Vogelspotters naar Noordwijk voor zeldzame pestvogel

NOORDWIJK - Een zeldzame pestvogel is neergestreken in Noordwijk. Zijn landingsplaats bleef woensdag niet onopgemerkt bij vogelspotters. Liefhebbers trokken massaal naar de woonwijk Vinkeveld waar het dier zich sinds dinsdag in een bessenstruik had genesteld.
Voorzichtig proberen de spotters de vogel te benaderen om een foto te maken. Het regent, maar dat mag de pret niet drukken. Gewapend met een paraplu, telelens en statief proberen de vogelaars het dier in beeld te brengen.
De vogel komt alleen naar Nederland als er in zijn woongebied in de winter weinig bessen te vinden zijn. Dat gebeurt niet vaak, weet ook vogelspotter Dyderick Bremmer. 'Normaal komen ze vaker, maar het wordt warmer in de gebieden waar ze vandaan komen. Je ziet ze niet meer zo vaak in de winter. Af en toe komt er een naar Nederland en daarom staat iedereen hier', zegt de jonge vogelliefhebber.
Bremmer laat de foto van de vogel zien
Bremmer laat de foto van de vogel zien © videostill Omroep West
De pestvogel leeft in Noord-Rusland en in de bosrijke gebieden van Scandinavië. De vogel werd vroeger gezien als brenger van onheil, vandaar zijn naam: pestvogel. Voor de liefhebbers in Noordwijk brengt de vogel alles behalve onheil. 'De mensen die hier zijn, komen speciaal voor zijn mooie kleur', vertelt Bremmer enthousiast.
Hoe lang de vogel in de bessenstruik blijft zitten is ook voor de vogelliefhebbers nog onduidelijk. 'Een zeldzame vogel blijft soms hangen. Het kan zijn dat er nog meer bij komen, maar hij kan ook morgen weg zijn. Het is én blijft een vogel', legt Bremmer uit.