Museum LAM in Lisse toch niet helemaal gesloten

Een gezin kijkt naar Tom Heerschop die aan het schilderen is
Een gezin kijkt naar Tom Heerschop die aan het schilderen is © Omroep West/Nick den Engelsman
LISSE - Iraanse erwtensoep, een Griekse delicatesse of soep met een gezicht. Kunstenaar Tom Heerschop schildert het allemaal op zijn eettafel die inmiddels vol staat met ingezonden kerstgerechten. Maar door corona zijn musea gesloten en dus kan niemand zijn werk bekijken. Het foodart museum LAM in Lisse bedacht een oplossing: het museum zette de kunstenaar in een glazen huis.
Riva en Milo komen samen met hun moeder aangelopen bij het raam van museum LAM waarachter Heerschop zijn kerstgerechten schildert. Broer en zus kijken vrolijk naar al het eten dat op de zes meter lange tafel is verbeeld. Boven hun hoofd pronkt een grote, grijze microfoon. Via die microfoon kan Heerschop door het glas alsnog met bezoekers praten.
'Normaal zit ik in mijn atelier en komt mijn werk pas naar buiten als het klaar is. Nu kijken er mensen mee tijdens mijn werkproces en dat vind ik heel erg leuk', vertelt Heerschop terwijl hij zijn kwast over het doek manoeuvreert.
Tom Heerschop aan het werk
Tom Heerschop aan het werk © Omroep West/Nick den Engelsman

'Levende kunst'

Het museum in Lisse bedacht een constructie waardoor belangstellenden alsnog naar het kunstwerk kunnen kijken. Bezoekers van Landgoed Keukenhof kunnen tijdens hun wandeling een korte stop bij het museum maken.
Achter het glas zien mensen de kunstenaar aan het werk en kunnen ze met hem praten. 'Ik vind het vooral leuk om te zien dat er iemand aan het werk is, het is een soort levende kunst', laat de moeder van Riva en Milo weten, terwijl ze door het raam kijkt.

Verbintenis

Via de website hetkerstmenuvannederland.nl kunnen mensen hun favoriete kerstgerecht insturen. Heerschop verzamelt de gerechten en anekdotes en laat deze op een creatieve manier terugkomen op het doek. 'Het is een tafel van ons allemaal. Mensen kunnen er niet bij, maar ze kunnen de tafel wel zien waardoor verbintenis ontstaat', zegt Heerschop. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de tafel van de kunstenaar in het museum te zien was, maar door corona is dat dus niet mogelijk.
Op het doek staan niet alleen exotische gerechten. 'Kinderen willen vooral de drie p's in het kerstmenu terug zien. Poffertjes, pizza en patat', vertelt Heerschop tussen het schilderen door. Ook Riva, die nog steeds bij het raam staat, vraagt via de microfoon of er poffertjes op de tafel zijn geschilderd. 'Er staan nog geen poffertjes op, maar die komen er zeker bij', antwoordt Heerschop.
Via een microfoon kunnen Riva en Milo met de kunstenaar praten
Via een microfoon kunnen Riva en Milo met de kunstenaar praten © Omroep West/Nick den Engelsman