Walter verzamelt kerstbomen met speciale fietskar: 'De bomen zijn zo groot en ik ben zo klein'

© Omroep West/Owen O'Brien
VOORBURG - Al drie jaar haalt Walter Dop na de feestdagen afgedankte kerstbomen bij mensen thuis op. Het geld dat hij daarmee verdient geeft hij aan een goed doel. Om zijn werk wat lichter te maken heeft hij dit keer hulp gekregen van de TU Delft. Studenten maakten een fietskar voor de jonge ondernemer, waarmee hij meerdere bomen tegelijk kan verplaatsen. 'De bomen zijn vaak zo groot en zwaar. Door mijn nieuwe fietskar kan ik nu zonder hulp van mijn vader de kerstbomen ophalen', vertelt Walter trots.
Het is koud buiten en het regent, maar dat weerhoudt Walter er niet van om de straat op te gaan. Voor zijn huis staat een grote witte zeecontainer waarin hij de komende dagen honderden kerstbomen hoopt op te slaan. Dinsdagochtend heeft de elfjarige ondernemer zijn eerste twee kerstbomen nog maar net van zijn kar afgehaald als er onverwachts een derde klant opbelt. Tijd om te rusten is er niet en dus besluit hij direct te vertrekken.
De klus van het verzamelen en vervoeren van de bomen is niet alleen tijdrovend, maar ook zwaar werk. Vorige maand besloot de jonge creatieveling daarom de hulp in te schakelen van onderzoekers uit Delft. 'Hij heeft contact gezocht met de studenten van de TU met de vraag of zij hem wilden helpen', vertelt zijn moeder Marjolein. De onderzoekers reageren enthousiast en Walter ontvangt een uitnodiging om langs te komen. 'In totaal duurde het drie dagen om de fietskar te ontwerpen. Op de laatste dag van het onderzoek heeft Walter meegeholpen en vandaag is het voor het eerst dat hij de kar gebruikt.'

'Zieke kinderen helpen'

Ondanks dat Walter nog maar 11 jaar is, is hij al bijzonder maatschappelijk betrokken. Naast dat hij de het leuk vindt om te ondernemen is er nog een reden dat hij kerstbomen inzamelt. 'Begin dit jaar is de opa van Walter overleden aan de gevolgen van kanker en dat was erg heftig. In zijn klas is daarnaast een meisje met de diagnose kanker. Toen hij dit over haar hoorde is hij begonnen met het opzetten van deze actie', legt zijn moeder uit.
In zijn eerste jaar zamelde hij tientallen kerstbomen in en was de actie al direct een succes. Het lukte de jonge ondernemer om 80 euro te doneren aan KiKa. Dit jaar hoopt Walter tweehonderd bomen in te zamelen. 'De afgelopen dagen zijn er heel veel aanmeldingen binnengekomen', vertelt Walter trots. 'Mijn grootste wens is om met het geld dat ik verdien het leven van kinderen in het ziekenhuis een klein beetje beter te maken'.

Een uitdaging

Na een middag hard werken zijn de eerste kerstbomen opgestapeld in de container en is Walter erg tevreden. 'Ik ben enorm blij met mijn nieuwe fietskar', zegt hij met een lach op zijn gezicht. 'In de aankomende dagen moeten er nog honderden kerstbomen worden opgehaald, maar daar heb ik enorm veel zin in. Zaterdag en zondag worden voor mij de drukste dagen, maar daarna kan ik zelf lekker uitrusten.'