Ouderen die thuis blijven wonen oorzaak wooncrisis? Stelling gemeenten maakt veel los

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - De belangrijkste oorzaak van de huidige wooncrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere woningen. Dat stelde bijna tweederde van de gemeenten in de regio die deelnamen aan een enquête van Omroep West en de NOS. Die conclusie van gemeenten maakt veel reacties los. Mensen vinden het onterecht dat ouderen 'de schuld' krijgen van de woonproblematiek. Maar is dat wel zo?
Ook ouderenbond ANBO reageerde furieus. 'Gemeenten moeten niet naar ouderen wijzen, maar de hand in eigen boezem steken', stelde ANBO. Volgens de ouderenbond zijn er genoeg ouderen die graag willen verhuizen naar een kleinere woning. 'Maar er zijn simpel gezegd geen geschikte woningen om naar toe te verhuizen, in hun eigen wijk, met zorg dichtbij en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en waar nodig te helpen.'
Veel mensen reageren evenzo op het nieuws. 'Als ouderen willen verhuizen, moeten ze voor een kleine woning meestal veel meer huur betalen dan zij voor de te grote woning betalen', reageert iemand op social media. 'Laat men daar eens wat aan doen want AOW-ers hebben niet zo veel te besteden.' Iemand anders reageert: 'Wees eens eerlijk: als je je hypotheek hebt afgelost en dus vrij woont, waarom zou je dan gaan verhuizen naar iets anders/kleiners en ineens weer hoge woonlasten gaan betalen?' Een echtpaar van eind zestig zegt: 'Er is bijna geen aanbod en de keren dat er iets is, ligt de huurprijs altijd (veel) hoger dan onze huidige.'

Wel oorzaak, geen schuldige

Bovendien stellen veel mensen dat het juist overheidsbeleid was dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, kritiek die ook hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer onderschrijft. Ook vindt een aantal mensen dat ouderen hun vertrouwde omgeving niet willen verlaten. 'Je laat ook niet snel je huis achter met al je herinneringen en levensmomenten, als dat het enige is wat je nog hebt', schrijft de een. In veel gemeenten wordt te weinig gebouwd voor ouderen in de wijken waar ze wonen. Veel ouderen willen best verhuizen, maar niet uit hun buurt en buiten hun sociale netwerken', weet een ander te melden.
De conclusie van de gemeenten is door vele mensen die boos op het nieuws reageerden niet goed begrepen, zo lijkt het. Gemeenten wijzen wel de ouderen aan als oorzaak van de huidige wooncrisis, maar niet als schuldige. 'Ouderen blijven vaak zitten, omdat er weinig geschikte en betaalbare woningen voorhanden zijn', stellen de gemeenten zelf in het onderzoek. Daarmee wijzen gemeenten vooral naar de situatie op de woningmarkt en niet naar de ouderen zelf.