamheden uitgesteld tot in het voorjaar. Dan pas moet duidelijk worden om welke song het hier gaat.

Reuzenpop Little Amal ontroert en verbindt in Den Haag

Vanwege de avondlockdown gaat er eind november een dikke streep door het openingsweekend van het cultuurcomplex Amare. Uitzondering wordt gemaakt voor de komst van de levensechte reuzenpop Little Amal, die de stad van Vrede en Recht met een bezoek vereert. Het Regentessekwartier loopt uit als Little Amal de Weimarstraat aandoet. Zij is zo levensecht dat één van de bewoners, Maria Geelhoed, tot tranen is geroerd: 'Omdat je dan gelijk dat beeld krijgt van dat meisje die dan... ja sorry... moederziel alleen loopt.'

Zestig jaar oude foto's krijgen eigen leven

Zoals we het jaar begonnen, in een strenge lockdown, zo sluiten we het ook af. Jarenlang had fotograaf Ernst Lalleman toegewerkt naar de fototentoonstelling Foto Americain. Maar meteen een dag na de opening van de expositie in het Fotomuseum Den Haag werden de deuren weer gesloten. Jammer, want op zijn zoektocht 'Wie zijn wij?' stuitte hij niet alleen op 234 hele bijzondere foto's uit 1959 en 1960, maar ook op hele bijzondere verhalen die achter deze foto's schuilen. Gelukkig zijn er nog wel de prachtige foto's, die niet weglopen.